Je ben student en tevens werkzaam als professional en je wilt meer weten over organisatie gedrag, verandermanagement en welke beïnvloedingsstrategieën op individueel niveau je kunt inzetten.
Een goed begrip van organisatiegedrag draagt in belangrijke mate bij aan beter management en leiderschap. Kennis over hoe mensen zich gedragen binnen organisaties, hoe groepsdynamieken werken en wat mensen motiveert, stelt jou als bedrijfskundige in staat om effectiever te communiceren, conflicten op te lossen en teams te inspireren tot betere prestaties. Verschillende perspectieven en referentiekaders spelen een belangrijke rol in het begrijpen van organisatiegedrag. Deze aspecten beïnvloeden hoe gebeurtenissen en strategieën binnen organisaties worden geïnterpreteerd en geïmplementeerd. De module gaat dieper in op de structuur van organisaties, o.a. geïllustreerd met het model van de organisatie-ijsberg, waarbij zowel de zichtbare als de onderliggende, vaak verborgen dynamieken worden onderzocht. De culturele aspecten, inclusief de ongeschreven regels en het onderliggende mensbeeld binnen organisaties, zijn belangrijk voor het begrijpen van het gedrag binnen organisaties. Deze elementen vormen de basis van hoe werknemers interacteren en beïnvloeden de algehele organisatiecultuur en -dynamiek.
Deze minor is ook een kennismaking met het vakgebied coaching. De minor geeft begrip van en een visie op coaching. Daarnaast leer je een aantal bekende coachtechnieken toe te passen. De cursus is geen opleiding tot professioneel coach, wel is het gericht op het leren van coachende vaardigheden. De focus ligt hierbij op coachen in een professionele context met jezelf als tool en vertrekpunt. Door het toepassen van coachtechnieken begeleid je mensen en teams naar een effectievere uitvoering van hun functie, taken en werkzaamheden. Als bijvoorbeeld projectleider, manager of adviseur kan kennis van coaching en coachende vaardigheden een goede aanvulling zijn voor jouw toolbox.
We gebruiken actieve werkvormen om de verschillende onderwerpen verder te verkennen en uit te diepen. Parallel aan de lesbijeenkomsten lopen deelopdrachten die linken aan jouw organisatie en je uitdagen om de verschillende onderwerpen die aan bod komen te onderzoeken en te beschrijven om uiteindelijk tot inzichten en verbetersuggesties te komen voor jouw organisatie.
Werkpraktijk
Je combineert jouw werkpraktijk met de theorie die je aangereikt krijgt. Dat laat je zien door middel van een beroepsproduct. Zo creëer je een meerwaarde voor je eigen professionele functioneren én voor je werkgever. Voor het maken van de beroepsproducten zul je onderzoek moeten doen binnen het bedrijf waar je werkzaam bent. Je haalt de informatie op bij de stakeholders en je doet een voorstel tot verbetering.
De minor is onderdeel van de IPB deeltijdopleiding Bedrijfskunde & HRM en bestaat uit twee cursussen. De cursus Organisatie & Organisatie gedrag is onderdeel van de hoofdfase Bachelor Bedrijfskunde deeltijd en de cursus Coachend Begeleiden is onderdeel van de hoofdfase bachelor HRM.
Ingangseisen
Je hebt een propedeuse van een bachelor opleiding. Om de minor succesvol af te ronden is het noodzakelijk dat je een werkomgeving hebt waar jij jouw beroepsproducten kunt maken. Een intake maakt onderdeel uit van de toelating om oa af te stemmen of de werkomgeving van de student volstaat om de cursus en toetsing af te ronden.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.
Leerdoelen
De leerdoelen van de cursus Organisatie & Organisatiegedrag zijn:
- Je bent in staat om problemen ofwel uitdagingen van organisatorische aard te herkennen, te formuleren en consistent uit te werken tot een probleemanalyse;
- Je bent in staat een diagnose te stellen over de effectiviteit van een organisatie(onderdeel) en je weet te duiden wat de achtergronden, oorzaken en samenhangen zijn van het eventuele disfunctioneren. Hiervoor maak je gebruik van beschikbare data vanuit testen, scans en interviews. Die data weet je te analyseren en te gebruiken als ‘objectieve’ tool om een evenwichtig beeld van het probleem te krijgen;
- Je bent in staat advies te geven over verdere ontwikkeling van de organisatie;
- Je geeft blijk van onderzoekend vermogen. Je kunt keuzes onderbouwen vanuit onderzoek. Hierbij maak je gebruik van modellen, testen en scans. Je voert een kwalitatieve analyse uit op interviews door gebruik te maken van onderzoekssoftware, bijvoorbeeld Atlas.ti;
- Je bent in staat om je via de weg van reflectie professioneel te blijven ontwikkelen. Je bent je bewust van het eigen referentiekader en eigen waarden en normen;
- Je kunt reflecteren op het eigen handelen op basis van waarden en normen en durft deze ter discussie te stellen. Je toont aan hoe hij de SDG’s 8, 9, 10, 12 en/of 17 weet te integreren in werk en specifiek in het beroepsproduct.
De leerdoelen van de cursus Coachend begeleiden zijn:
- Student heeft kennis van belangrijke uitgangspunten bij coaching.
- De student heeft kennis van enkele veel gebruikte modellen en methodieken en kan deze toepassen.
- Student heeft aantoonbaar gewerkt aan het leren van coachende vaardigheden en daarin stappen gezet.
- Student heeft een kritische houding ten aanzien van zichzelf en zijn eigen rol als coach.
Cursussen
De minor bestaat uit twee cursussen: Organisatie & Organisatie gedrag en de cursus Coachend Begeleiden.
Toetsing
Voor Organisatie & Organisatiegedrag maak je een beroepsproduct en is er een assessment. Voor Coachend Begeleiden maak je een beroepsproduct waaraan een videofragment en een uitwerking van de opdrachtenbundel is toegevoegd.
Literatuur
Wij werken met docenten uit de praktijk. Zij zijn goed op de hoogte van de trends en de nieuwste literatuur. Daarom wordt de literatuur bij aanvang van de minor bekendgemaakt.
Rooster
De lessen zijn afwisselend op vrijdag (14.00-20.30 uur) en zaterdag (10.00-16.30 uur). Neem contact op met de opleiding (ipbdeeltijd@hu.nl) voor de exacte lesdagen. De lessen zijn op het terrein van Utrecht Science Park.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Extra kosten
Geen.