Als je bij een opleiding aan een van de instituten in de domeinen Gezondheidszorg, Natuur en Techniek, Maatschappij & Recht en Economie & Management studeert, kun je je inschrijven voor deze minor. Maar als je een andere studie doet, ben je ook welkom. Bij twijfel kun je altijd contact opnemen met de coördinator.
Toelating
Er zijn geen bijzondere toelatingseisen.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.
Inhoud
Een dag zonder tablet of smartphone? Onmogelijk! Technologie is tegenwoordig niet meer weg te denken, ook niet uit de zorg. Heb jij wel eens gehoord van E-health, zorgdomotica, zorg op afstand, robotica, artificial intelligence (AI) of virtual reality (VR)? Dit zijn innovatieve ontwikkelingen die technologie en zorg samenbrengen.
In deze minor duik je in actuele thema’s zoals age-friendly cities, vergrijzing, langer zelfstandig thuiswonen en eHealth. Je leert over de uitgangspunten en achtergronden van deze ontwikkelingen en ontdekt de enorme mogelijkheden die deze technologieën bieden in de zorgpraktijk.
Daarnaast ontdek je hoe verschillende vakgebieden, zoals verpleegkundigen, (werktuig)bouwkundigen, ICT’ers, farmaceuten, technisch bedrijfskundigen, zorgmanagement en fysiotherapeuten, moeten samenwerken om zorg en technologie effectief te verbinden. Zo bereid je jezelf voor op de toekomst van zorg, waarin technologie een cruciale rol speelt!
Leerdoelen
Tijdens deze minor bouw je uitgebreide kennis op over publieke gezondheid en de rol van technologische ontwikkelingen binnen dit vakgebied. Je ontdekt hoe nieuwe technologieën zorgprocessen kunnen verbeteren, en onderzoekt de invloed die ze hebben op zowel gezondheid als de directe omgeving. Je leert niet alleen hoe je gedegen onderzoek uitvoert, maar ook hoe je innovatieve zorgoplossingen bedenkt die het verschil kunnen maken.
Cursussen
Tijdens deze minor volg je boeiende colleges over publieke gezondheid en de invloed van technologie op dit vakgebied. Je verdiept je verder in een onderwerp naar keuze door middel van een individuele opdracht, waarin je je eigen ideeën en kennis kunt ontwikkelen. Daarnaast werk je samen met een diverse groep studiegenoten aan een praktijkgerichte groepsopdracht. Hierbij pak je een actuele vraag op uit de praktijk, wat kan leiden tot het opstellen van een voorlichtingsplan, het geven van advies of het ontwerpen van een innovatief product. Deze combinatie van theorie, praktijk en samenwerking maakt de minor niet alleen leerzaam, maar ook bijzonder inspirerend.
Toetsing
Je maakt tentamens, een individuele opdracht en levert een project op.
Literatuur
Voordat je met de minor start, ontvang je een definitieve literatuurlijst. De literatuurlijst is gerelateerd aan de onderwerpen die tijdens de minor aan bod komen zoals Robotica, Aging in Place, E-Health, Games, de zorg van de toekomst, VR etc. Enkele voorbeelden van literatuur uit voorgaande jaren staan hieronder weergegeven:
- Kort HSM (2012). Bouwen voor zorg en gezondheid. Intreerede. Technische Universiteit Eindhoven, Eindhoven, The Netherlands [in Dutch] via https://research.tue.nl/nl/publications/bouwen-voor-zorg-en-gezondheid (Koppelingen naar een externe site.)
- World Health Organization (2015). Measuring the AGE-Friendliness of Cities: A guide to using core indicators. Via https://apps.who.int/iris/bitstream/handle/10665/203830/9789241509695_esp.pdf;jsessionid=0BED1E0F32643FE91F10004FF59F1039?sequence=1 (Koppelingen naar een externe site.)
- Marston H and van Hoof (2019). Who doesn’t think about Technology When Designing Urban Environments for older people? Environmental Research and Public Health via https://www.mdpi.com/1660-4601/16/19/3525
Rooster
De lesdagen zijn dinsdag en vrijdag. Het project vraagt om een flexibele inzet van ongeveer drie dagen per week.
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Extra kosten
Geen.