Taal en Cultuur Spaans

Wil jij je een van de meest gesproken talen ter wereld eigen maken? En heb je een actieve houding? Dan is de minor ‘Taal en cultuur: Spaans’ wat voor jou. Je richt je tijdens de minor op de basisbeheersing Spaans, een taal waarmee je snel actief aan de slag gaat. Elke les bereid je goed voor. 

Toelating

Je hoeft nog geen Spaans te spreken of schrijven om je in te schrijven voor deze minor. Sterker nog, we starten bij het begin, dus voorkennis is niet nodig. Er zijn dus geen toelatingseisen. Ook is er geen stage- of werkplek nodig om de minor te kunnen volgen.  

Deze minor is niet geschikt voor deeltijd- en flexstudenten.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Tijdens deze minor leer je Spaans op basisniveau spreken en schrijven, maar je leert ook meer over de cultuur van de Spaanstalige landen. En een verblijf in het buitenland hoort daarbij. Je focust niet alleen op Spanje, maar ook op Latijns-Amerika. De meeste landen in Latijns-Amerika zijn namelijk Spaanstalig en zijn belangrijke handelspartners van Europa: grote kans dat jij er later in je werk mee te maken krijgt!  

Tijdens deze minor ontwikkel je jouw basiskennis van het Spaans en kun jij je steeds beter uitdrukken in deze wereldtaal. Daarnaast hebben de gebruiken in Spaanstalige landen voor jou straks geen geheimen meer: je weet precies hoe de locals zich gedragen.  

Klik hier voor antwoorden op veel gestelde vragen over de minor.   

Leerdoelen

Je leert eenvoudige gesprekken voeren in het Spaans en schrijven op basisniveau. Daarnaast kom je meer te weten over de geschiedenis en cultuur van Spanje en de Spaanstalige landen in Latijns-Amerika. 

Cursussen

Culturas
Je doet basiskennis op over belangrijke historische en culturele gebeurtenissen in Spanje en Latijns-Amerika. Ook maak je kennis met belangrijke mensen uit de Spaanse en Latijns-Amerikaanse geschiedenis. 

Español 1 en 2
Tijdens deze minor leer je Spaans spreken en schrijven op basisniveau. Je kunt jezelf aan het einde van de cursussen voorstellen en wat vertellen over jezelf. 

Experiencias
Je gaat naar een Spaanstalig land om je gespreksvaardigheid met de locals te oefenen. Je maakt kennis met het land en de cultuur en doet verslag van je belangrijkste bevindingen. Je maakt ook een onderzoeksverslag over een door jou gekozen onderwerp. Hoort een buitenlandstage bij je hoofdstudie? Dan kun je dit bezoek hiermee combineren.  

Toetsing

Je maakt tentamens, opdrachten, een mondeling tentamen en een verslag over je verblijf in een Spaanstalig land. 

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst. 

  • Con Gusto – nieuw 1 (werk- en tekstboek) 

Rooster

Je bent 4 of 5 dagen per week met deze minor bezig (waarvan minimaal 2 lesdagen). Er zijn geen vaste lesdagen: dit verschilt per groep en per blok/cursus. Er wordt vanuit gegaan dat je op alle lesdagen ingeroosterd kunt worden.   

Er is geen programma op maat mogelijk voor deze minor. Ook is er geen aanwezigheidsplicht, maar verwacht wordt dat hier verantwoordelijk mee wordt omgegaan. Zeker gezien de hoeveelheid stof en oefening: taal leer je door te doen! 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

De extra kosten bedragen rond de 700 euro. Dit is het bedrag dat we denken dat je nodig hebt voor het verblijf van minimaal 10 dagen in een Spaanstalig land. 

Switch to English English