Tweede Wereldoorlog-educatie

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? En mag je onderwijs van jou net een tikkeltje anders zijn dan gewoon colleges volgen? Dan is de minor ‘Tweede Wereldoorlog-educatie’ wat voor jou.

Toelating

Een werkplek is niet nodig, van een stage is geen sprake. Er zijn geen toelatingseisen.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 25 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2023-2024.

De minor is ook geschikt voor deeltijdstudenten. 

Inhoud

De Tweede Wereldoorlog is een erg belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis en de gevolgen ervan zijn nog steeds om ons heen te zien. Maar steeds meer jongeren en volwassenen weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog en er ontstaan meer en meer foute beelden rondom de oorlog. Deze minor helpt de kennis en herinneringen uit die periode voortbestaan en zorgt ervoor dat de juiste feiten bekend blijven. 

Deze minor is bijzonder en kan ook heftig en confronterend zijn. Zo bezoek je een aantal slagvelden, concentratiekampen, herinneringscentra en monumenten en komen er bijzondere gastsprekers langs. 

Daarnaast leer je de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog af te zetten tegen gebeurtenissen uit de media van vandaag. 

Leerdoelen

Tijdens de minor ‘Tweede Wereldoorlog educatie’ leer je: 

  • het gedrag van daders, omstanders en slachtoffers begrijpen;
  • voor jezelf nadenken en de verantwoordelijkheid van ieder mens herkennen;
  • alles over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in verhouding tot nieuwsitems van vandaag de dag. 

Cursussen

Plenaire bijeenkomsten
Tijdens deze bijeenkomsten komt de Tweede Wereldoorlog tot leven door bijzondere en prikkelende presentaties, speelfilms, documentaires, en bijzondere gastsprekers. En je leert hoe je de verschillende standpunten van vooral daders, daarnaast omstanders en slachtoffers, kunt bekijken en begrijpen. 

Lieux de Mémoire Nederland
Je leert verschillende kanten ervaren en kennen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Je bezoekt musea, herinneringscentra en je maakt kennis met concentratiekampen en monumenten. 

Lieux de Mémoire Duitsland/Polen
Een groot deel van de Minor vindt plaats op historische grond, op authentieke, soms geheimzinnige locaties, van belang in nazi Duitsland, de Tweede Wereldoorlog, de bezetting en de Holocaust. De meest indrukwekkende van deze serie excursies is het meerdaagse bezoek aan voor de nazi’s prominente plaatsen in Duitsland waarbij je een compleet beeld ervaart en verder leert kijken “in het land van de dader”. 

Op http://www.tweedewereldoorlogeducatie.nl/ vind je meer informatie over deze minor. 

Toetsing

Tijdens de minor bouw je een portfolio op, jouw verzamelmap met opdrachten betreffende de excursies.

Literatuur

Voorafgaande de start van de cursus is relevante informatie – literatuur online ter beschikking.

Rooster

De bijeenkomsten (gemiddeld 1 per week, 1 vaste lesdag) zijn vooral op maandag of dinsdag of woensdag. Aanwezigheid is gewenst. Indien noodzakelijk en in overleg is een flexibel programma mogelijk. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

De kosten voor de excursies naar het buitenland bedragen totaal ca. 489 euro.

Reviews

“Deze minor is helemaal super. Het programma zit ontzettend goed in elkaar. Je leert je te verplaatsen in andere partijen, niet alleen in de slachtoffers, maar ook in de daders: wat waren hun beweegredenen? Ik had verwacht dat deze minor vooral tekstueel-inhoudelijk zou zijn, maar het is echt een experience. We bezoeken allerlei plekken, je voelt het verleden en wordt helemaal in het verhaal gezogen. Dat is enorm leerzaam. Er zijn ook veel interessante gastsprekers. 

Heel veel politieke besluiten van nu vinden hun basis in de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld de ideeën over het begrip vrijheid. Maar daarover is nauwelijks lesmateriaal. Met de kennis uit deze minor kan ik zulk lesmateriaal voor mijn lessen burgerschap op het mbo nu alsnog maken. Naast deze minor werk ik 32 uur in het onderwijs en ben ook nog met mijn eindscriptie bezig. Dat is prima te doen.” 

Veerle, student Opleiding Docent Omgangskunde, Hogeschool Utrecht, 26 jaar

“Een hele leerzame en belangrijke minor. Ik ben zelf militair geweest en wist daardoor al veel over de Tweede Wereldoorlog, maar door de benadering vanuit het perspectief van daders, slachtoffers en omstanders heb ik een compleet ander beeld gekregen. Het is belangrijk om contextueel te leren kijken, zodat je je eigen beelden kunt bijstellen. 

Kennis over de Tweede Wereldoorlog moeten we echt blijven overdragen aan de jonge generaties, vind ik. Want steeds meer mensen weten er steeds minder van, terwijl veel huidige conflicten beter te begrijpen zijn als je weet dat de wortels in de Tweede Wereldoorlog liggen. Bijvoorbeeld in het geval van het huidige conflict in de Oekraïne.” 

Hendrik, student Integrale Veiligheidskunde (deeltijd flexibel), Hogeschool Utrecht, 38 jaar 

Switch to English English