Inschrijven

Ik ben een HU-student en wil een minor aan de HU volgen

Wil je in studiejaar 2024-2025 een minor aan de HU volgen? Van 15 t/m 22 maart 2024 is het mogelijk om je top 3 van HU-minors in Osiris op te geven voor deelname aan de loting, zodat je meer kans maakt om ingeschreven te worden op een minor van je voorkeur.

Wil je weten hoe de loting elk jaar werkt? Bekijk dan de volgende animatie. De stappen staan onder het filmpje uitgebreider toegelicht.

Stap 1: Check eerst of je de minor mag volgen

Toestemming van je examencommissie

De examencommissies van de HU bepalen voorafgaand aan de loting- en inschrijfperiode of er HU-minoren zijn die niet zijn toegestaan. Voor minoren die niet zijn toegestaan kun je je niet inschrijven in Osiris. Via onderstaande knop ga je naar het overzicht van niet toegestane minoren per instituut.

De niet toegestane minoren voor studiejaar 2024-2025 worden op 29 februari gepubliceerd.

Toestemming vanuit de minor

Er zijn minoren met toelatingseisen. Kijk hiervoor op de informatiepagina van de minor onder het kopje Toelating.

Stap 2: Geef van 15 t/m 22 maart je top drie van HU-minors op in Osiris om mee te loten

Elk jaar blijkt dat er voor een aantal minors meer interesse dan plek is. Om iedereen een eerlijke kans te geven om ingeschreven te worden op de minor van zijn/haar/hun voorkeur, is er voor aanvang van elk studiejaar in april een loting. In 2024 is de loting op 11 april. Deze loting is voor alle startmomenten (periode AB (september-februari), periode CD (februari-augustus) en de Lint-variant (start september, hele studiejaar).

Je kunt aan de loting meedoen door in de periode 15 t/m 22 maart je top drie van minoren op te geven in Osiris:

 • Je hebt de hele week de tijd om je voorkeuren door te geven; 
 • Er is geen sprake van het first come, first serve principe, wat betekent dat inloting op een HU-minor niet gebeurt op basis van het tijdstip van het vastleggen van de HU-minorvoorkeuren. Er wordt willekeurig geloot.
 • Het vastleggen van slechts één HU-minorvoorkeur vergroot de kans op inloting op deze specifieke minor niet.

Je opgegeven top drie vind je in Osiris terug onder Inschrijven > Toon mijn inschrijvingen > Minors. Je ontvangt ook een bevestigingsmail. Heb je die niet gekregen? Hier vind je een instructie om te controleren of alles goed is doorgekomen. Zie je niks staan in Osiris, dan is het niet gelukt en kun je het tot de sluiting van de voorinschrijving opnieuw proberen.

Het beleid van de HU is erop gericht zoveel mogelijk studenten op de minor van hun eerste voorkeur in te loten. De afgelopen studiejaren is dit telkens voor ongeveer 95% van de studenten gelukt. Maar het kan gebeuren dat je eerste voorkeur zó populair is dat je er niet op ingeloot wordt. Geef daarom ook echt je tweede en derde voorkeur op zodat je veel meer kans maakt om op een minor ingeloot te worden die bij je past. Helaas kan het nog steeds gebeuren dat je voor al je voorkeuren wordt uitgeloot omdat er voor allemaal meer interesse dan plek is. Dan kijken we samen naar een oplossing. Vanaf de maandag na de loting kun je je zelf in Osiris inschrijven op een minor waar er nog plek is.

Stap 3: Check op 11 april je mail voor de uitslag van de loting

Op 11 april ontvang je een mail met de naam van de minor waarvoor je ingeloot bent, en ook meteen bent ingeschreven. In Osiris is onder Inschrijven > Toon mijn inschrijvingen > Minors je inschrijving voor de minor zichtbaar. De minorcontactpersoon zal je uiterlijk twee weken voor de start van je minor verder informeren over onder andere het precieze startmoment van de minor en wat er verder nog van je wordt verwacht.

Je gekozen minor in periode CD gaat niet door

Heb je gekozen voor een minor in periode CD? Dan bestaat er een kans dat de minor niet doorgaat vanwege het geringe aantal inschrijvingen. Je ontvangt dan uiterlijk in de eerste week van juli bericht. We helpen je dan natuurlijk met het maken van een nieuwe keuze.

Inschrijven of wisselen na de loting en/of na de deadline

Inschrijven

Heb je niet deelgenomen aan de loting voor een minor in studiejaar 2024-2025?

Je kunt jezelf op de volgende momenten voor periode AB en Lint of periode CD in Osiris inschrijven op een minor waar er nog plek is. Vol is vol. De inschrijfperiode is ook de uitschrijfperiode.

 • Periode AB en Lint: 15 april 2024 t/m 28 juni 2024
 • Periode CD: 15 april 2024 t/m 6 december 2024

Let op: je kunt je per studiejaar voor één minor inschrijven. Heb je voor 2024-2025 al een inschrijving voor een minor, dan zal je je eerst voor die minor moeten uitschrijven.

Wil je na de deadline inschrijven voor een minor?

Zet de volgende stappen om je inschrijving te regelen:

 1. Vraag om toestemming bij de minorcontactpersoon. Stuur een mail naar hem, haar of hen waarin je gemotiveerd aangeeft waarom je graag aan de minor wil deelnemen. De naam en het e-mailadres van de minorcontactpersoon vind je bij de informatie over de minor.
  Opmerking voor studenten International Business: zij moeten tevens aan hun examencommissie toestemming vragen voor het volgen van een HU-minor. Toestemming vragen kan worden gedaan door een verzoek in te dienen via HUKAS.
 2. Krijg je toestemming (of heb je dit al)? Stuur dan een mail naar studievoortgang@hu.nl. Vermeld in de mail je naam en studentnummer, en voor welke minor je ingeschreven wil worden. Vergeet niet de mail mét de toestemming van de minorcontactpersoon toe te voegen aan de mail. Zonder schriftelijke toestemming kun je niet worden ingeschreven!
  Opmerking voor studenten International Business: zij moeten tevens de toestemming van de examencommissie toevoegen aan de mail naar Studievoortgang.
 3. Je bent pas verzekerd van een plek binnen de minor zodra de afdeling Studievoortgang je inschrijving in orde heeft gemaakt. In je studievoortgangsoverzicht in Osiris kun je je na verloop van tijd je inschrijving zien staan.

Wisselen

Ben je bij nader inzien niet gelukkig met je keuze? Dan kun je tot en met 28 juni 2024 (periode AB en Lint) en tot en met 6 december 2024 (periode CD) je inschrijving voor de minor aanpassen in Osiris. Schrijf je eerst uit voor de minor waarvoor je ingeschreven staat en schrijf je vervolgens in voor de andere minor. Let wel op! Het kan zijn dat de minor waarvoor je je wilt inschrijven al vol zit.

Wil je na de deadline wisselen van minor?

Wisselen is alleen mogelijk tot en met de eerste onderwijsweek na de start van de minor. Je zet de volgende stappen:

 1. Vraag om toestemming bij de minorcontactpersoon. Stuur een mail naar hem, haar of hen waarin je gemotiveerd aangeeft waarom je graag aan de minor wil deelnemen. De naam en het e-mailadres van de minorcontactpersoon vind je bij de informatie over de minor.
  Opmerking voor studenten International Business: zij moeten tevens aan hun examencommissie toestemming vragen voor het volgen van een HU-minor. Toestemming vragen kan worden gedaan door een verzoek in te dienen via HUKAS.
 2. Krijg je toestemming (of heb je dit al)? Stuur dan een mail naar studievoortgang@hu.nl. Vermeld in de mail je naam en studentnummer, en voor welke minor je ingeschreven wil worden. Vergeet niet de mail mét de toestemming van de minorcontactpersoon toe te voegen aan de mail. Zonder schriftelijke toestemming kun je niet worden ingeschreven!
  Opmerking voor studenten International Business: zij moeten tevens de toestemming van de examencommissie toevoegen aan de mail naar Studievoortgang.
 3. Je bent pas verzekerd van een plek binnen de minor zodra de afdeling Studievoortgang je inschrijving voor de nieuwe minor in orde heeft gemaakt en je heeft uitgeschreven voor de oude minor. In je studievoortgangsoverzicht in Osiris kun je je na verloop van tijd je inschrijving zien staan.
 4. Je stuurt een mail aan de minorcontactpersoon van de minor waar je voor uitgeschreven wordt waarin je gemotiveerd aangeeft wat je afweging is geweest om te kiezen voor een andere minor.

Overige informatie

Toetsen en herkansen

Als je voor een minor in Osiris staat ingeschreven, dan word je door de HU ingeschreven voor de cursussen en de eerste toetsgelegenheid van de cursussen die bij de minor horen. Heb je een herkansing nodig voor een toets, dan dien je je daarvoor zelf in te schrijven in Osiris. Dit geldt ook als je de minor niet in één studiejaar kunt afronden: Je schrijft je alleen in voor het toetsonderdeel dat je moet herkansen, en niet voor de gehele cursus en/of minor. Elk studiejaar krijg je opnieuw twee toetskansen.

Meer informatie over in- en uitschrijven voor toetsen vind je in HU Wegwijs.

Een extra HU-minor volgen

Overweeg je – na afronding van de door jou gekozen invulling van de profileringsruimte- een extra minor bij HU te volgen? Dan heb je toestemming nodig van je opleiding. Stuur een mail aan minors@hu.nl waarin je je motivatie om een extra minor te willen volgen, uiteenzet. Dat kan vanaf 15 april tot twee weken voorafgaand aan de start van de minor. Wees je ervan bewust dat de mogelijkheden om een extra minor te volgen vaak beperkt zijn omdat de inschrijvingen van studenten die hun eerste minor gaan doen, voorgaan op jouw aanmelding. Je krijgt uiterlijk twee weken na de ontvangst van je mail het besluit of je deel kunt nemen of niet.  Het is niet toegestaan je zelf in te schrijven in Osiris voor deelname aan een extra minor.

De EC’s die je met de extra minor  haalt, tellen niet mee voor de verplichte 240 EC voor het bachelor diploma. Ook moet je ingeschreven blijven staan aan je opleiding om het minoronderwijs te kunnen volgen (zonder inschrijving aan de opleiding heb je geen recht op onderwijs).

Switch to English English