Mensen met meerdere en complexe problemen worden ook vaak door hun omgeving als lastig ervaren. Zij hebben ondersteuning én begrenzing nodig. Dat vraagt samenwerking van zorg- en veiligheidsprofessionals. In deze minor doe je kennis op en ontwikkel je vaardigheden voor jouw toekomstige samenwerking in de praktijk, samen met studenten van andere opleidingen: bijvoorbeeld Social Work, HBO-Rechten, Sociaal Juridische Dienstverlening, Integrale Veiligheidskunde, Verpleegkunde, Pedagogiek, Bestuurskunde en de Politieacademie.
Toelating
Je kunt meedoen aan deze minor als je een opleiding doet richting zorg of veiligheid. De minor kun je volgen vanaf je derde studiejaar (niveau 2) en met een afgeronde propedeuse. Ook deeltijdstudenten zijn welkom. Heb je vragen of mocht je twijfelen, neem dan contact op met de minorcontactpersoon.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.
Inhoud
In de praktijk werken zorg- en veiligheidsprofessionals vaak samen. Dit gebeurt in acute situaties, bijvoorbeeld wanneer een GGZ-medewerker de politie belt omdat een patiënt op de afdeling met een mes dreigt. Maar deze professionals werken ook met elkaar in allerlei samenwerkingsverbanden, zoals een Zorg- en Veiligheidshuis, de Wijkrechtspraak of een lokaal persoonsgerichte aanpak (PGA) binnen een gemeente. Het gaat altijd om samenwerking rondom personen met meerdere en complexe problemen die niet door één zorg- of veiligheidsorganisatie opgelost kunnen worden.
Je krijgt in jouw opleiding mogelijk wel iets te horen over het andere domein of over samenwerken in het algemeen, maar je hebt vast nog niet met studenten van andere zorg- en veiligheidsopleidingen samengewerkt. Samenwerken in het zorg- en veiligheidsdomein vraagt specifieke vaardigheden en kennis. Je gaat in deze minor in interprofessionele teams aan de slag met actuele praktijkvraagstukken. Je doet kennis en vaardigheden op over samenwerken met het andere domein (zorg- of veiligheidsdomein). Je krijgt inzicht in jouw eigen perspectief (en vanuit jouw beroepsdomein) en in het perspectief van het andere domein.

Je leert welke organisaties met elkaar samenwerken, en wat ze samen kunnen doen om personen met meerdere problemen te helpen. Ook als er conflicten zijn en het samenwerken lastig is. Je verbetert je samenwerkingsvaardigheden door aan de slag te gaan met actuele praktijkvraagstukken. Zorg- en veiligheidsprofessionals komen deze vraagstukken in de les introduceren. In de inhoud van de minor wordt continu gebruikgemaakt van situaties en dilemma’s uit de praktijk.
Met deze minor op zak ben je goed voorbereid op functies waarin je moet schakelen en verbinden tussen de domeinen zorg en veiligheid. Bijvoorbeeld als adviseur Zorg en Veiligheid bij een gemeente, procesregisseur bij een lokale PGA in een gemeente, procesmanager bij een Zorg- en Veiligheidshuis, Operationeel Expert Wijk bij de politie of hulpverlener van een FACT-team.
Zie ook onze flyer.
Leerdoelen
Na het volgen van deze minor:
- herken je wanneer samenwerken tussen zorg en veiligheid rondom personen met meerdere en complexe problemen noodzakelijk is;
- ken je de verschillende samenwerkingsvormen binnen het zorg- en veiligheidsdomein;
- ken je de verschillende perspectieven binnen het zorg- en veiligheidsdomein en weet je welke juridische kaders belangrijk zijn;
- heb je inzicht in jouw perspectief en dat van de ander, in de samenwerking tussen zorg en veiligheid rondom personen met meerdere en complexe problemen;
- weet je hoe te reageren op (mogelijke) conflicten en ethische dilemma’s in deze samenwerking;
- ben je in staat om een analyse te maken van een vorm van samenwerken tussen zorg en veiligheid rondom personen met meerdere en complexe problemen;
- kan je vanuit jouw perspectief en rol bijdragen aan vraagstukken binnen deze samenwerking;
- heb je vaardigheden ontwikkeld om hierbij effectief te communiceren, om te gaan met conflicten en ethische dilemma’s en te reflecteren op jouw bijdrage aan de samenwerking.
Cursussen
We halen de praktijk naar binnen met veel gastsprekers uit allerlei hoeken van het zorg- en veiligheidsveld. En we gaan naar de praktijk toe. Je gaat in het begin van de minor meekijken bij een samenwerking tussen zorg en veiligheid. Ook zijn er excursies naar de praktijk. Daarnaast volg je kennis- en praktijkcolleges over bovenstaande thema’s. Je oefent ook tijdens de lessen. Zo krijg je inzicht in welke vaardigheden jij nog kan ontwikkelen in het samenwerken in zorg en veiligheid. Je past dit alles toe in de praktijk aan de hand van opdrachten. En in een simulatie van zo’n samenwerking kun je jezelf laten zien.
Toetsing
Periode A. Je krijgt een kennistoets over het samenwerken in zorg en veiligheid. Tevens stel je portfolio A samen, bestaande uit praktijkopdrachten waarin je de lesstof toepast.
Periode B. Je werkt aan de hand van weekopdrachten toe naar een simulatie van een zorg- en veiligheidsoverleg. Je rondt de minor af met een mondeling gebaseerd op portfolio B.
Literatuur
Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.
Rooster
Deze minor wordt gegeven in periode A en B op de vrijdagen.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Extra kosten
Geen.