Duurzame inspiratie
Green Office swaps clothes

Green Office swaps clothes

De manier voor duurzame en betaalbare kleding!  

Wil jij geen nieuwe kleding meer kopen? Maar ben je wel snel op je kleding uitgekeken?

De kledingketting is een duurzame en vernieuwende oplossing; waarbij je een shopper vol met tweedehandskleding op je deurmat krijgt. Op dit moment doen er al 14.000 mensen mee, waarbij er zo’n 2000 tassen rondcirculeren. In Utrecht zijn dat 25 kettingen en zo’n 1000 deelnemers. De kledingketting wordt gerund door een lokale coördinator die In de wijk woont. Marjan Willemsen is daar 1 van, zij coördineert 4 kledingkettingen en vertelt ons meer over dit concept.  

 

Ontstaan

Het ontstaan van de ketting gaat terug naar een aantal vriendinnen in Amsterdam. Zij organiseerde vaak een kledingruil in de buurt. Corona bracht roet in het eten: live bij elkaar komen was niet meer mogelijk. Dus kwamen ze op het idee om de kleding in een tas te stoppen en deze steeds door te geven. De ‘kledingketting’ was geboren. Vervolgens werd hun idee door anderen overgenomen en bestaat de kledingketting door heel Nederland en zelfs in het buitenland(o.a. Zwitserland & Singapore).

Kledingketting in Utrecht

De kledingketting wordt alleen maar gerund door vrijwilligers. Marjan Willemsen is daar een en daarnaast ook coördinator voor de kledingketting in Utrecht.

Coördinator Marjan verteld waarom zij het belangrijk vindt;

‘’Ik vind de kledingketting een super initiatief door het duurzaamheids- en het sociale component.

Ik erger mij aan de ongelooflijke hoeveelheid spullen die we verbruiken. Daarnaast vraag ik me ook weleens af hoeveel kleding hebben we nou eigenlijk precies nodig?

Al een aantal jaar ben ik kritischer op het feit hoe kleding tot stand komt. Maar toch blijft het nog best moeilijk om verantwoorde en betaalbare kleding te vinden. De kledingketting daarentegen is dus echt een super alternatief en het zorgt voor een doorstroom van je kledingkast!

Het is ook gewoon heel leuk om telkens een tas vol met kleding binnen te krijgen. De ene keer zit er niks tussen; dan is het gewoon niet mijn stijl of niet mijn maat. En andere keren haal ik er de mooiste pareltjes uit; van een chique pantalon tot een vrolijk zomerjurkje. ‘’

Hoe meld ik me aan?

Hier meld je je aan. Iedere kledingketting bevat tussen de 30-80 deelnemers.

 

Photo: Nichon Glerum Photo: Nichon Glerum
Switch to English English