Green Office plants trees

‘Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap;’ zoals Gandhi altijd zei. Ook als individu kun je invloed hebben op de aarde. Deze keer plant ik bomen met de boombommetjes van The Pollinators.

Heb jij de zelftest uit mijn vorige blog voor jouw persoonlijke footprint al gedaan? Valt het mee of ben je geschrokken?

Zoals uit de test bleek komt bij bijna alles wat je doet komt het broeikasgas CO2 vrij. Je keuzes voor een energiezuinig huis, bewust eten en duurzaam vervoer maken veel verschil. Dat is belangrijk want broeikasgassen zorgen voor klimaatverandering. CO2-uitstoot is niet helemaal te vermijden, maar je kunt wel ergens anders compenseren. Bijvoorbeeld door bomen te laten planten of projecten voor duurzame energie te steunen. (Bron: Milieu centraal)

The Pollinators is een voorbeeld van een organisatie die bovenstaande beiden doet. Zij streven naar een gezonde leefomgeving voor bestuivende diersoorten. Om goed te leven hebben bestuivers (zoals, bijen en vlinders) voldoende, gevarieerd en gifvrij voedsel nodig. Maar bestuivers hebben het zwaar. Ze kunnen buiten niet genoeg stuifmeel en nectar vinden, en ze hebben last van pesticiden in de landbouw en tuinen. En dat terwijl bestuivers onmisbaar zijn voor een gezonde natuur. Bovendien zou veel van ons eten niet bestaan zonder bestuiving door de kleine beestjes.

Om dit probleem aan te pakken hebben zij de ‘boombommetjes’ bedacht. Een boombommetje bevat meerdere biologische zaden van de Zwarte els, Ruwe Berk en Lijsterbes. Deze bomen komen veel in Nederland voor (inheemse soorten), ontkiemen en groeien relatief makkelijk én helpen de biodiversiteit vooruit. Boombommetjes worden niet ‘geplant’ op de gewone manier maar uitgegooid op een geschikte plek. De klei beschermt de zaden tot deze gaan ontkiemen. Gooi de bommetjes tijdens het boomplantseizoen van november tot eind maart uit op plekken waarvan je weet dat daar een boom kan groeien. Dat kan in je eigen tuin zijn of op een stukje land waarvan je toestemming hebt van de beheerder.

Samenvattend kun je dus je CO2 uitstoot compenseren door bomen te planten. Ze zijn immers niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook essentieel voor het welzijn van de planeet. Ze zorgen voor verkoeling, maken de bodem gezond, slaan CO2 op, creëren meer biodiversiteit én leveren voedsel voor dier en mens.

 

Switch to English English