Digitale Leeromgeving (DLO)

MAM

Het Media Asset Management systeem (MAM) is het middelpunt van de media-omgeving van Hogeschool Utrecht. In het MAM staan video’s en afbeeldingen veilig en duurzaam opgeslagen: één centrale plek waarin zowel gedeelde video’s (bijvoorbeeld binnen opleidingen) als publieke video’s (zichtbaar voor iedereen) opgeslagen zijn. Zo voldoen we aan de AVG en wordt het gebruik van video’s binnen het onderwijs en onderzoek toegankelijker en makkelijker.

Het MAM wordt slim gekoppeld aan alle systemen die gebruikmaken van media: onderwijssystemen (zoals Canvas en TestVision), communicatiesystemen (zoals Netpresenter voor de video’s op de schermen in de gebouwen, of de publieke websites) en opnames van hoorcolleges.

Hoe kan ik het MAM voor onderwijsvideo's gebruiken?

Binnen Canvas kun je als docent alle video’s van jouw instituut die zijn opgeslagen in het MAM vinden via de HUvideo-knop. Ook kun je met deze knop zelf video’s uploaden naar het MAM. De HUvideo-knop is dus jouw toegang tot het MAM. Hierin kun je ook je eigen video’s beheren: metadata aanpassen, ondertiteling toevoegen en wijzigen en video’s delen met anderen. Je kunt geen video’s verwijderen, omdat deze mogelijk door anderen wordt gebruikt binnen Canvas. Wil je toch een video verwijderen? Neem dan contact op met de IM&ICT Servicedesk.

Hier vind je meer informatie over het delen van MAM-video’s met collega’s, studenten en/of externen.

Hoe zit het met de privacy?

Hogeschool Utrecht moet n.a.v. AVG te allen tijde (video)content kunnen verwijderen als dit om privacyredenen noodzakelijk is. Het MAM helpt in deze beheersvraag: alle content blijft in beheer van Hogeschool Utrecht, maar is desgewenst wel voor iedereen toegankelijk. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld een video die op Youtube staat. Wist je trouwens dat alle (auteurs)rechten van Youtubevideo’s worden gedeeld met Google?

Het afschermen van video’s in het MAM gebeurt op twee niveau’s:

  1. Standaard worden video’s die je zelf uploadt naar het MAM, opnamen van hoorcolleges en kennisclips geproduceerd door HUvideo  binnen Canvas op instituutsniveau toegankelijk gemaakt. Dit betekent dat deze video’s door alle medewerkers van het instituut van de video-eigenaar te vinden zijn binnen Canvas. Ze zijn dan nog niet (openbaar) toegankelijk, ook niet voor studenten. Studenten kunnen video’s pas zien als deze met hen worden gedeeld: de video wordt toegevoegd aan een Canvas-cursus waar zij toegang toe hebben. Andere typen video’s komen niet beschikbaar in Canvas, bijvoorbeeld video’s die studenten als beroeps- of afstudeerproduct inleveren.
  2. Onderwijsvideo’s worden daarnaast beschikbaar gemaakt via een directe en openbaar toegankelijke link naar de video. Deze link verwijst naar de videoplayer van de HU: JWplayer. Als video-eigenaar (uploader) ontvang je de link automatisch per mail. Je kunt deze videolink doorsturen naar studenten of andere kijkers. De video kan zo ook op een website worden geplaatst. In beide gevallen geldt dat iedereen met de link de video kan kijken, vergelijkbaar met de optie “verborgen” van Youtube. Gebruik deze opties dan ook voorzichtig! We kunnen video’s uit het MAM wel te allen tijde offline halen indien gewenst. Video’s die studenten als beroeps- of afstudeerproduct inleveren komen niet op deze manier beschikbaar.

Hoe zit het met de bewaartermijn?

Standaard vervalt een video na anderhalf jaar, tenzij de video wordt bekeken. Zodra de video bekeken wordt, wordt de vervaldatum weer 1,5 jaar verschoven vanaf het moment van bekijken. Dit betekent dat een video altijd beschikbaar blijft zolang deze bekeken wordt. Als een video niet wordt bekeken, dan is de video na anderhalf jaar niet meer beschikbaar, maar nog wel opgeslagen in het MAM. Standaard wordt de video vijf jaar na het verstrijken van de vervaldatum pas daadwerkelijk verwijderd uit het MAM. De video kan in de tussentijd altijd weer toegankelijk worden gemaakt, mocht deze toch nog gebruikt worden.

Hoe kunnen studenten gebruik maken van het MAM?

Het MAM is voor de opslag van studentenvideo’s alleen bedoeld voor het opslaan van materiaal waarop een wettelijke bewaarverplichting rust. In de praktijk gaat het alleen om summatieve toetsvideo’s (ingeleverd toetsmateriaal in de vorm van een video).

Contact

Heb je vragen of wil je meer info over het MAM? Stel ze aan Lotte van Leengoed (product owner Team Media).