Teaching Abroad

Deze minor is niet aanwezig tijdens de minormarkt op 14 maart.

Ben jij een avontuurlijke, creatieve en vindingrijke student van een lerarenopleiding? Dan is deze buitenlandstage zeker wat voor jou! In het laatste jaar van je studie krijg je de kans om je horizon te verbreden en je ook op persoonlijk vlak extra te ontwikkelen. Een kans die niet voor iedereen is weggelegd en dat is juist wat jou aanspreekt. 

Stageschool Willemstad, Curaçao

Toelating

Deze minor is een stage aan een school in het buitenland waar je je goed op moet voorbereiden. Er zijn wat voorwaarden en je zal niet in staat zijn om (bijvoorbeeld) je studieachterstand weg te werken in deze periode. Verder is het belangrijk dat je een avontuurlijk karakter hebt en flexibel bent in je werkwijze. Tenslotte zul je ook geld moeten sparen want een buitenlandstage is een dure onderneming. 

Als dat allemaal op jou van toepassing is en je wilt deze minor kiezen, zorg dan dat je op tijd begint met je oriëntatie. Neem tijdig contact op met de minorcontactpersoon om te overleggen over je ideeën met betrekking tot het stageland van je voorkeur. Een stageschool moet je in principe zelf zoeken. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Deze minor is een buitenlandstage in het primair of voortgezet onderwijs en bedoeld voor avontuurlijke studenten die wel van een uitdaging houden. Je krijgt de kans om je horizon te verbreden door je onder te dompelen in een nieuwe cultuur en een ander schoolsysteem.  

In deze stage zal je een beroep moeten doen op al je vindingrijkheid en creativiteit. Geconfronteerd met een andere cultuur zullen je eigen waarden en overtuigingen aan de oppervlakte komen te liggen. Je zal je hierdoor leren ontwikkelen tot echte wereldburger. Je zal letterlijk over de grenzen gaan om je eigen grenzen te verkennen. Een onvergetelijke ervaring, die je blik op de wereld zal verrijken en verbreden.  

De stage start met een onderwijsprogramma van twee weken op de hogeschool om je voor te bereiden op het buitenland. Terug in Nederland leer je de opgedane ervaringen toe te passen in de Nederlandse beroepspraktijk.  

Leerdoelen

Deze stage gaat je op professioneel en persoonlijk vlak een hoop brengen:  

  • Je leert je visie op (intercultureel) onderwijs en opvoeding verder ontwikkelen;  
  • Je kan je hierna als wereldburger staande houden in de (beroeps)praktijk;  
  • Door de nieuwe culturele indrukken zal je respect en begrip kunnen creëren voor de diversiteit van de maatschappij;  
  • Deze buitenlandervaring gaat van grote toegevoegde waarde zijn voor de bijdrage die je gaat leveren aan het onderwijs.  

Cursussen

De minor bestaat uit de volgende cursussen/onderdelen:  

  • Ontwikkelingsverslag en praktijkdossier buitenlandstage: 20 studiepunten   
  • Wereldburgerschap: 5 studiepunten  
  • Etnografisch onderzoek: 5 studiepunten  

Toetsing

Bij terugkomst in Nederland volgt een verslag en/of een vlog/blog, een presentatie en een mondelinge toets.

Literatuur

Het enige verplichte boek voor deze minor is: 

Nunez, C., Nunez, R. en Popma, L.(2021) Interculturele communicatie, van ontkenning tot wederzijdse integratie. Uitgeverij Koninklijke van Gorcum, Assen 

Rooster

Van (ongeveer) half september tot eind december vindt de stage gedurende 12 weken plaats op een school in het buitenland. Deze stage wordt in de eerste twee weken van september verder voorbereid en er is onderwijs na afloop van de stage in januari. De lesdagen zijn op dinsdag en donderdag. In de eerste en laatste twee weken zijn er twee lesdagen en daartussen 3 maanden stage in het buitenland gedurende 4 dagen per week. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur. 

Extra kosten

€4000 (gemiddelde, afhankelijk van stageland)

Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je de onderstaande filmpjes bekijken.

Reviews

“Ik ben de minor gaan doen omdat ik een tijdje naar het buitenland wilde om mijn horizon te verbreden en me persoonlijk te ontwikkelen. Deze minor is voor mij perfect, omdat ik hem kan doen terwijl ik toch het ritme en de vastigheid heb van studie en werk. 

Het is wel een cultuurshock om op Curaçao les te geven. Ik verwachtte dat het onderwijs op de Nederlandse situatie zou lijken, maar dat is niet zo. Ook blijken de kinderen hier vooral Papiaments te spreken en nauwelijks Nederlands. Ik geef les op een lokale katholieke basisschool en het systeem is veel strenger dan in Nederland. Ik probeer me aan te passen maar toch mijn eigen stijl te houden. Mijn stagedocent en ik leren daardoor veel van elkaar. Ookop Curaçao is een groot lerarerentekort, dus ik zie mezelf hier straks wel een tijdje wonen en werken.” 

Jasmijn, student Pabo, Hogeschool Utrecht, 23 jaar

“Deze minor is een van de meest leerzame dingen die ik heb gedaan op de HU. Ik ontdek hoe lesgeven werkt in een andere cultuur, leer me aanpassen en flexibel te zijn. Ik geef les op een basisschool in Paramaribo waar veel aandacht is voor sport, dans en muziek. De school is nieuw en is voor het eerst open. Veel dingen zijn nog wat chaotisch, dus flexibel zijn is heel belangrijk. 

Ik wilde graag ervaring opdoen met lesgeven in het buitenland. Hoewel ik word opgeleid voor lesgeven in het voortgezet onderwijs, mocht ik deze minor gelukkig wel volgen, al gaat het hier om basisschoolleerlingen. Ik werd natuurlijk wel in het diepe gegooid, maar dat is extra leerzaam.” 

Maarten, student Docent Geschiedenis, Hogeschool Utrecht, 24 jaar 

Switch to English English