Kom naar de voorlichtingsactiviteiten voor het maken van je minorkeuze. Kijk hier voor meer informatie. 

Business Innovation with Blockchain

Zijn jouw persoonlijke data wel veilig bij bedrijven, banken, notarissen en overheid? Hoe weten we daadwerkelijk waar een product vandaan komt en waar het uit bestaat? Talloze voorbeelden van oplichting, greenwashing fraude, witwassen en datadiefstal maken duidelijk dat dit niet altijd zo is. Blockchain biedt hiervoor een revolutionaire oplossing.

Deze minor is bedoeld voor studenten ICT, (Technische) Bedrijfskunde, Rechten, Creative Business, Finance of met een andere achtergrond die interesse hebben in nieuwe technologieën. Je hebt een flexibele en onderzoekende houding nodig. Voorkennis is niet vereist. Wel streven we ernaar om de kennis die je hebt opgedaan tijdens je major zo adequaat mogelijk in te zetten tijdens het project. Doordat we werken met echte opdrachtgevers verlangen we een forse inspanning van je.

Vanuit het beroepenveld hebben we de waardering gekregen dat we het meest zinvolle onderwijs van Nederland hebben. Zowel publiek als privaat. Dit willen we ook komend jaar zo houden.
https://www.emerce.nl/wire/blockchainminor-hu-wint-award-onderwijs-impact.

Toelating

Afgelopen jaren is er een mismatch geweest tussen de verwachtingen van studenten en de inhoud van deze minor. Deze minor gaat niet over beleggen en crypto. Als je twijfelt of je deze minor wil volgen is het verstandig om contact op te nemen met de contactpersoon.

Er zijn geen toelatingseisen. Echter indien het maximaal aantal inschrijvingen overschreden wordt vragen we je om een motivatiebrief te schrijven.

Je hebt geen stage- of werkplek nodig om met deze minor te kunnen beginnen. De minor is alleen geschikt voor voltijdstudenten.

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026. 

Inhoud

In deze minor begeleiden we je vanaf nul voorkennis tot echte expert op het gebied van blockchain. Blockchain is software bedoeld om transacties vast te leggen, waarmee je data niet langer in handen geeft van derden. Doordat individuen niet afhankelijk zijn van een trusted third party, zoals een bank, notaris of zelfs de overheid, is dit een van de meest gezichtsbepalende technologieën van de toekomst. Blockchain gaat de manier waarop we werken veranderen. Sectoren als energievoorziening, financiële dienstverlening, logistiek, agrifood en de gezondheidszorg zullen allemaal radicaal veranderen. We leren je in deze minor anders naar mensen en objecten te kijken. Wij zien geen Tesla, maar rijdende accupakketten die het overbelaste stoomnet ontzorgen door stroom te ontvangen of af te leveren waar nodig. Blockchain technologie faciliteert het opnieuw inrichten van dit soort businessmodellen.

Hogeschool Utrecht heeft meer dan vijf jaar succesvol ervaring met blockchain technologie en we zijn onderdeel van een levendig en energiek ecosysteem. Daardoor kunnen we je adequaat begeleiden naar een succesvol eindresultaat. Je krijgt gastlezingen van experts (in het verleden van o.a. Rabobank, Carbify, ING en Ledger Leopard Blockchain Solutions). Ook neem je deel aan diverse events en leer je zelf tokens en/of ecosystemen te maken. We streven ernaar om de vakken zo veel mogelijk in het Nederlands aan te bieden.

Wil je meer weten, of de studentenrapporten van de vorige edities van de minor ontvangen, zodat je weet wat je kunt verwachten? Stuur dan een e-mail aan helmer.vanmerendonk@hu.nl. Of kijk naar de lessen van vorige jaren op https://canvas.hu.nl/courses/45738

Leerdoelen

Jij weet straks antwoorden op bijvoorbeeld de volgende vragen:

  • Wanneer heeft een blockchain een toegevoegde waarde?
  • Hoe kun je data veilig, betrouwbaar en efficiënt delen met derden?
  • Welke impact heeft blockchain op het financieel systeem?

Aan het einde van de cursus heb je inzicht in:

  • De maatschappelijke en sociale impact van blockchain;
  • Diverse praktijkgerichte toepassingsmogelijkheden van blockchain;
  • Een toekomstgericht beeld over blockchain.

Cursussen

Eigen project (15 EC)
Aan de hand van introducties op de verschillende blockchain-gerelateerde onderwerpen en inspiraties ga je een eigen onderzoek opzetten, iets maken/prototypen of programmeren. Kennis die je kan verwachten:

Introductie Blockchain
Basiskennis van een blockchain; technische achtergronden van een blockchain, hoe functioneert deze?

Tokenization
Wat zijn tokens? Hoe kan je tokens inzetten? Hoe spelen tokens een rol in de blockchain infrastructuur? Leer je eigen token te maken en Token Engineering toe te passen.

Digital Product Passports (DPP)
Vanaf 2027 moeten o.a. accu’s en textiel voorzien zijn van een DPP. Maar hoe gaan bedrijven aantonen wat de samenstelling is van hun product? En hoe kan je als consument zicht krijgen op de betrokken bedrijven in de supply chain?

Ecosystemen
Maatschappelijke implicaties van veranderende techniek; stakeholders die betrokken zijn bij een blockchain oplossing. Modelleringstechnieken voor processen en/of IT-infrastructuur.

Recht voor Blockchain
Inleiding AVG; contractrecht in een blockchain.

Blockchain governance
Inzicht in organisatievormen rond een blockchain; hoe is de besluitvorming ingericht? Wie verleen je toegang tot je netwerk?

DAO’s 
DAO’s zijn Decentralized Autonomous Organisations, een geheel nieuwe organisatievorm. Hierbij zijn beslissingsmechanismen actief die bijdragen aan het gezamenlijk maken van keuzes.

SSI 
Met self-sovereign identity (SSI) leren we je om via unieke identifiers je data te beheren en om je identiteit decentraal op te slaan.

Project (voor opdrachtgever) (15 EC)
De opgedane kennis tijdens de eerste 15EC ga je nu in de praktijk brengen door aan de slag te gaan voor een opdrachtgever. Samen met een opdrachtgever ga je werken aan een blockchain oplossing. Enkele voorbeelden van voorgaande jaren:

  • Rabobank – Self Sovereign Identity oplossingen en onderzoek naar Central Bank Digital Currency
  • Carbify – onderzoek naar een efficiënte blockchain t.b.v. carbon reductie
  • Quantoz – tokenization oplossingen voor kleine investeerders
  • Stedin – zelfregulerende energie-community’s maken
  • Rijkswaterstaat – een materialen paspoort maken
  • TNO – onderzoek naar een accu-paspoort
  • Deloitte – inventariseren van blockchain ecosystemen en het bouwen van een beoordelingsframework

Toetsing

Alle toetsen zijn opdrachten/portfolio’s. Hierbij word je beoordeeld op de competenties Analyseren, Onderzoeken, Ontwerpen en Managen/Samenwerken.

Literatuur

We willen jullie niet op overbodige kosten jagen. We verplichten 1 boek: 

https://www.noordhoff.nl/webshop/product/bouwen-aan-digitaal-vertrouwen-9789001599300 

Daarnaast zijn er een aantal optionele boeken en veel materiaal is online beschikbaar. 

Rooster

De exacte lesdagen zijn nog niet bekend. We verwachten dat je 4 dagen beschikbaar bent om te werken aan de twee projecten. Daarnaast verwachten we dat je minimaal 2 events bijwoont om zo informatie op te halen voor je onderzoeken. Er zijn geen online lessen.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 
 
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Geen.

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een potentiële duurzame minor. Dit betekent dat, als je relevante invulling kiest, de minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

 

Reviews

“Voor mij is dit een hele goeie keuze. Ik wilde een minor kiezen waar ik toekomst in zie. Bij logistieke bedrijven is nog heel weinig kennis over blockchain, terwijl het steeds belangrijker wordt. Internet is goed voor informatieoverdracht, maar blockchain is handig voor waardeoverdracht, efficiëntie, transparantie en automatisering. Met kennis hierover heb ik straks volop mogelijkheden in de logistiek. 

Omdat ik niet uit de IT-wereld kom en ook weinig weet van computers, was ik in het begin wel bang dat ik het niet zou kunnen volgen. Maar gelukkig klopte dat niet. Je hoeft nog niks te weten over blockchain of computertechnologie als je deze minor gaat doen.” 

Selina, student Logistiek Management, Hogeschool Utrecht, 25 jaar 

“Ik ging er blanco in, maar vond de minor heel interessant. Het is best aanpakken. Je krijgt zicht op alles wat te maken heeft met blockchains, van A tot Z. Je begint met de basisbegrippen. Ook kregen we meteen een belangrijk vak, Rechten. Dat was even wennen, maar het is heel belangrijk. Bij een blockchain zijn er veel verschillende ‘eigenaren’. Wie is er dan aansprakelijk als er iets fout gaat? De minor sloot prima aan op mijn voorkennis, behalve de opdracht Smart Contract Programmeren – dat was voor mij wat te makkelijk.  

Naast de cursussen doe je een project bij een bedrijf: je ontwikkelt daar met blockchain een oplossing voor een bepaalde kwestie. Wij bedachten een ecosysteem waarin we een stablecoin (een stabiele cryptomunt) integreerden. De maatschappij begrijpt de waarde van blockchain nog niet helemaal, maar ik vind het heel mooi dat ik nu al betrokken ben bij deze technologie terwijl die nog in de kinderschoenen staat.” 

Bart, student HBO-ICT – Software Development, Hogeschool Utrecht, 21 jaar

Switch to English English