Kom naar de voorlichtingsactiviteiten voor het maken van je minorkeuze. Kijk hier voor meer informatie. 

De Staat van de Wereld

De Staat van de Wereld was zelden zo turbulent als momenteel het geval is. Oorlog in Europa, een Amerikaanse president en tech-miljardair met expansiedrift, klimaatcrisis, democratieën die onder druk staan van autoritaire leiders en regimes. En dan hebben we het nog niet gehad over uitdagingen op de woningmarkt, de economie, de mentale en fysieke gezondheid van jongeren, migratiecrises(?), zelfbeschikkingsrecht van vrouwen en … .

Het aantal vraagstukken waarmee je je bezig kunt houden lijkt wel eindeloos. En daarom focussen we in deze minor niet op een vraagstuk wat wij geselecteerd hebben, maar krijg jij de ruimte en begeleiding om een van de vraagstukken waar jij op dit moment mateloos geboeid door bent, verder te onderzoeken – en de antwoorden die je vindt onder aandacht te brengen van die doelgroep die hier volgens jou over moet weten.

Zo word jij echt inhoudelijk deskundig en ga je oefenen met de vaardigheid om impact te maken. Dat kan zijn door leeftijdsgenoten te informeren over een uitdaging of probleem waarover jij kennis hebt opgedaan die hen kan helpen. Of je probeert breder de publieke opinie of zelfs de politieke besluitvorming te bespelen omdat er een thema is waarvan jij vindt dat ‘het volk’ of ‘de politiek’ dit negeert of onvoldoende geïnformeerd zijn. Met de uitkomsten van jouw onderzoek mag je een hele specifiek gekozen doelgroep inspireren, proberen te beïnvloeden of activeren.

Zo inspireerde oud-deelnemer Emma na een protest op het Jaarbeursplein de NS om informatie te verschaffen aan reizigers over hoe ze contact op kunnen met conducteurs en NS-personeel als er zich onveilige of anderszins nare situaties in de trein voordoen (waardoor er nu door alle treinen digitale meldingen of stickers hangen met een 06-nummer wat je kunt appen of bellen als er onraad is). Maakte Hasan voor Omroep Gelderland een documentaireserie ‘Hasan’s wereld’ waarin hij met allerlei Nederlanders op zoek gaat naar de vraag ‘wat maakt dat jij je thuis voelt’. Reisde Simmo door Europa om te onderzoeken of hij zichzelf nu wel of geen Europeaan voelt. En maakten andere studenten podcastseries, exposities waarmee ze musea haalden, explainer video’s of voorlichtingscampagnes over uiteenlopende onderwerpen als de aantrekkingskracht van Thierry Baudet, vaginisme, kwaliteit van leven, de kracht van muziek en de invloed van China op het Afrikaanse continent.

Uiteraard leunen we als begeleiders van de minor niet alleen achterover als coach van jullie project. Wij organiseren een keer in de week ook een uitdagend programma waarin we samen een dag lang op zoek gaan naar thema’s die in de samenleving een hot item zijn, of die misschien juist soms wel te weinig aandacht krijgen in onze ogen. Dat doen we tijdens ‘Staat van de Wereld’-dagen én tijdens een studiereis naar een Europese (hoofd)stad waarmee we je op een andere manier met de stad, geschiedenis en cultuur laten kennismaken dan je als toerist zou doen.

Dus: wil jij onder de loep nemen of jullie als huidige lichting studenten nou onderdeel zijn van een burn out-generatie, of juist de generatie zijn die de wereld in goede zin naar haar hand gaat zetten? Hoe zit het met de toekomst van de huizenmarkt en jullie kansen daarop? Gaan jullie de klimaatcrisis te lijf of deze relativeren en nogmaals ter discussie stellen? Wil je terug naar eigen volk eerst en traditionele normen en waarden of moet Nederland weer een boegbeeld worden van tolerantie, vrijheid en mogen juist de grenzen verder open? Of heb je een thema waarover in de media nog nooit wordt gesproken?

Dan is De Staat van de Wereld jouw minor!
Meer informatie over o.a. oud werk en ervaringen van studenten vind je op http://destaatvandewereld.nl

Moet je van je opleiding een eindproduct in het Engels maken tijdens de minor? Dat kan. We bieden de begeleiding en lessen wel in het Nederlands aan, maar staan ervoor open studenten te begeleiden die Engelstalige producten moeten maken en/of wel Nederlands begrijpen, maar zelf liever in het Engels spreken.

Toelating

Je hebt een voorliefde voor het nieuws, innovaties, maatschappelijke ontwikkelingen en/of vraagstukken die in de wereld van nu, evt. vroeger en ook in de toekomst spelen (al dan niet op je vakgebied). Je bezit over een inhoudelijke, creatieve, ondernemende, originele, maar vooral ook nieuwsgierige geest. Je bent niet vies van een documentaire, podcast of een longread en vindt het uitdagend in gesprek te gaan met andersdenkenden en toonaangevende deskundigen als je daarvoor de kans krijgt. Je staat open voor andermans mening, waardeert dat ook in je docenten en medestudenten en durft je eigen positie met argumenten te onderbouwen of juist actief te bevragen.

En wil je tijdens de minor graag op zoek naar je innerlijke Arjen Lubach, Eva Jinek, Rutger Bregman of Tim Hofman? Dan bieden wij een uitdagende omgeving om (eindelijk) eens een half jaar flink de diepte in te gaan.

Deze minor kun je ook volgen als deeltijdstudent. Vraag de minorcontactpersoon naar de mogelijkheden. 

De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026. 

Inhoud

Welk maatschappelijk vraagstuk vind je zo belangrijk dat je je er graag eens langere tijd mee aan de slag wilt gaan? Of het nu gaat om een lokale kwestie, een langlopend landelijk vraagstuk of zelfs internationale ontwikkelingen – jij bepaalt waarover je de verdieping opzoekt en wij begeleiden je daarbij. Dat doen we met docenten die nieuwsgierig zijn naar jouw mening, passies en ambities, bevlogen medestudenten en onverwachtse werkvormen.

Maar je maakt tijdens de minor niet alleen kennis met je eigen thema. Tijdens de minor gaan we graag samen met jullie bijzondere ontmoetingen, ervaringen en gesprekken aan. Zo gaan wij met je op pad en in gesprek te gaan met opiniemakers, journalisten, kunstenaars, geestelijken en ondernemers. We bezoeken exposities, inhoudelijke programma’s en plekken die in het nieuws zijn en ervaren de wereld buiten onze dagelijkse informatiebubbel.

Ook gaan we in gesprek over de vraag: wie ben jij als individu en aankomend professional eigenlijk in deze wereld? Wat en wie beïnvloedt jouw kijken naar de actualiteit, de geschiedenis en de toekomst? En zit jijzelf eigenlijk in een informatiebubbel en weet je hoe je daarbuiten kunt komen (en doe je dat ook dan weleens actief)?

Over dat en meer gaat de Minor De Staat van de Wereld. Maar het gaat bovendien ook vooral over dat ene vraagstuk waar juist jij vanuit je persoonlijke interesse en fascinatie graag je tanden in gaat zetten komend half jaar.

En een van de hoogtepunten van het half jaar: we gaan een midweek op studiereis naar een Europese stad die we je laten leren kennen op een manier die je meestal niet eerder hebt gedaan.

Hoe we dat nog meer doen? Daarvoor kan je het beste op onze website kijken: http://destaatvandewereld.nl.

Leerdoelen

Hoe verken jij de wereld om je heen? Waarop baseer jij je mening? Je kiest niet alleen je eigen thema, maar gaat jouw vragen ook onderzoeken op een manier die bij jou en het onderwerp past.

Je kijkt tijdens de minor samen met ons met verschillende brillen naar gebeurtenissen in de wereld. Je ontdekt hoe je snel, maar toch op indringende en effectieve manier beter kunt duiden wat je in de samenleving, op straat, in (social) media en binnen je vak voorbij ziet komen. Je maakt hierbij gebruik van een variatie aan vindplaatsen, zoals live gesprekken, beschikbare media, bestaand onderzoek en vinden het belangrijker dat je hierin je weg weet te vinden dan dat je zelf vuistdikke rapporten schrijft. Ook moderne middelen als ChatGPT mag je inzetten als onderzoeksassistent.

Je doet ervaring op met verschillende manieren om inzicht te krijgen in complexe vraagstukken. Je leert om te gaan met levende bronnen, verkregen inzichten op uitdagende en overzichtelijke manier met anderen te delen, de waarde van verschillende manieren van documenteren te beoordelen en krijgt inzicht in je eigen en andermans standpunten, manier van informatie verzamelen en meningsvorming.

Cursussen

We bieden vanuit de minor vooral een setting waarin je aan het denken wordt gezet over hoe je je eigen gekozen thema het beste kunt onderzoeken en stilstaat bij wat er nog meer speelt in de wereld. Om die reden delen we de minor niet op in cursussen, maar in verschillende vaste programmaonderdelen, waaronder: 

  • twee intensievere startweken 
  • een (buitenland)reis halverwege het programma 
  • twee vaste dagen per week, waarin we ons focussen op o.a.: 
  1. jouw individuele thema, ambities, aanpak en voortgang; 
  2. gezamenlijk experimenteren met diverse (verrassende) methodes om een vraagstuk in kaart te brengen (denk aan werkvormen als kapittelgesprekken, deep democracy, college tour/TED Circles-achtige sessies etc.); 
  3. de wijze waarop je je inzichten met ons en met de wereld kunt delen. 

Deze ontmoetingen vormen de rode draad van het programma. Naast deze vaste onderdelen wordt er initiatief genomen om in geïnteresseerde (vaak kleinere) groepen wekelijks uitdagende/inspirerende programma’s, mensen, events etc. te bezoeken. Deze initiatieven zijn facultatief en kunnen ook ’s avonds en in het weekend plaatsvinden, aangezien dan het aanbod vaak het grootst is. 

Hoe dit er in de praktijk uitziet, laten we op onze website nog veel beter zien. http://destaatvandewereld.nl. 

Toetsing

Je werkt binnen de minor aan het krijgen van meer inzicht in een zelfgekozen vraagstuk. Ook de toetsing en begeleiding is daarop gericht. Zo leggen we samen al vroeg in de minor je ambities en jouw gekozen aanpak vast tijdens een eerste voorgangsgesprek in je leerteam. Halverwege de minor analyseren we de voortgang van je plan en of dit inmiddels bijstelling behoeft. Aan het eind van de minor presenteer je de door jou opgedane inzichten tenslotte aan ons en aan de wereld. Dit doe je op een manier die bij je thema en jou als persoon past en waarbij jij en je opgedane inzichten het beste tot hun recht komen. Denk bijvoorbeeld aan een opinieartikel, podcastserie, documentaire, rapport, publieke presentatie, een georganiseerd inhoudelijk event, TED talk of magazine.

Binnen de minor beoordelen we tenslotte de wijze waarop je tot deze inzichten bent gekomen en in hoeverre je deze inzichten kunt onderbouwen.

Literatuur

In overleg met jou wordt in je plan en statusupdate gekozen welke bronnen je het beste verder kunnen helpen. 

We maken o.a. gebruik van producties uit media zoals De Correspondent, Tegenlicht, TED, The Guardian, NRC, Volkskrant, Brainwash Festival, Gapminder, Kurzgesagt, Follow The Money, Studium Generale Universiteit Utrecht en meer.

Daarnaast brengen we bezoek aan musea, filmhuis en gaan we bijvoorbeeld in gesprek met de chef die bij NRC bepaalt wat het belangrijkste nieuws van de dag is.

Rooster

Definitieve vaste lesdagen voor minorsessies en voorgenomen reisdata worden bekend in juni (voor september instroom) en in december (voor februari instroom).
De eerste twee weken van het studiejaar (of tweede semester) houd je volledig vrij (overdag). Ook ’s avonds zal er op verschillende dagen iets georganiseerd worden. Denk aan samen eten en samen een inhoudelijk programma bezoeken. In de startweken investeren we veel tijd in onderlinge kennismaking en kennismaking tussen ons team en jullie om iedereen daarna meer vrijheid te geven het eigen onderzoek op eigen wijze in te vullen.

De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar. 

Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.

Extra kosten

Je hebt de middelen om regelmatig binnen Nederland en eenmalig binnen Europa te kunnen reizen om inhoudelijke programma’s, exposities, musea en films/documentaires te bezoeken/kijken. Als je vanwege de kosten niet aan inhoudelijke uitjes of de reis deel kunt nemen, maken we hierover een alternatieve afspraak. 

De studiereis kost gemiddeld zo’n 300 euro voor reis en verblijf.

 

Deze minor is door de Green Office HU aangemerkt als een potentiële duurzame minor. Dit betekent dat, als je relevante invulling kiest, de minor kan bijdragen aan één of meerdere van de Sustainable Development Goals van de UN.

 

Switch to English English