Oriëntatie op het Primair Onderwijs

Houd jij van kinderen en vraag je je af of het iets voor je zou kunnen zijn: juf of meester op de basisschool? Overweeg je om je om te scholen tot leraar in het basisonderwijs? In deze minor kun je proeven van het vak leerkracht basisonderwijs. De minor is bedoeld voor voltijd- en deeltijdstudenten die zich willen oriënteren op het basisonderwijs en de HU Pabo; je bent een semester lang student van de Pabo.  

Toelating

Deze minor is toegankelijk voor voltijd- en deeltijdstudenten van alle HU-bachelor-opleidingen die hun propedeuse behaald hebben, behalve voor pabo-studenten (Instituut voor Onderwijs en Orthopedagogiek (IvOO), voorheen Instituut Theo Thijssen). Dit geldt tevens voor studenten van andere hogescholen.   

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Het steeds nijpender tekort aan leerkrachten ontwikkelt zich in hoog tempo tot een groot maatschappelijk probleem. Vooral in de Randstad bestaat een enorm tekort aan leerkrachten. Daarom is er op korte termijn veel behoefte aan meer bevoegde leerkrachten. In het basisonderwijs kun je dus volop aan het werk. In deze minor kun je proeven van het vak leerkracht basisonderwijs, zowel vakinhoudelijk als vakdidactisch. Je loopt bovendien stage bij een van de opleidingsscholen van IvOO/HUpabo. De focus ligt op de thema’s Leren lesgeven en Onderwijs ontwerpen. Je volgt minimaal een dag per week onderwijs aan het IOO en leert minimaal een dag per week op de werkplek, dat wil zeggen op een van de opleidingsscholen van het IvOO. De overige tijd (ongeveer 2 dagen) besteed je aan zelfstudie en het voorbereiden van je stage.  

Vanuit het opleidingsinstituut Instituut voor Onderwijs en Orthopedagogiek (voorheen Instituut Theo Thijssen) bestaat een duidelijke verbinding met de HU-opleidingen van het Instituut voor Ecologische Pedagogiek (IEP), Instituut voor Social Work (ISW), Instituut Archimedes (IA) en Instituut voor Gebarentaal en Dovenstudies (IGTD). 

Leerdoelen

Het doel van deze minor is om je als student te laten proeven van het vak leerkracht basisonderwijs op vakinhoudelijk en vakdidactisch gebied. Na de minor heb je een realistisch beeld van de inhoud van het beroep leerkracht basisonderwijs én het studeren aan de HU Pabo. 

Cursussen

Periode A Leren lesgeven in het primair onderwijs

Periode A Leren lesgeven in het primair onderwijs
Onderwijskunde & Pedagogiek
Leren lesgeven valt of staat met het goed voorbereiden van je stagelessen. We gaan daarom aan de slag met alle onderdelen van een effectieve lesvoorbereiding, zoals de beginsituatie van je leerlingen, goede en stimulerende lesdoelen formuleren, de lesopbouw zelf voorbereiden en de lesdoelen evalueren. Daarnaast werken we nauw samen met je stageschool, zodat de schoolopleider jou het meest passende lesvoorbereidingsformulier kan toewijzen.  

Rekenen-Wiskunde
Je maakt kennis met de domeinen meten, meetkunde en hele getallen en met het vak rekenen-wiskunde. Je geeft een methodeles (instructieles met verwerking), gebaseerd op de leerlijn hele getallen. Deze rekenles werk je uit op een lesvoorbereidingsformulier.  

Taal
Je maakt kennis met de verschillende taaldomeinen en koppelt de theorie aan de onderwijspraktijk. Je geeft een taalles uit de gebruikte methode. Deze les werk je uit op een lesvoorbereidingsformulier.  

ICT
Je ontwerpt in digibordsoftware een instructie, waarbij je rekening houdt met vakdidactiek en multimediale principes.  

Periode B Rekenen-Wiskunde en Taalonderwijs Ontwerpen  

Dit beroepsproduct is een verdieping op het beroepsproduct van fase 1: Lesgeven in Rekenen-Wiskunde & Taal. Ook in dit beroepsproduct staat bij alle vakken het proces van lesvoorbereiden, de lesuitvoering in de praktijk en het evalueren van en reflecteren op de uitgevoerde les centraal. Daarnaast ondersteun je het leerproces van de kinderen door het juiste gebruik van ICT. Gefocust wordt op effectieve leerkrachtvaardigheden, omdat uit onderzoek blijkt dat effectieve leraren bij leerlingen betere resultaten bereiken. Het is daarom van belang om met eigen ontworpen reken- /wiskunde-en taalactiviteiten goed aan te sluiten bij wat leerlingen nodig hebben. In dit beroepsproduct leer je een activerende en gedifferentieerde activiteit voorbereiden op een lesvoorbereidingsformulier (Tas, 2021) en hoe klassenmanagement deze activiteit kan ondersteunen. Door middel van dit beroepsproduct krijg je ervaring met het voorbereiden en geven van een activiteit in een cyclus van feedup, feedback & feedforward (Hattie & Timperley, 2007). Het maken van een video-opname en (peer)feedback verwerken, is een belangrijk onderdeel. 

Toetsing

De toetsing bestaat uit zeven onderdelen:  

  • Beroepsproduct ‘Leren lesgeven’ (taal, rekenen, ICT, O&P)  
  • Instaptoets Rekenen-Wiskunde (CITO)  
  • Beroepsproduct ‘Onderwijs ontwerpen’ (taal, rekenen, ICT, O&P)  
  • Kennistoetsen Taal en Rekenen 1 
  • Kennistoetsen Taal en Rekenen 2 
  • Stagebeoordeling optioneel 

Literatuur

  • Bakx, A., Cyclisch onderwijs ontwerpen (2017). Uitgeverij Coutinho. 
  • Brom-Snijders, P. van den, J. van den Bergh, O. Hutten & M. van Zanten (2014). Hele getallen. Amersfoort: ThiemeMeulenhoff. 
  • Huizinga, H. (2018). Basiskennis taalonderwijs. Noordhoff  

Een volledig overzicht van literatuur kun je vanaf juli vinden op studystore. Een concept-boekenlijst wordt gedeeld met de ingeschreven studenten tijdens de kennismakingsbijeenkomst voor de zomervakantie.  

Rooster

Dit is nog niet bekend. De lesdag is (onder voorbehoud) vrijdag, de stagedag(en) spreek je in overleg met je stageschool af.  

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

Geen.

Reviews

“Deze minor is niet alleen een oriëntatie op het basisonderwijs, maar ook op de Pabo-opleiding. Heel erg fijn dat je per direct met stage kunt beginnen, zo kun je gelijk ervaring opdoen met het primair onderwijs. Wel jammer dat we alleen in de bovenbouw stage kunnen lopen, zo kan ik niet ontdekken of ik misschien juist met de onderbouw affiniteit heb. Ik zou ook liever meer nadruk willen op de stage, want al doende leer je toch het meest. 

Het werken in leerteams vind ik leuk en de docenten zijn erg gemotiveerd. Ook onze studieloopbaanbegeleiders zijn zeer behulpzaam, bereikbaar en denken mee bij problemen en uitdagingen. Het is een pittige minor met een zeer vol programma. Daarom vind ik het jammer dat we soms overbodige vakken krijgen die niks met school of stage te maken hebben, zoals dans en filosofie. Daar is op de meeste scholen helemaal geen ruimte voor.” 

Sjoerd, student Leraar Nederlandse Gebarentaal, Hogeschool Utrecht, 33 jaar 

Switch to English English