Breedweer en Nelis pakken unieke primeur sociale aanbesteding Hogeschool Utrecht
Hogeschool Utrecht heeft potentiële partijen voorgesorteerd en marktconsultatie verricht op basis van artikel 2.82. Deze bepaling in de Aanbestedingswet houdt in, dat een aanbestedende dienst bepaalt dat alleen inschrijvingen mogen worden ingediend door bedrijven met minstens 30% gehandicapte of kansarme werknemers. Ondernemingen die daar niet aan voldoen, mogen dus geen inschrijving indienen.
En dat gebeurde met een prachtige gunning van de aanbesteding tot gevolg: zeven panden van de Hogeschool Utrecht met 60.000 m² glasbewassing en het gevelonderhoud, waarin drie partijen samenwerken: Breedweer, Nelis en Hogeschool Utrecht. Nelis staat positief tegenover de kansen. ‘’We zien immers tal van organisaties die van meerwaarde willen zijn voor hun omgeving. Dat kan goed samengaan met zakelijk succes. Sterker nog: om duurzame werkgelegenheid te bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn gezonde bedrijven essentieel.”
“We willen aanbesteden aan partijen voldoen aan dit artikel, gaf de hogeschool aan”, vervolgt Jack van Breedweer facilitaire diensten. “Ik heb me aangemeld voor deze aanbesteding en uitgelegd wie we zijn, wat we doen en wat ons onderscheidt. Nelis was ook aanwezig bij de marktconsultatie. Ik heb toen voorgesteld om op een andere manier aan te besteden. Om daar samen in op te trekken, want juist in het sociale domein moet je elkaar niet beconcurreren. In het aanbestedingsformat is de marktdialoog opgenomen, zodat marktpartijen met de HU en met elkaar in gesprek konden gaan.”
Door de samenwerking met Nelis kunnen we zeggen dat we de enige twee zijn die sociaal ondernemen op deze schaal doen”, vervolgt Jack. De drietrapsraket zit ‘m in elkaar versterken. “Als je niet bereid bent om te delen, kun je niet vermenigvuldigen”, weten Jack en Jeff. “Nelis zet net als wij in op sociaal maatschappelijke impact. Als ondernemer doe je dan iets terug voor de samenleving. Breedweer verkoopt geen dienstverlening of schoonmaakdienst, wij verkopen impact, waardoor onze klant die onze dienstverlening inkoopt ook impact maakt. Kiest een bedrijf of organisatie bewust voor impact maken, dan volgt trots vanzelf en willen zij dit graag aan hun klanten laten zien. Sociaal inkopen vergroot namelijk ook de waarde van de organisatie”.
Bron: Schoonmaak Journaal 2020