Duurzame HU
De Kennis en Innovatie Agenda’s (KIA’s)

De Kennis en Innovatie Agenda’s (KIA’s)

De Kennis en Innovatie Agenda’s (KIA’s) zijn samengesteld vanuit de ambitie van de HU om missiegedreven te werken en meer impact te maken op maatschappelijke vraagstukken.

Om die ambitie concreet te maken, heeft elk expertisegebied haar eigen missiegedreven opgaven gedefinieerd, telkens op het snijvlak van de behoefte in de regio én onze expertise als HU. Op basis daarvan zijn kernthema’s geformuleerd en uitgewerkt. Het ene expertisegebied treedt iets meer in detail dan de ander, maar stuk voor stuk tonen deze 4 KIA’s hoe de HU concreet kan bijdragen aan maatschappelijke opgaven. Zo brengt de KIA focus in de werkzaamheden van de expertisegebieden.

De vraagstukken waar onze samenleving voor staat, worden steeds complexer en uitgebreider. De HU wil met missiegedreven opgaven werken aan de kwaliteit van (samen)leven in onze regio – maar op welke expertisegebieden kunnen we dat het beste doen? Om impact te maken op de complexe problematiek, is focus nodig. Een duidelijk profiel, waarmee we aan samenwerkingspartners laten zien waar we voor staan. De HU heeft nu op basis van onze kennis en kunde een profilering gekozen op vier expertisegebieden: duurzaamheid, gezondheid & welzijn, onderwijs en digitalisering. Om te benadrukken dat we in het uitvoeren van onze missiegedreven opgaven samen optrekken, zowel binnen als buiten de HU, treden we met deze profilering naar buiten onder de namen Samen Duurzaam, Samen Gezond, Samen Lerend en Samen Digitaal,

Samen Duurzaam

De HU zet zich in om de ecologische voetafdruk van onze regio naar nul te krijgen. Het expertisegebied Samen Duurzaam werkt mee aan een duurzame wereld en wil dat duurzame oplossingen bijdragen aan een inclusieve, rechtvaardige en veilige samenleving. De maatschappelijke vraagstukken zijn complex, oplossingen kunnen we alleen realiseren als we ze vanuit het ecologische, technologisch, economische én sociale perspectief benaderen. En met oog voor transitieprocessen en kennis van effectieve interventiestrategieën om transities succesvol te begeleiden en sturen.

Onze missiegedreven opgaven:

  • Versterken van de sociale, gezonde en groene leefomgeving
  • Versterken van een inclusieve, energieneutrale, circulair gebouwde omgeving
  • Verbeteren duurzame mobiliteit
  • Versterken van een inclusieve, circulaire economie
  • Realiseren van een klimaatneutrale HU in 2030
  • Integreren duurzame ontwikkeling (Sustainable Development Goals) in onderwijs inhoudelijk, gericht op competentieontwikkeling voor ‘wicked problems’ en als leidraad voor professioneel en persoonlijk handelen

Dit zijn de kernthema’s voor Samen duurzaam:

Kernthema 1: Bijdragen aan circulaire, energie-neutrale gebouwde omgeving

  • Alle mensen in staat stellen om duurzaam te leven. Met toegang tot duurzame woonruimte en leefomgeving, zodat ieder z’n eigen energietransitie kan maken.
  • Circulair en industrieel produceren in de praktijk, waaronder biobased materialen, chemicaliën en energie.
  • Opbouwen kennisinfrastructuur voor een technische en sociale energietransitie die bijdraagt aan een inclusieve samenleving zonder energie-armoede. Bijvoorbeeld met diensten waarmee consumenten de energievraag afstemmen op het aanbod.

Kernthema 2: Inrichten van een gezonde leefomgeving

  • Inrichten van publieke ruimtes in de regio als groene, gezonde en inclusieve leefomgevingen waar iedereen kan participeren en welzijn wordt bevorderd.
  • Een significante bijdrage leveren aan circulair drinkwater, het omgaan met tekort en overschot aan regenwater en hittestress in het kader van klimaatadaptatie.
  • Stimuleren overwegend gezonde en duurzame leefomgeving, met specifieke focus op voeding, sport en bewegen.

Kernthema 3: Bijdragen aan slimme mobiliteit

  • Verbeteren van de bereikbaarheid van de regio met nieuwe mobiliteitsconcepten. Door een verschuiving van de eigen auto naar gedeelde mobiliteit.
  • Ontwikkelen van business cases en meewerken in pilots m.b.t. tijdelijke opslag van elektriciteit (in elektrische voortuigen) om het energiesysteem te ontlasten.
  • Inrichten van de campus op het Utrecht Science Park als proeftuin voor nieuwe mobiliteitsconcepten die bijdragen aan een klimaatneutrale campus in 2030.

Kernthema 4: Integreren duurzaamheids-competenties in het onderwijs

  • Merkbaar en meetbaar bijdragen van beleid en curriculum van alle HU-opleidingen aan duurzaamheid, zodat zij studenten opleiden die werken aan het realiseren van de SDG’s op professioneel en op persoonlijk vlak.
  • Ontwikkelen kennis en bijdragen aan innovatie op gebied van nieuw-economisch denken en handelen (nieuw-economische kaders, waarden-gedreven sturen, ontwerp van meervoudige Waardecreatie, digitaal & duurzaam ondernemen).

In pdf bestand: kia samen duurzaam zijn meer details beschikbaar.

De Kennis en Innovatie Agenda’s zijn geen statische documenten. Ze worden frequent herijkt en aangepast naar de behoefte in de regio. Wil je meepraten of heb je ideeën? Dan ben je van harte welkom bij de betreffende expertises.