Je ben student en tevens werkzaam als professional en je wilt meer weten over Duurzame Ontwikkelingsdoelen (SDG’s) die betrekking hebben op duurzame inzetbaarheid van medewerkers, armoede, arbeid, welvaart, goed burgerschap, sociaal ondernemerschap en geluk.
In tijden van globalisering, digitalisering en automatisering moeten werkgevers en werknemers meer dan ooit de discussie aangaan over ‘goed werk’ en duurzame inzetbaarheid. Want welke functies en dienstverbanden zijn tegenwoordig nog voor het leven in een wereld waarin robots en systemen ons werk overnemen en steeds meer nieuwe beroepen gaan ontstaan? Hoe creëren we balans tussen werk en privé? En wat betekent werk überhaupt nog in de dynamische wereld van vandaag de dag? In deze cursus (onderdeel van de minor) benaderen we vanuit verschillende perspectieven (individu, de organisatie en de maatschappij) wat duurzaam werken inhoudt. Vanuit maatschappelijk perspectief wordt tevens de vertaling gemaakt van de Sustainable Development Goals naar de rol van de (HR-)professional.
We gebruiken actieve werkvormen om de verschillende onderwerpen verder te verkennen en uit te diepen. Parallel aan de collegedagen lopen deelopdrachten die linken aan jouw organisatie en je uitdagen om de verschillende onderwerpen die aan bod komen te onderzoeken en te beschrijven om uiteindelijk tot inzichten en verbetersuggesties te komen voor jouw organisatie.
Werkpraktijk
Je combineert jouw werkpraktijk met de theorie die je aangereikt krijgt. Dat laat je zien door middel van een beroepsproduct. Zo creëer je een meerwaarde voor je eigen professionele functioneren én voor je werkgever. Voor het maken van de beroepsproducten zul je onderzoek moeten doen binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Je haalt de informatie op bij de stakeholders en je doet een voorstel tot verbetering.
De minor is onderdeel van de IPB deeltijdopleiding Bedrijfskunde & HRM en bestaat uit twee cursussen. De cursus Duurzaamheid & Welzijn is onderdeel van de hoofdfase Bachelor Bedrijfskunde deeltijd en de cursus Duurzame inzetbaarheid is onderdeel van de hoofdfase bachelor HRM.
Ingangseisen
Je hebt een propedeuse van een bachelor opleiding. Om de minor succesvol af te ronden is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt waar jij jouw beroepsproducten kunt maken. Een intake maakt onderdeel uit van de toelating om oa af te stemmen of de werkomgeving van de student volstaat om de cursus en toetsing af te ronden.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.
Leerdoelen
Leerdoelen van de cursus Duurzaamheid & Welzijn zijn:
- Je hebt kennis van actuele ontwikkelingen op het gebied van menselijke waardigheid en welzijn zowel in maatschappelijke context als in het bedrijfsleven, met betrekking tot de relevante SDG’s;
- Op basis van de bij bovenstaande leeruitkomst genoemde kennis, ben je in staat activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan menselijke waardigheid en/of welzijn in de maatschappij en in het bedrijfsleven;
- Je hebt kennis van actuele ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid in zowel maatschappelijke context als binnen het bedrijfsleven, met betrekking tot de relevante SDG’s;
- Op basis van de bij de hierboven leeruitkomst genoemde kennis, ben je in staat activiteiten te ontwikkelen die bijdragen aan duurzaamheid in de maatschappij en in het bedrijfsleven;
- Je geeft blijk van onderzoekend vermogen. Je kunt keuzes onderbouwen d.m.v. onderzoek aan de hand van zelf gekozen en aangeboden literatuur. Je bepaalt zelf welke onderzoekstechnieken worden ingezet. Je werkt aan de vaardigheid kritisch denken.
De leerdoelen van de cursus Duurzame inzetbaarheid zijn:
- Je benadert vraagstukken rondom duurzaamheid en Human Resource Management vanuit de drie perspectieven: individu, organisatie en maatschappij.
- Je formuleert je eigen visie op een actueel vraagstuk in een (je) organisatie op het gebied van duurzame inzetbaarheid in de vorm van een artikel. Je maakt hierbij gebruik van relevante data, theorie en modellen.
- Je vertaalt je inzichten over duurzame inzetbaarheid naar je handelen als (HR-)professional.
Toetsing: artikel (met jouw visie) schrijven en een zelf-evaluatie.
Cursussen
De minor bestaat uit twee cursussen. De cursus Duurzaamheid & Welzijn is onderdeel van de hoofdfase Bachelor Bedrijfskunde deeltijd en de cursus Duurzame inzetbaarheid is onderdeel van de hoofdfase bachelor HRM.
Toetsing
Voor de cursus Duurzaamheid & Welzijn maak je een beroepsproduct en een pitch sociaal ondernemingsplan. Voor de cursus Duurzame inzetbaarheid schrijf je een artikel met jouw visie en schrijf je een zelf-evaluatie.
Literatuur
Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt.
Rooster
De lessen zijn afwisselend op vrijdag (14.00-20.30 uur) en zaterdag (10.00-16.30 uur). Neem contact op met de opleiding (ipbdeeltijd@hu.nl) voor de exacte lesdagen. De lessen zijn op het terrein van Utrecht Science Park.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Extra kosten
Geen.