Wil jij weten hoe je met voeding kunt bijdragen aan een gezondere samenleving? Dan is de minor ‘Voeding en ziektepreventie’ wat voor jou. Voeding is niet alleen belangrijk voor individuen, maar heeft ook een enorme invloed op de gezondheid van de maatschappij als geheel. In deze minor leer je hoe voeding en ziektepreventie hand in hand gaan. Je ontwikkelt vaardigheden die niet alleen van belang zijn voor je studie, maar ook voor de toekomst van de gezondheidszorg en de maatschappij. Jij kunt het verschil maken door mensen te helpen gezonder te leven en het risico op ziektes te verkleinen met goede voeding.
Toelating
Voor deze minor gelden geen toelatingseisen.
De examencommissie van je opleiding stelt van tevoren vast welke HU-minoren geen hbo-niveau en/of een onacceptabele overlap hebben met het verplichte curriculum van je opleiding. Check op de pagina Niet toegestane minoren onder jouw instituut of er minoren zijn die je niet mag volgen. Deze pagina zal vanaf 21 februari geüpdatet zijn voor minoraanbod 2025-2026.
Inhoud
Goede voeding is belangrijk voor een goede gezondheid, maar gezond eten en een gezonde leefstijl is helaas makkelijker gezegd dan gedaan. Daarom leer je tijdens deze minor niet alleen wat gezonde voeding is (en de fysiologie erachter), maar ook over voedingsgewoontes en leefstijl, en hoe je kunt helpen die te verbeteren. Je leert niet alleen hoe je mensen kan adviseren om gezonder te eten, maar gaat ook aan de slag met een interventie voor een specifieke doelgroep, zoals kinderen of ouderen.
Je leert hoe belangrijk voeding is bij de preventie van ziektes waardoor mensen langer in goede gezondheid leven. Ongezonde voeding is vaak het resultaat van een combinatie van persoonlijke keuzes, omgevingsinvloeden, sociale normen en economische omstandigheden. Je leert hoe het aanpakken van deze factoren kan helpen om gezondere voedingskeuzes te bevorderen.
Als je een indruk wil krijgen van de minor, kan je het onderstaande filmpje bekijken.
Leerdoelen
Tijdens deze beroep overstijgende minor werk je samen met studenten uit verschillende studierichtingen. Je leert:
- alles over de samenstelling van voeding en hoe het spijsverteringssysteem werkt;
- voedingsfeiten van -fabels te onderscheiden;
- je eigen voeding te toetsen aan de voedingsnormen;
- advies te geven om een voedingspatroon te verbeteren;
- een interventie te ontwikkelen en uit te voeren die bijdraagt aan het verbeteren van de voeding van een bepaalde doelgroep;
- welke factoren de voedingskeuzes van mensen beïnvloeden;
- kritisch denken en informatie over voeding te beoordelen op betrouwbaarheid.
Cursussen
De minor ‘Voeding en ziektepreventie’ is opgedeeld in 2 delen van beide 15 ECTS. De punten vallen pas vrij als je beide delen hebt afgerond.
Voeding – deel 1 
Het eerste deel van de minor bestaat uit basiskennis opbouwen over voeding, de spijsvertering, voedingsgewoontes en de rol van de omgeving. Hierbij focus je op de voeding en leefstijl van een individu. Dat doe je in theorie en praktijk, door middel van het analyseren van je eigen voeding en het begeleiden van een cliënt. Je leert feiten van fabels te onderscheiden en welke rol voeding speelt bij het voorkomen van gezondheidsproblemen.
Voeding – deel 2
In deel 2 van de minor focus je op het verbeteren van voedingsgedrag van een groep mensen. In de vorm van een project ga je praktisch aan de slag bij een zelfgekozen doelgroep om te bepalen welke interventie bij hen aansluit om hun voedingskeuzes te verbeteren. Je leert welke rol individuele en leefstijlfactoren spelen, zoals je opleidingsniveau, gewoontes en stress. Ook leer je dat de plek waar je woont, werkt of naar school gaat, je voedingskeuzes beïnvloeden. Daarnaast verdiep je je in een actuele voedingsvraag waar je een onderbouwd antwoord op leert geven.
Je gaat een smaakles geven op een basisschool of BSO. In onderstaand filmpje zie je een voorbeeld hiervan:
Toetsing
In deel 1 krijg je een kennistoets en lever je een (individueel) verslag in over jouw gegeven voedingsadvies. In deel 2 voer je een groepsproject uit en maak je een poster.
Literatuur
Tijdens de minor wordt gebruik gemaakt van een boek en van veel online materiaal. Je ontvangt voor de start van het onderwijs een definitieve literatuurlijst.
Rooster
Er zijn twee lesdagen per week: twee groepen hebben les op maandag en vrijdag, en twee groepen op dinsdag en vrijdag (onder voorbehoud).
De les- en toetsroosters worden, met uitzondering van de eerste onderwijsperiode van het studiejaar (start september), altijd vier weken voor de start van iedere onderwijsperiode op Mijn Rooster geplaatst. Het rooster voor de eerste onderwijsperiode van het studiejaar is drie weken voor de start vindbaar op de site. Op Mijn Rooster is altijd het meest actuele rooster zichtbaar.
Op de HU mag voltijdonderwijs geroosterd worden tussen 08.30 en 19.00 uur.
Extra kosten
Geen.
Klaar om je te verdiepen in de wereld van voeding en ziektepreventie? Meld je aan voor de minor Voeding en Ziektepreventie en werk mee aan een gezondere toekomst!
Reviews
“De minor Voeding en Ziektepreventie geeft je waardevolle kennis die je helpt om bewustere keuzes te maken. Al na een paar lessen merk je dat je in de supermarkt anders naar producten kijkt en bewuster kiest wat je wel of niet neemt. Door de afwisselende lessen en oefeningen leer je de stof snel en onthoud je het goed. Bovendien is de minor makkelijk te combineren met werk, wat het extra praktisch maakt. “
Saliha, student Farmakunde
“De Minor heeft mij inzichten gegeven wat voeding kan betekenen voor mijn patiënten, in zowel herstel als preventie van complicaties. Voor mijzelf en omgeving zit de Minor vol met leuke feiten en fabels over voeding. Daarnaast met de huidige tijden gaat alles via media en de Minor heeft mij ook inzichten gegeven in welke mate we worden beïnvloed op het gebied van voeding. “
Sanne, student Verpleegkunde