Tweede Wereldoorlog-educatie

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? En mag je onderwijs van jou net een tikkeltje anders zijn dan gewoon colleges volgen? Dan is de minor ‘Tweede Wereldoorlog-educatie’ wat voor jou. Ook als je een deeltijdstudie doet, kun je je gewoon inschrijven.

Ingangseisen

Er zijn geen ingangseisen.

Inhoud

De Tweede Wereldoorlog is een erg belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis en de gevolgen ervan zijn nog steeds om ons heen te zien. Maar steeds meer jongeren en volwassenen weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog en er ontstaan meer en meer foute beelden rondom de oorlog. Deze minor helpt de kennis en herinneringen uit die periode voortbestaan en zorgt ervoor dat de juiste feiten bekend blijven.

Deze minor is bijzonder en kan ook heftig en confronterend zijn. Zo bezoek je een aantal concentratiekampen, herinneringscentra en monumenten en komen er bijzondere gastsprekers langs.

Daarnaast leer je de gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog af te zetten tegen gebeurtenissen uit het nieuws van vandaag.

Leerdoelen

Tijdens de minor ‘Tweede Wereldoorlogeducatie’ leer je:

  • het gedrag van daders, omstanders en slachtoffers begrijpen
  • voor jezelf nadenken en de verantwoordelijkheid van ieder mens herkennen
  • alles over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in verhouding tot nieuwsitems van vandaag de dag.

Cursussen

Plenaire bijeenkomsten
Tijdens deze bijeenkomsten komt de Tweede Wereldoorlog tot leven dankzij films, documentaires, theater en bijzondere gastsprekers. En je leert hoe je de verschillende standpunten kunt bekijken en begrijpen.

Lieux de Mémoire Nederland
Je leert verschillende kanten kennen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Je bezoekt herinneringscentra en je maakt kennis met concentratiekampen en monumenten.

Lieux de Mémoire Duitsland/Polen
Een groot deel van de Minor vindt plaats op historische grond, op authentieke, soms geheimzinnige locaties, van belang in nazi Duitsland, de Tweede Wereldoorlog, de bezetting en de Holocaust. De meest indrukwekkende van deze serie excursies is het meerdaagse bezoek aan voor de nazi’s prominente plaatsen in Duitsland waarbij je een compleet beeld krijgt en verder leert kijken “in het land van de dader”.

Toetsing

Tijdens de minor bouw je een portfolio op, jouw verzamelmap met opdrachten betreffende de excursies.

Literatuur

Voorafgaande de start van de cursus is relevante informatie – literatuur online ter beschikking.

Rooster

Je hebt vooral op maandag of dinsdag les.

Extra kosten

De kosten voor de excursies naar het buitenland bedragen totaal ca. 475 euro.

Switch to English English