Railtechniek

Railtechniek heeft alles te maken met treinen en het spoor. Zou jij willen werken bij bedrijven die aan of bij het spoor werken? Volg dan deze minor.

Ingangseisen

Studenten Civiele Techniek, Built Environment, Gebouwde Omgeving, Engineering, (W, E, Tbk), ICT, Logistiek, Mobiliteit, Avionica met een propedeuse kunnen zich inschrijven voor deze minor. Doe je een andere studie? Dan krijg je eerst een intakegesprek.

Inhoud

Hoe ziet ‘Het Spoor’ er eigenlijk uit? Het gaat veel verder dan treinen en rails. Wat dacht je van bruggen, tunnels en wissels? Zonder communicatie, stations en een goede beveiliging komt het ook niet goed op het spoor. Je neemt een kijkje in al deze aspecten van het spoor en verdiept je in vervoer, verkeer en infrastructuur in het algemeen.

Je houdt je bezig met verschillende onderdelen van de railinfrastructuur, zoals innovatie, exploitatie, contractering, de (nieuw-)bouwfase en engineering. Naast een projectopdracht uit de railbranche voer je ook een eigen onderzoeksopdracht uit, bezoek je bouwprojecten aan het spoor en volg je practica bij het Railcenter in Amersfoort en bij Voestalpine.

Leerdoelen

Aan het einde van deze minor:

  • begrijp je hoe ingewikkeld het werken in de railinfrastructuur kan zijn en weet je welke rol jij kan spelen.
  • weet je welke partijen er allemaal werken aan het spoor.
  • kun je een plan van aanpak maken voor een project aan het spoor.
  • kun je met jouw studie-achtergrond een probleem binnen een project helpen oplossen.
  • kun je een beknopt onderzoek uitvoeren.
  • kun je contact leggen met experts uit de railbranche.

Cursussen

De minor bestaat uit één cursus. In de eerste vier weken heb je theorielessen over Railverkeerskunde, Railsystemen en leer je de beginselen van het ontwerpen en onderhouden van de railinfrastructuur. Daarna begin je met projectactiviteiten die ondersteund worden door verdiepende theorielessen en practica.

In projectteams ga je aan de slag met een actueel vraagstuk uit de branche. Denk aan het aanleggen van een nieuw station of het ontwerpen van een nieuwe spoorse infrastructuur. Naast het projectwerk profileer je je door het maken van een individueel werkstuk dat je aan de railbranche laat zien.

Tijdens de minor staan verschillende excursies en bezoeken aan werkplaatsen op het programma. Zo werk je mee aan het bouwen van een echte wissel en leer je hoe bovenleidingen geplaatst worden.

Toetsing

De minor bestaat uit één module van 30 EC met vier toets-onderdelen:

Toets 1:

Schriftelijke kennistoets (25%)
Individueel in lesweek A6

Toets 2: Projectopdracht (25%)
Groepsproduct – mid-term review in lesweek A10

Toets 3: Projectopdracht (25%)
Groepsproduct eindverslag & presentatie in lesweek B9

Toets 4: Interview (25%)
Individuele profilering in lesweek B10

Literatuur

Alle benodigdheden literatuur is digitaal beschikbaar en staat op onze kennisomgeving.

Rooster

De eerste vier weken bestaan uit vier theoriedagen per week. Daarna zijn de contacttijden zo veel mogelijk op woensdag en donderdag gecentreerd. De vrijdagen worden vrij gehouden voor excursies.

Extra kosten

Ca. €150,- voor o.a. GPI-pas en excursies.

Switch to English English