Tweede Wereldoorlog-educatie

Heb je interesse in de Tweede Wereldoorlog? En mag je onderwijs van jou net een tikkeltje anders zijn dan gewoon colleges volgen? Dan is de minor ‘Tweede Wereldoorlog educatie’ wat voor jou. 

Toelating

Een werkplek is niet nodig, van een stage is geen sprake. Er zijn behalve motivatie geen toelatingseisen.   

De minor is ook zeer geschikt voor deeltijdstudenten.  

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

De Tweede Wereldoorlog is een erg belangrijke gebeurtenis in onze geschiedenis en de gevolgen ervan zijn nog steeds om ons heen te zien. Maar steeds meer jongeren en volwassenen weten nauwelijks iets van de Tweede Wereldoorlog en er ontstaan meer en meer foute beelden rondom de oorlog. Deze minor helpt de kennis en herinneringen uit die periode voortbestaan en zorgt ervoor dat de juiste feiten bekend blijven.  

Deze minor is bijzonder en kan ook heftig en confronterend zijn. Zo bezoek en verblijf je op een aantal bijzondere en authentieke plaatsen, ‘daar waar het toen gebeurd is’, en komen er bijzondere gastsprekers langs.  

Daarnaast leer je de gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog (en de Holocaust) te plaatsen tegen gebeurtenissen uit de actuele media. 

Leerdoelen

Tijdens de minor ‘Tweede Wereldoorlog educatie’ leer je:  

  • het gedrag van daders, omstanders en slachtoffers begrijpen; 
  • voor jezelf nadenken en de verantwoordelijkheid van ieder mens herkennen; 
  • alles over de gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog, in verhouding tot nieuwsitems van vandaag.  

Cursussen

Plenaire bijeenkomsten
Tijdens deze bijeenkomsten komt de Tweede Wereldoorlog tot leven door bijzondere en prikkelende presentaties, speelfilms, documentaires, en bijzondere gastsprekers. En je leert hoe je de verschillende standpunten van vooral daders, daarnaast omstanders en slachtoffers, kunt bekijken en begrijpen.  

Lieux de Mémoire Nederland – excursies Nederland
Je leert verschillende kanten ervaren en kennen van de Tweede Wereldoorlog en de Holocaust in Nederland. Je bezoekt een aantal historische locaties. 

Lieux de Mémoire Duitsland – studiereis Duitsland
Een groot deel van de Minor vindt plaats op historische grond, op authentieke, soms geheimzinnige locaties in Duitsland. Voor veel deelnemers meest ‘indrukwekkende’ onderdeel van het programma. Dit meerdaagse bezoek aan en verblijf op voor de nazi’s prominente plaatsen in Duitsland, doet je een compleet beeld ervaren en leert je verder kijken in het land van de daders.  

Hier vind je meer informatie over deze minor.  

Toetsing

Tijdens de minor bouw je een portfolio op, jouw verzamelmap met opdrachten betreffende de excursiesTijdens de minor bouw je een portfolio op, jouw verzamelmap met opdrachten betreffende de excursies en studiereis. 

Literatuur

Voorafgaande de start van de cursus is relevante informatie – literatuur online ter beschikking. 

Rooster

De bijeenkomsten (gemiddeld 1 per week, 1 vaste lesdag) zijn afhankelijk van je groep op maandag of dinsdag. Aanwezigheid is gewenst. Indien noodzakelijk en in overleg is een flexibel programma mogelijk. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

De kosten voor de studiereis naar het buitenland bedragen totaal ca. 600 euro. 

Reviews

“Deze minor is helemaal super. Het programma zit ontzettend goed in elkaar. Je leert je te verplaatsen in andere partijen, niet alleen in de slachtoffers, maar ook in de daders: wat waren hun beweegredenen? Ik had verwacht dat deze minor vooral tekstueel-inhoudelijk zou zijn, maar het is echt een experience. We bezoeken allerlei plekken, je voelt het verleden en wordt helemaal in het verhaal gezogen. Dat is enorm leerzaam. Er zijn ook veel interessante gastsprekers. 

Heel veel politieke besluiten van nu vinden hun basis in de Tweede Wereldoorlog, bijvoorbeeld de ideeën over het begrip vrijheid. Maar daarover is nauwelijks lesmateriaal. Met de kennis uit deze minor kan ik zulk lesmateriaal voor mijn lessen burgerschap op het mbo nu alsnog maken. Naast deze minor werk ik 32 uur in het onderwijs en ben ook nog met mijn eindscriptie bezig. Dat is prima te doen.” 

Veerle, student Opleiding Docent Omgangskunde, Hogeschool Utrecht, 26 jaar

“Een hele leerzame en belangrijke minor. Ik ben zelf militair geweest en wist daardoor al veel over de Tweede Wereldoorlog, maar door de benadering vanuit het perspectief van daders, slachtoffers en omstanders heb ik een compleet ander beeld gekregen. Het is belangrijk om contextueel te leren kijken, zodat je je eigen beelden kunt bijstellen. 

Kennis over de Tweede Wereldoorlog moeten we echt blijven overdragen aan de jonge generaties, vind ik. Want steeds meer mensen weten er steeds minder van, terwijl veel huidige conflicten beter te begrijpen zijn als je weet dat de wortels in de Tweede Wereldoorlog liggen. Bijvoorbeeld in het geval van het huidige conflict in de Oekraïne.” 

Hendrik, student Integrale Veiligheidskunde (deeltijd flexibel), Hogeschool Utrecht, 38 jaar 

Switch to English English