Wil jij in de toekomst aan de slag als docent in de zorgsector, stagiaires begeleiden bij hun leerproces of op congressen spreken over de zorgsector? Dan is deze minor voor jou. Je volgt al een voltijd (para)medische opleiding zoals Optometrie, Logopedie, Huidtherapie, Fysiotherapie, Mondzorgkunde, Verpleegkunde of een andere zorg gerelateerde opleiding. Ook heb je een voorliefde voor nieuws, innovaties, maatschappelijke ontwikkelingen en inhoudelijke vraagstukken op je vakgebied.
Toelating
Ben je een voltijd student met een propedeuse op zak, dan ben je welkom bij deze minor. Je bent zelf verantwoordelijk om, voordat de minor begint, een stageplaats te regelen in de rol van student-assistent. Dit mag ook bij een mbo-instelling, maar een hbo-instelling heeft de voorkeur.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor het minoraanbod 2025-2026.
Inhoud
Het begeleiden en coachen staan centraal tijdens de minor. Naast didactische vaardigheden, die je gaan helpen om te begrijpen hoe mensen leren, wordt er ook veel aandacht besteed aan het coachen en begeleiden van je medestudenten. Dit doe je in de rol als student-assistent. Je leert bijvoorbeeld hoe je studenten en stagiaires, patiënten, cliënten of klanten coacht. Daarbij leer je hoe je een educatieve leeromgeving voor hen creëert. Daarnaast ga je aan de slag met het geven van feedback en met motiveren en coachen in moeilijke situaties. Dit is belangrijk om uiteindelijk je eigen efficiëntie en effectiviteit als professional te vergroten.
Leerdoelen
Tijdens de minor leer je:
- leerstrategieën begrijpen achter verschillende werkvormen;
- reflecteren op je eigen handelen;
- hoe mensen op verschillende manieren leren;
- wetenschappelijke resultaten te vertalen naar de praktijk;
- hoe je feedback moet geven met als doel het leren te stimuleren;
- je keuzes te onderbouwen;
- samen te werken in een interprofessioneel team.
Cursussen
Blok 1 In het eerste blok leer je didactische vaardigheden en coaching. Je schrijft je eerste les en presenteert deze aan je minorgroep. Je maakt een begin aan de eindopdracht, waarbij je een stukje echt onderwijs gaat verbeteren. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: algemene onderwijskunde, toetsing, werkvormen, onderwijsmodellen, coaching en motiveren.
Blok 2 De kennis die je in blok 1 hebt opgedaan, gebruik je in blok 2 voor het verder bouwen aan je eindopdracht. Je gaat nu ook meer lessen geven op je stageadres. Je krijgt verder nog les in pedagogiek, klinisch redeneren, presenteren en stagiaires begeleiden.
Toetsing
Vanaf het schooljaar 2024-2025 maken we gebruik van programmatisch toetsen. Je krijgt diverse opdrachten die je helpen om je voortgang te laten zien. Ook tijdens de lessen krijg je feedback van je medestudenten en docenten op producten. Deze feedback gaat je helpen om je minor doelen en persoonlijke doelen te behalen. Vanaf de start van de minor ga je aan de slag met de eindopdracht. Deze eindopdracht heeft betrekking op het ontwikkelen en verbeteren van een deel van het curriculum van je eigen opleiding of een opdracht van een externe opdrachtgever. Tijdens blok 1 en 2 wordt je ontwikkeling en voortgang bijgehouden in je eigen online portfolio. Je eindbeoordeling wordt bepaald op basis van de verkregen feedback en de producten, opdrachten waaraan je gedurende de gehele minor gewerkt hebt. Halverwege de minor krijg je een medium stake moment, waarbij de minor docent, samen met jou, naar je voortgang kijkt. Tijdens dit medium stake moment wordt gekeken naar alle minorcompetenties. Je ontvangt specifieke feedback en feedforward over de stappen, die je nog moet zetten om uiteindelijk aan alle competenties te kunnen voldoen.
Literatuur
De volgende literatuur komt tijdens de minor aan de orde. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.
- Donders, W., & Donders, C. (2016). Coachende gespreksvoering (3rd ed.). Amsterdam: Boom.
- Kallenberg, A., Grijspaarde, L., Braak, A., & Baars, G. Leren (en) doceren in het hoger onderwijs. Amsterdam:Boom.
- Keller, J. (2008). First principles of motivation to learn and e3‐learning. Distance Education, 29(2), 175-185. doi: 10.1080/01587910802154970
Rooster
De lesdagen zijn meestal maandag en donderdag. Daarnaast loop je beide blokken 12 uur per week stage; de uren regel je zelf en vul je in, in samenspraak met de stagebegeleider. Voor deze minor ontvang je 30 EC. Dit komt overeen met een studiebelasting van 840 uur. (420 per blok).
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Extra kosten
Geen.