Railtechniek

Altijd al willen weten hoe het spoor precies werkt? Heb je interesse over hoe je een wissel onderhoudt? Of ben je altijd al gefascineerd geweest door treinen, spoor en logistiek?

Volg dan de minor Railtechniek bij de Hogeschool Utrecht en leer alles over spoor, de spoorsector en de techniek erachter!

Toelating

Je moet een propedeusediploma hebben voor een van de volgende opleidingen: Mobiliteit, Civiele Techniek, Built Environment, Engineering, Werktuigbouwkunde, Electrotechniek, (Technische) Bedrijfskunde, ICT, Logistiek, Aviation, Mechatronica en Bouwkunde. Heb je een andere opleidingsachtergrond, maar ben je toch geïnteresseerd in deze minor, neem dan contact op met de minor coördinator om samen de mogelijkheden te verkennen.

De minor is bedoeld voor voltijdstudenten.

De examencommissie van je opleiding heeft van tevoren vastgesteld welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Bij het spoor gaat het veel verder dan alleen treinen en rails. Tijdens de minor Railtechniek neem je een kijkje in de verschillende aspecten van het spoor en verdiep je je in de techniek, bouw, onderhoud, treinverkeer en de spoorbranche in het algemeen.

Je houdt je bezig met verschillende onderdelen van de railinfra, zoals: railverkeerskunde, railsystemen, railontwerp (beveiliging), de (nieuw-)bouwfase, engineering, duurzaamheid, innovaties en ERTMS (digitalisering). Naast een projectopdracht uit de railbranche voer je ook een eigen onderzoeksopdracht uit, bezoek je bouwprojecten aan het spoor en volg je practica bij Railcenter in Amersfoort en bij Voestalpine Turnout Technology Netherlands B.V. in Hilversum.

Leerdoelen

Aan het einde van deze minor:

  • begrijp je hoe ingewikkeld het werken in de railinfrastructuur kan zijn en weet je welke rollen er bestaan.
  • weet je welke partijen aan het spoor werken.
  • kun je een plan van aanpak maken voor een vraagstuk uit de railinfra.
  • ben je met jouw studie-achtergrond in staat een vraagstuk uit de railsector op te lossen.
  • kun je zelfstandig een onderzoek uitvoeren en presenteren aan de railsector.
  • heb je je netwerk uitgebreid met experts in de railbranche.

Cursussen

De minor bestaat uit één cursus. In de eerste vijf weken volg je theorielessen over railverkeerskunde, railsystemen en leer je de beginselen van het ontwerpen van de railinfrastructuur. Daarna word je uitgedaagd om de opgedane kennis toe te passen in de praktijk. In projectteams ga je aan de slag met een actueel vraagstuk uit de branche. Denk aan het aanleggen van een nieuw station of het ontwerpen van nieuwe spoorinfra. Naast het projectwerk profileer je je door individueel een met jouw opleidingsachtergrond rail gerelateerd onderzoek uit te voeren dat je ook aan de railbranche presenteert.

Tijdens de minor staan verschillende excursies en bezoeken aan werkplaatsen op het programma. Zo werk je bijvoorbeeld mee aan het bouwen van een echt wissel en leer je hoe bovenleidingen geplaatst worden.

Toetsing

De minor bestaat uit één module van 30 EC met vier toetsonderdelen:

  • Toets 1: Schriftelijke kennistoets (25%) – basiskennis – individueel
  • Toets 2: Projectopdracht A (25%) – verslag & presentatie – groepswerk
  • Toets 3: Projectopdracht B (25%) – verslag & presentatie – groepswerk
  • Toets 4: Individueel profilerings-onderzoek (25%) – product met verslag en presentatie aan de railsector – individueel

Literatuur

Alle benodigde literatuur is digitaal beschikbaar en staat op onze kennisomgeving.

Rooster

De eerste vijf weken bestaan uit vier theoriedagen per week. Daarna zijn de contacttijden zo veel mogelijk op twee dagen per week geconcentreerd. De vrijdagen worden vrijgehouden voor excursies. Daarnaast word je diverse keren door participerende spoorbedrijven uitgenodigd om in hun keuken te kijken en vragen te stellen over je project. Dit biedt ook gelegenheid om alvast voor een (afstudeer)stage te kijken. De lesdagen vinden hoofdzakelijke plaats op de HU in Utrecht (Padualaan 99) en incidenteel bij Railcenter in Amersfoort. Hou rekening met lestijden van 9 tot 16 uur.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

 

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een duurzame minor. Dit betekent dat je door het volgen van deze minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Reviews

Een unieke minor die echt een basis biedt voor de railsector. Door de excursies krijg je ook veel te maken met de praktijk. Deze minor is een mooie mix tussen theorie en praktijk en tussen techniek en bedrijfskunde. Ik ben door deze minor echt enthousiast geworden voor de railsector. Ik wil mijn afstudeerstage hier gaan doen en het zou goed kunnen dat ik daarna in deze sector ga werken. 

Joris, student Technische Bedrijfskunde Avans Hogeschool Den Bosch, 21 jaar 

De minor gaat niet alleen over techniek, het is minder technisch dan ik had verwacht. Je leert ook veel over de bedrijfsmatige kant, bijvoorbeeld over projectmanagement. Je krijgt daardoor een verbreding van je kennis. De excursies zijn ook heel interessant, zo zie je hoe het er in de praktijk aan toe gaat.” 

Nienke, student Civiele Techniek Saxion Hogeschool Enschede, 19 jaar 

Switch to English English