Green Office likes their coffee green

‘Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap;’ zoals Gandhi altijd zei. Ook als individu kun je invloed hebben op de aarde. Deze keer geef ik aandacht aan de manier waarop je milieubewuster je koffie kan drinken.

Bakkie pleur? Leut? Pleur? Slobber? Of gewoon ‘koffie’?

Gemiddeld drinken we 4 koppen koffie per dag. Daarnaast wordt er wereldwijd steeds meer koffie gedronken. Hierdoor ontstaat er druk op koffieboeren en hun tropische leefomgeving.

Milieucentraal laat weten dat ongeveer de helft van de klimaatimpact van een kopje zwarte koffie komt door het koffiezetten. Als je te veel koffie maakt of apparaten onnodig aan laat staan verspil je koffie en energie en dat is zonde. Het effect van koffieteelt op het milieu en de omgeving van de plantages is verschillend. In het slechtste geval leidt de teelt tot ontbossing, watervervuiling, het wegspoelen van de bodem (erosie), en vervuiling door overmatig gebruik van bestrijdingsmiddelen.

Keurmerken

Je kan je wel voorstellen dat ontbossing slecht is voor het milieu en dat er minder ruimte is voor de natuurlijke biodiversiteit. Doormiddel van koffiekeurmerken kun je zien welke koffiemerken tegen de ontbossing zijn. Topkeurmerken waar je op kan letten zijn: Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ, Biologisch en EKO. Een voorbeeld van een koffiemerk wat dit keurmerk draagt is De koffiejongens.

Koffiecups

Over koffiecups en het milieu is er van alles te zeggen. Voordeel van cups is dat ze verspilling voorkomen, want elk bakje wordt op maat gezet.

Van alle drank die we weggooien is maar liefst 60% koffie en thee. Bron: Milieucentraal

Nadeel is dat koffiecupjes voor ontzettend veel afval zorgen. Fascino en De Koffiejongens, zijn voorbeelden van 2 koffiemakers die 100% biologisch afbreekbare cups produceren. Dat betekent dat je de cups na gebruik bij het groente- fruit en tuinafval kunt gooien. Beide zijn virtuele koffiewinkels met een breed assortiment verschillende koffiesoorten.

Fascino omschrijft zichzelf als: duurzaam, eerlijk en verantwoord 100% versheidsgarantie (nooit ouder dan 3 dagen). Dit houd in dat hun koffiebonen met aandacht en passie worden verbouwd onder de best mogelijke omstandigheden voor zowel mens als milieu.

Hun koffiecups kopen zij rechtstreeks, zonder tussenhandel, in bij de boer. Hierdoor is deze koffie niet alleen volledig traceerbaar maar voldoet deze koffie ook aan onze hoogste kwaliteitsnormen. Bijzonder is dat het gaat om een biologisch afbreekbare capsule, gemaakt van suikerbietresidu.

De cups van De koffiejongens worden gemaakt van suikerriet & mais. Daarnaast is al hun koffie gecertificeerd. Dat betekent dat jij, door het kopen van deze koffie, bijdraagt aan betere leefomstandigheden van de koffieboeren en hun families. Bovendien weet je zeker dat jouw koffie is geteeld met respect voor de natuur. Benieuwd geworden naar deze merken? Met de kortingscode: GREENHU, krijg je 30% korting op een abonnement of een losse bestelling bij De Koffiejongens.

Duurzaam bakkie pleur

Dus een tip voor een duurzaam bakkie pleur: zet je koffie op maat en gooi je biologisch afbreekbare koffiecups weg in de biobak (GFT).

Voor meer duurzame koffie check Fascino en De koffiejongens.

Switch to English English