Digitale Onderzoeksomgeving
Creatief samenwerken (MURAL)

Creatief samenwerken (MURAL)

Lees onderstaande informatie volledig door zodat je zo snel mogelijk verantwoord aan de slag kunt gaan met het gebruiken van MURAL.  

Wat is MURAL?

MURAL is een digitale manier om online op een efficiënte en leuke manier samen te werken. Van het opzetten van brainstormsessies tot het bijhouden van sprint planningen – MURAL is veel meer dan een whiteboard. Gebruik digitale post-its, grafieken of zelfs vooropgezette formats om samen te werken en bijvoorbeeld input op te halen. 

Meer informatie

Belangrijke informatie voordat je met MURAL begint

AVG en privacy + praktische tips voor integer gebruik van MURAL

Hogeschool Utrecht heeft met MURAL een contract en EU verwerkersovereenkomst afgesloten. Er is daarbij sprake van data transfer buiten de EU. Het datacenter van MURAL staat in de USA.

Als onderzoeker ben jij verantwoordelijk voor het integer gebruik van MURAL met betrekking tot (bedrijfs)gevoelige informatie in jouw onderzoek. Dit hebben we gevat in een simpel te volgen gedragscode: integer gebruik van MURAL voor onderzoeksdoeleinden binnen de HU.

  • Het gebruik van de MURAL workspace is beperkt, alleen voor onderzoeksdoeleinden van Hogeschool Utrecht (geen commercieel gebruik).
  • Bij het gebruik van MURAL voor onderzoek volg je de Nederlandse gedragscode wetenschappelijke integriteit.
  • In de basis werk je in MURAL op basis van anonimiteit. Of gepseudonimiseerd waar dat noodzakelijk en toegestaan is. Indien je op basis van een grondslag toch persoonsgegevens verwerkt voor je onderzoek, dan volg je daarbij altijd de AVG richtlijnen en de grondslagen voor gegevensverwerking.
  • Vermeld altijd hoe je omgaat met de persoonsgegevens, indien je die verzamelt of verwerkt in MURAL.

Deze gedragscode vind je ook terug op MURAL in de open room genaamd: “Start hier! Integer gebruik MURAL”. In deze room zullen we samen met onderzoekers en privacy officers praktische tips delen over gebruik van MURAL in relatie tot AVG en privacy.

De vier privacy officers verbonden aan de kenniscentra hebben admin rechten op de workspace. Daarmee houden zij zicht op wie als member of guest deelneemt in de workspace. Admins hebben geen toegang tot murals zelf in private rooms (tenzij je hen daar rechten toe geeft).

Praktische tips voor integer gebruik van MURAL:

Een paar tips die je direct kan toepassen waarmee je veilig omgaat met (bedrijfs)gevoelige gegevens op MURAL.

  • Nodig collega’s, studenten of andere deelnemers uit via de anonieme visitor link, geen verplichting tot het invullen van naam;
  • Sluit de toegang tot je MURAL via de anonieme link af na afloop van de sessie. Leer hoe je dat doet door hier te klikken ;
  • Indien je gevoelige informatie in de MURAL hebt staan, exporteer die data direct naar een bruikbaar formaat en schoon je MURAL hiervan. Exporteren doe je zo;
  • Bewaar de export met gevoelige informatie in een veilige HU data-omgeving (zoals bijv. HU Research Drive, HU OneDrive, HU Sharepoint);
  • Check zorgvuldig of MURAL templates die je deelt met collega’s nog (bedrijfs)gevoelige informatie bevatten en schoon ze hiervan.

Aanvragen MURAL

Wil je gebruik gaan maken van MURAL? Maak dan een account aan via mural.co. Klik op ‘Sign up’ en volg de stappen. Hierdoor kom je in een aparte workspace waar je alvast kunt oefenen. Verdere instructies kun je daar vinden.

Maken verschillende collega’s van je KC / Lectoraat al gebruik van MURAL? Vraag dan of een van hen je uitnodigt om de HU Onderzoek private room van het betreffende KC / lectoraat te joinen.

Starten met MURAL

Er is een verschil tussen Open & Private rooms.

1.      Maak als eerste aanvrager van jouw KC / Lectoraat een Private Room aan met de naam van jouw lectoraat of team (check of doe navraag of er al een Private Room is voor je lectoraat). Dat doe je door links in de balk naar Private Rooms te gaan en op het + icoontje te klikken.

2.      Nodig de collega’s die graag gebruik willen maken van MURAL uit door ze uit te nodigen voor de net geopende Private Room. Je doet dit door te klikken op de zojuist door jou geopende Private Room (met de naam van jouw team of lectoraat) aan de linkerkant en dan op de roze SHARE knop rechtsboven te klikken. Geef het mailadres op van diegene die toegang dient te krijgen of stuur hem/haar een link die te zien is als je op de SHARE knop hebt geklikt. Let op: MURAL mag alleen voor onderzoeksdoeleinden gebruikt worden. Nodig studenten, docenten en externen alléén als ‘visitor’ uit! 

3.      Je collega heeft nu toegang tot de zojuist aangemaakte Private Room, maar kan vanaf nu ook eigen Private Rooms aanmaken via een eigen account. Hij of zij kan nu ook anderen uitnodigen om in de aangemaakte Private Room te gaan werken.

4.      Open nu een eigen MURAL bord binnen je Private Room of bij je eigen Private Rooms en ga aan de slag!

Let op: Maak geen Open Room aan in de Workspace HU Onderzoek. Iedereen binnen HU Onderzoek krijgt dan toegang tot deze kamer en krijgt ook direct toegang tot de MURAL-borden in deze kamer. Maak dus alleen Private Rooms aan als je met collega’s gaat samenwerken. Daarnaast: maak alleen als eerste gebruiker van MURAL van je lectoraat een Private Room aan voor jouw hele lectoraat. Vraag anders of collega’s die al in deze Private Room zitten om jou uit te nodigen.

Ga je collega’s uitnodigen? Stuur de link naar deze pagina vol met informatie door en geef hen een snelle en veilige start met het gebruik van MURAL.

Members/gasten: Hoe nodig ik externen uit?

Ga je vaak met dezelfde collega’s aan een onderzoek samenwerken? Nodig hen dan uit als members. Studenten, docenten en externen nodigen we altijd uit als gast. Lees hier hoe je deelnemers kan uitnodigen voor je Open & Private rooms, of voor het MURAL bord dat je hebt gecreëerd.

Voor Members gebruik je de optie ‘Invite people’ als je rechtsboven op SHARE klikt.
Voor gasten: gebruik het tabblad onder ‘Visitor link’. 

Hulp: FAQ's, vragen, trainingen, video's

Bekijk “Hoe krijg ik zo snel mogelijk antwoord op mijn MURAL vraag?” voor de verschillende mogelijkheden hoe je zo snel mogelijk een antwoord op je vraag kunt vinden, via FAQ’s, een vraag te stellen binnen de Peer Support Group van de HU/MURAL, chatten met MURAL.

Starterstraining: HU training MURAL

MURAL leren nog beter te gebruiken via MURAL Learning. Mural Learning is de opleidingsomgeving van MURAL. Hier kun je met korte video’s alle functionaliteiten van Mural leren.

Meer info zie Ask HU item “MURAL voor onderzoekers

Contact

Voor specifieke vragen, die via de hierboven voorgestelde wegen niet beantwoord zijn, kun je contact opnemen via mail naar onderzoeksupport@hu.nl