Onderzoek
Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen

Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen


Doel 

In deze werkplaats willen bewoners en medewerkers van vier woonprojecten in Utrecht ontdekken hoe goed het mengen van verschillende typen bewoners gaat in de praktijk.

Activiteiten
Het draait om vier bijzondere woonvormen in Utrecht, waarbij ex-dak- en thuislozen, mensen met psychische kwetsbaarheid en andere burgers met elkaar samenwonen en samen activiteiten ondernemen: ’t Groene Sticht, Parana, Majella Wonen en Enik Recovery College. In deze woonvormen wordt geëxperimenteerd met het mengen van verschillende categorieën bewoners: ‘gewone’ bewoners op zoek naar een prettige woonplek en meer kwetsbare bewoners (bijvoorbeeld door psychische problemen, of door eerdere dakloosheid), die doelbewust bij elkaar gaan wonen en zo met elkaar in contact komen. Er wordt veel geloof gehecht aan de heilzame werking van gemengd wonen. Maar hoe goed gaat dat mengen nu eigenlijk echt in de praktijk? Wat komt er terecht van de hoge verwachtingen? Wat vinden de bewoners er zelf van? Wat gaat goed en wat minder? Deze vragen staan centraal bij de Ontwikkelwerkplaats Gemengd Wonen in Utrecht.

Samenwerkingspartners
Stichting ’t Groene Sticht, Stichting de Tussenvoorziening, Lister, de lectoraten Innovatieve Maatschappelijke Dienstverlening en Participatie, Zorg en Ondersteuning van Hogeschool Utrecht en Maarten Davelaar, zelfstandig onderzoeker en sociaal ontwikkelaar. Andere dragers van de Ontwikkelwerkplaats zijn woningbouwcorporatie Portaal en woonwerkgemeenschap Emmaus. De Ontwikkelwerkplaats wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Agis Zorginnovatiefonds.

Looptijd 
2017-2018

Meer informatie
Maarten Davelaar info@maartendavelaar.nl