HU-missie
Met hoogwaardig onderwijs en onderzoek werkt Hogeschool Utrecht aan innovatie en professionalisering van de beroepspraktijk en de ontwikkeling van talent. Zo dragen we bij aan de sociale, culturele en economische ontwikkeling van een open, rechtvaardige en duurzame samenleving. Duurzaamheid heeft daarmee een prominente plek in de missie, visie, doelen en kernwaarden van de Hogeschool Utrecht.
Werkgevers vragen ook om professionals die mee kunnen denken over mogelijke oplossingen voor de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd en de meerderheid van studenten zelf via hun studie en werk bijdragen aan deze maatschappelijke vraagstukken. Zo blijkt uit recent onderzoek van het HU Green Office.
Hogeschool Utrecht benadert de maatschappelijke vraagstukken als een opgave van integrale duurzaamheid: duurzaamheid is een ecologisch, sociaal en economisch vraagstuk in samenhang. We werken met elkaar aan een volhoudbare samenleving.
Als brede hogeschool met 60 bacheloropleidingen en 9 masteropleidingen in vijf verschillende onderwijssectoren en 41 lectoraten in vier complementaire onderzoeksvelden heeft HU de kennis, ervaring en gelegenheid om duurzaamheid ook echt als integraal vraagstuk te benaderen. Met onze 37.000 studenten en honderden praktijkpartners werken we aan een hoopvolle toekomst. Alles hangt met elkaar samen.
Het kernteam werkt op dit in een participatief traject met medewerkers en studenten aan een verdieping op de HU visie duurzaam onwijs. De meest actuele conceptversie is hier te vinden.

Onze ambities en strategische doelstellingen
Het huidige HU-Brede ambitieplan loopt over de periode van 2019-2026. In 2019 zei toenmalige voorzitter van het College van Bestuur daarover dit tijdens de opening van het collegejaar. In de het document HU in 2026 zijn vijf de strategische thema’s verder uitgewerkt: missiegedreven opgaven, leven lang ontwikkelen, studentsucces, HU-gemeenschap, en digitalisering.
In 2024 heeft het nieuwe CvB een verdere focus aangebracht op twee van de vijf thema’s, te weten: missiegedreven opgaven en studentsucces. Programma Transitie Duurzaam Onderwijs geeft daar in verbinding tussen beide thema’s invulling aan.
De afgelopen jaren heeft HU ook een grote ontwikkeling doorgemaakt in hoe invulling wordt gegeven aan onderzoek en onderwijs. In 2022 verscheen ‘Samen voor de Toekomst’, onze integrale visie op onderwijs én onderzoek. Die visie kwam tot stand na een intensief, participatief proces. Studenten, docenten, onderzoekers en andere stakeholders waren hier nauw bij betrokken.
De HU streeft ernaar dat alle opleidingen duurzaam onderwijs geven. Duurzame ontwikkeling wordt op die manier onderdeel van het persoonlijk en professioneel handelen van studenten en docenten. Om dit te bereiken moet het een integraal onderdeel van het reguliere onderwijs zijn. Niet alleen duurzaamheid in een losse cursus en/of module of in één minor.
Het onderstaande model met drie niveaus van duurzaamheid in onderwijs is daarbij behulpzaam. Het is de ambitie van de HU om minimaal 50% van alle opleidingen op het derde niveau aan te bieden. Hoe de duurzame transitie van het onderwijs er precies uitziet, verschilt per opleiding. Door duurzame ontwikkeling waar mogelijk te vervlechten in leeruitkomsten, de inhoud, competenties, opdrachten en de beoordeling wordt duurzaam handelen tastbaar.

Ondertussen is het proces van start gegaan van het ontwikkelen van een nieuw HU-Breed ambitieplan tot en met 2030. Integrale duurzaamheid gaat daar wederom een belangrijk onderdeel van zijn.
Managementplannen
De gezamenlijke afspraken in de managementplannen van de onderwijsinstituten, kenniscentra en diensten met het CvB zijn direct gekoppeld aan de HU-ambities Missiegedreven opgaven en Studentsucces, alsmede de Realisatie van de HU-visie voor Onderwijs en Onderzoek.
In het format voor het managementplan voor 2025 e.v. zijn onder Missiegdreven opgaven twee strategische beleidsspeerpunten bepaald. Een daarvan is: “Integreren SDGs in onderwijscurricula”. Daar hoort een vastgestelde operationele doelstelling bij: “De SDGs worden in alle opleidingen geëxpliciteerd op basis van de duurzaamheidsmonitor”.
Ieder organisatieonderdeel wordt geacht daar een bijdrage aan te leveren. Daartoe hebben ze acties geformuleerd om de doelstellingen te realiseren. Als onderdeel van het programma Transitie Duurzaam Onderwijs wordt eind eerste kwartaal 2025 wordt een HU-brede inventarisatie en analyse uitgevoerd naar de plannen van de verschillende organisatieonderdelen. Mede op basis daarvan kan verdere doorontwikkeling, in een juiste balans van centrale en decentrale sturing op integrale duurzaamheid, worden gerealiseerd.
Participatie en medezeggenschap
De HU kent een organisatiestructuur met 20 onderwijsinstituten, zes diensten, een bestuursdienst en vier kenniscentra. Bij alle plannen die in de verschillende organisatieonderdelen en HU-breed worden gemaakt gaan we participatief te werk. Tevens kennen we een uitgebreide inrichting van medezeggenschap in de HU, waar studenten ook zitting in hebben, te weten: een Hogeschoolraad, Instituutsraden, een Kenniscentraraad en een Dienstenraad.