Acute Zorg

Weet jij van aanpakken en ben je flexibel? Als je Verpleegkunde studeert en verder wilt binnen de acute zorg, dan is deze minor perfect voor jou. 

Toelating

Je studeert Verpleegkunde bij Hogeschool Utrecht, bezit ruime kennis van anatomie, fysiologie, pathologie en farmacotherapie en hebt interesse in een toekomstige baan binnen de acute zorg. De minor is i.v.m. de grote interne vraag niet beschikbaar voor externe studenten. 

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag eerst naar de mogelijkheden bij de minorcontactpersoon. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 29 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2024-2025. 

Inhoud

Binnen de minor Acute Zorg ga je je een half jaar verdiepen in de competenties die je als verpleegkundige, werkzaam in de acute zorg, moet beheersen.

De minor bestaat uit twee delen. In het eerste deel leer je een acuut vitaal bedreigde patiënt herkennen, systematisch in kaart te brengen met behulp van de ABCDE-methodiek en je leert passende interventies toe te passen. Ook leer je hoe je een duidelijke overdacht geeft met behulp van de SBARR. De eerste opvang, verpleegkundige diagnostiek en interventies van patiënten met onderstaande problematiek worden behandeld.

  • Luchtweg- en ademhalingsproblemen (A en B)
  • Circulatiestoornissen (C)
  • Bewustzijnsstoornissen (D)
  • Complexe problematiek bij meerdere vitale functies (E).

In het tweede deel maak je nader kennis met het werkveld acute zorg en ervaar je wat ervoor nodig is om als verpleegkundige in de acute zorg te werken. De complexiteit van de patiënten neemt toe en specifieke patiëntengroepen worden behandeld. We gaan op werkbezoek naar de SEH/IC, behandelen hoe het is om onder hoge druk te presteren en gaan in op hoe de prognose voor de patiënt er op langere termijn uitziet. Het is binnen de acute zorg belangrijk om als teamplayer efficiënt en professioneel samen te werken met je directe collega’s en andere disciplines. Ook reflecteren we op je functioneren, de verworven competenties en de toekomstplannen die jij misschien hebt om binnen de acute zorg te gaan werken.

Leerdoelen

Nadat je de minor ‘Acute zorg’ hebt afgerond, kun jij: 

  • acute symptomen herkennen en je patiënten onderzoeken en behandelen;  
  • met patiënten en hun naasten overleggen;  
  • als student of verpleegkundige laten zien dat je kennis hebt opgedaan over acute ziektebeelden, de daarbij horende diagnostiek en behandelmogelijkheden;  
  • kritisch naar situaties kijken en hierover overleggen met patiënten en collega’s;  
  • uitleggen hoe acute zorg in Nederland werkt;  
  • laten zien dat je een leider bent;  
  • samenwerken met collega’s en andere disciplines;   
  • je grenzen aangeven binnen een complexe zorgsetting.   

Cursussen

Elke week staat een casus centraal en zijn er meerdere lessen rondom deze casus, zoals een hoorcollege, een werkcollege klinisch redeneren en een vaardigheidsles. In leerteamlessen werk je samen aan diverse opdrachten.

Toetsing

De toetsing bestaat uit drie onderdelen: 

  • Een digitale kennistoets.
  • Een Performance Assessment “ABCDE-opvang van een patiënt binnen de acute zorg”.  
  • Het schrijven en presenteren van een “Case Report”.

Literatuur

De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde en dient aangeschaft te worden:   

  • Gafni, A., & Heesterbeek, E. (2021). Klinisch redeneren met de ABCDE-methode. Amstelveen, Expertcollege. Hierbij hoort ook de digitale versie en de e-learning via Expert College, via www.klinischredeneren.nl   
  • E-learning pakket Acuut Coronair Syndroom en Hartritmestoornissen via ExpertCollege.  

Rooster

De lesdag valt op dinsdag tussen 08.30-18.00u. 

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.

Extra kosten

Geen extra studiekosten. Bovenstaande literatuur moet echter wel worden aangeschaft om de cursus te volgen. 

Switch to English English