Railtechniek

Railtechniek heeft te maken met alles rond treinen en het spoor. Zou jij willen werken bij bedrijven die aan of voor het spoor werken? Volg dan deze minor.

Ingangseisen

Studenten Civiele Techniek, Built Environment, Gebouwde Omgeving, Engineering (W, E, Tbk), ICT, Logistiek, Mobiliteit, Avionica met een propedeuse kunnen zich inschrijven voor deze minor. Doe je een andere studie en ben je geïnteresseerd in deze minor? Informeer dan bij de minor coördinator in hoe verre jouw studieachtergrond geschikt is om deel te nemen.

Inhoud

Hoe ziet ‘Het Spoor’ er eigenlijk uit? Het gaat namelijk veel verder dan alleen de treinen en rails. Tijdens de minor Railtechniek neem je een kijkje in alle verschillende aspecten van het spoor en verdiep je je in de techniek, bouw, onderhoud, treinverkeer en de spoorbranche in het algemeen.

Je houdt je bezig met verschillende onderdelen van de railinfra, zoals: innovatie, exploitatie, contractering, de (nieuw-)bouwfase en engineering. Naast een projectopdracht uit de railbranche voer je ook een eigen onderzoeksopdracht uit, bezoek je bouwprojecten aan het spoor en volg je practica bij Railcenter en bij Voestalpine Railpro BV in Amersfoort.

Leerdoelen

Aan het einde van deze minor:

  • begrijp je hoe ingewikkeld het werken in de railinfrastructuur kan zijn en weet je welke rollen er zijn.
  • weet je welke partijen er allemaal werken aan het spoor.
  • kun je een plan van aanpak maken voor een project aan het spoor.
  • ben je met jouw studie-achtergrond in staat te helpen om een probleem binnen een project op te lossen.
  • kun je een beknopt onderzoek uitvoeren.
  • heb je je netwerk uitgebreid om contact te leggen met experts in de railbranche.

Cursussen

De minor bestaat uit één cursus. In de eerste vier weken heb je theorielessen over Railverkeerskunde, Railsystemen en leer je de beginselen van het ontwerpen en onderhouden van de railinfrastructuur. Daarna begin je met projectactiviteiten die ondersteund worden met theorielessen en practica.

In projectteams ga je aan de slag met een actueel vraagstuk uit de branche. Denk aan het aanleggen van een nieuw station of het ontwerpen van nieuwe spoorinfra. Naast het projectwerk profileer je je door het maken van een individueel werkstuk dat je aan de railbranche presenteert.

Tijdens de minor staan verschillende excursies en bezoeken aan werkplaatsen op het programma. Zo werk je bijvoorbeeld mee aan het bouwen van een echt wissel en leer je hoe bovenleidingen geplaatst worden.

Toetsing

De minor bestaat uit één module van 30 EC met vier toets-onderdelen:

Toets 1:

Schriftelijke kennistoets (25%)
Individueel in lesweek A6

Toets 2: Projectopdracht (25%)
Groepsproduct – mid-term review in lesweek A10

Toets 3: Projectopdracht (25%)
Groepsproduct eindverslag & presentatie in lesweek B9

Toets 4: Interview (25%)
Individuele profilering in lesweek B10

Literatuur

Alle benodigde literatuur is digitaal beschikbaar en staat op onze kennisomgeving.

Rooster

De eerste vier weken bestaan uit vier theoriedagen per week. Daarna zijn de contacttijden zo veel mogelijk op woensdag en donderdag gecentreerd. De vrijdagen worden vrijgehouden voor excursies.

Extra kosten

Ca. €150,- voor o.a. GPI-pas en excursies.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English