Duurzame inspiratie
Green Office checks Footprint

Green Office checks Footprint

‘Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap;’ zoals Gandhi altijd zei. Ook als individu kun je invloed hebben op de aarde. In deze blog besteed ik aandacht aan jouw persoonlijke footprint.

‘Wist je dat de gemiddelde voetafdruk van een Nederlander 6,2 hectare is, maar dat de gemiddelde beschikbare ruimte per aardbewoner maar 1,8 hectare is?’

Een voetafdruk maakt zichtbaar waar jij als mens hebt gelopen. Op dezelfde manier maakt een mens zichtbaar dat zij leeft, maar deze sporen die worden achtergelaten hebben ook gevolgen. Jouw (duurzame) voetafdruk staat dus voor de gevolgen van jouw leefstijl voor andere mensen, de natuur, en voor toekomstige generaties.

‘De voetafdruk van de gemiddelde Nederlander is 5 hectare. Alles wat je consumeert draagt bij aan de grootte van je voetafdruk. Wat je eet, drinkt, draagt, hoe je reist enzovoorts. Als iedereen op de wereld zo zou leven als wij, dan hebben we 3 aardes nodig. Maar we hebben er maar 1…’
Via de website van The footprint Challenge kan je inzicht krijgen in jouw eigen ecologische voetafdruk. Het zet de menselijke vraag naar natuurlijke hulpbronnen voor levensonderhoud en -comfort af tegen wat onze planeet daadwerkelijk kan leveren.

Zelf vulde ik de quickscan in. Ik scoorde gelukkig wel ruim onder het gemiddelde maar helaas nog niet binnen de gemiddelde beschikbare ruimte per aardbewoner. Ik kreeg o.a. gelijk deze bruikbare tips voor het verminderen van mijn autogebruik; ga met de fiets, bus, trein, een volle auto of ontdek je eigen streek. Maar ze raden bijvoorbeeld ook aan om een vegetarisch kookboek aan te schaffen of meer vegetarische spreads voor op de boterham te eten. Zeker een interessante test dus om meer inzicht te krijgen in je eigen footprint!
Ben je je bewust van wat je eet en drinkt, wat je uitprint en wanneer je de bus, tram, fiets of auto neemt? Heb je weleens aandacht besteed aan jouw voetafdruk, of vaker gebruikte term footprint?
Doe de zelftest! Je krijgt inzicht in jouw eigen voetafdruk en krijgt tips om jouw voetafdruk te verkleinen.

Switch to English English