Voeding en Ziektepreventie

Heb je interesse in voeding, en hoe je mensen kunt adviseren om gezonder te eten? Dan is de minor ‘Voeding en ziektepreventie’ wat voor jou. Als je in het welzijnswerk, het onderwijs of de gezondheidszorg aan de slag gaat, dan kom je het belang van goede voeding zeker tegen. De minor Voeding en ziektepreventie sluit daarom goed aan als verbreding bij deze vakgebieden.

Toelating

Voor deze minor gelden geen toelatingseisen. Wel is het uitgangspunt van de minor om aan te sluiten bij studies uit de domeinen Educatie, Zorg en Welzijn.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025.

Inhoud

Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, maar gezond eten is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leer je tijdens deze minor niet alleen wat gezonde voeding is (en de fysiologie erachter), maar ook over voedingsgewoontes en hoe je die kunt veranderen.

Je leert ook over de preventieve werking van voeding bij de top 10 meest voorkomende ziektes. Wat je eet heeft daar namelijk een hoop invloed op. Dat tijdig kunnen beïnvloeden is niet alleen prettig voor de patiënt, maar bespaart ook zorgkosten.

Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.

Leerdoelen

Tijdens deze beroepsoverstijgende minor werk je samen met studenten uit verschillende studierichtingen. Zo bereid je je goed voor op je functie als (zorg)professional. Je leert:

  • voedingsfeiten van -fabels te onderscheiden;
  • voedingsproblemen vanuit je beroepsrol te signaleren;
  • mensen te begeleiden bij het verbeteren van hun voedingspatroon;
  • op welk moment je iemand doorverwijst naar een diëtist;
  • een interventie te ontwikkelen en uit te voeren die bijdraagt aan het verbeteren van de voeding van een bepaalde doelgroep.

Cursussen

De minor ‘Voeding en ziektepreventie’ is opgedeeld in 2 delen van beide 15 ECTS.

Voeding – deel 1
Het eerste deel van de minor bestaat uit basiskennis opbouwen over voeding en voedingsgewoontes. Dat doe je in theorie en praktijk, door middel van het analyseren van je eigen voeding en het begeleiden van een cliënt. Je leert feiten van fabels te onderscheiden en welke rol voeding speelt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.

Voeding – deel 2
In deel 2 van de minor leg je de verbinding met je eigen studierichting. Zo leer je hoe je vanuit jouw vakgebied kunt bijdragen aan een gezonde leefstijl. In groepsverband verdiep je je in het verbeteren van voedingsgedrag bij een zelfgekozen doelgroep in de vorm van een project. Ook ga je dieper in op de preventieve werking van voeding op de 10 meest voorkomende ziektes.

Het geven van een smaakles is onderdeel van de toetsing van deel 2 van de minor. In onderstaand filmpje geven de studenten van de minor smaaklessen op scholen en BSO’s in de provincie Utrecht.

Toetsing

Naast het project heeft elk onderdeel van de minor zijn eigen toetsen. Er worden meerdere toetsvormen gebruikt, zoals een opdracht, een poster en een tentamen.

Literatuur

Tijdens de minor wordt gebruik gemaakt van een boek. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.

Rooster

De lessen worden op twee dagen in de week gegeven.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

€50

Reviews

“Door deze minor kan ik jongeren betere adviezen geven op het gebied van leefstijl. Vaak missen ze basiskennis over voeding. Voor mijn persoonlijk leven heb ik ook veel aan deze minor. Ik ben me bewuster geworden van het belang van gezonde voeding en het feit dat we vaak verkeerd worden voorgelicht door reclames. Veel dingen waarvan je denkt dat ze gezond zijn blijken dat helemaal niet te zijn. Bijvoorbeeld ‘yoghurt met 0% vet’, 0% lijkt gezond maar er kan nog steeds veel suiker in zitten”

“In deze minor ben je vooral bezig met begrijpen, toepassen en zelf dingen uitzoeken. Dat is een fijne manier van leren die zeker niet saai is. We werken ook veel in groepjes. Ik kan deze minor goed combineren met mijn baan van drie dagen per week”

Ilir, student Social Work Hogeschool Utrecht, 22 jaar 

Switch to English English