SustainaBul

Bijlagen

De SustainaBul is de jaarlijkse duurzaamheidsranglijst tussen de Nederlandse hoger-onderwijsinstellingen. De instellingen worden beoordeeld hoe duurzaam ze zijn in hun onderwijs, hun onderzoek en hun bedrijfsvoering. De SustainaBul wordt sinds 2012 georganiseerd door Studenten voor Morgen.

Hoe doet de HU het in de ranking?

Bij de start in 2012, was deelname aan de SustainaBul nog facultatief. Hogeschool Utrecht deed vanaf de start mee en kwam vier keer als duurzaamste hogeschool uit de bus. In 2020 eindigde de HU als vierde op de algemene ranglijst en in 2021 als vijfde, maar nog steeds als tweede duurzame hogeschool. In 2024 is de HU In  gezakt naar de vijftiende plaats in de algemene ranking (zesde van de hogescholen).

Feedback

Feedback van Studenten voor Morgen Meedoen aan de SustainaBul levert elk jaar weer veel waardevolle feedback op van de student-rankers van Studenten voor Morgen. Het programmateam HU Duurzaam Doen formuleert jaarlijks aanbevelingen naar aanleiding van het feedbackrapportvoor de regiegroep Samen Duurzaam en het College van Bestuur.

Bovenaan deze pagina is een samenvatting van de uitslag van de SustainaBul 2024 te vinden, evenals het uitgebreide rapport van de SustainaBul voor de HU.
Er zijn ook benchmarkrapporten, waarin je kunt zien wat de good practices van andere instellingen zijn. Deze zijn te vinden op de website over de SustainaBul van Studenten voor Morgen. 

 Werkwijze SustainaBul 

  • 33 hoger-onderwijsinstellingen worden meegenomen in de ranking. 
  • De ranking is gebaseerd op een vragenlijst in drie categorieën: onderwijs, onderzoek en bedrijfsvoering. Daarnaast kan er een prijs gewonnen worden voor de best practice. 
  • Eerste ronde (februari) student-rankers beantwoorden de vragen op basis van te raadplegen informatie. De instelling ontvangt feedback op de eerste ronde. 
  • Tweede ronde (april): de instelling kan toelichtingen en aanvullende gegevens aanleveren. De definitieve ranking wordt gepubliceerd op het festival Groene Peper in mei 

Een uitgebreide toelichting op de werkwijze voor de SustainaBul is te vinden op de website van Studenten voor Morgen.