Green Office shops local

 ‘Een reis van duizend mijl begint met de eerste stap;’ zoals Gandhi altijd zei. Ook als individu kun je invloed hebben op de aarde. In deze blog besteed ik aandacht aan het kopen van lokaal geproduceerd voedsel.

Granny Smit of Elstar

‘’Een Granny Smit appel legt zo’n 20.000 kilometer af voordat het in jouw supermarkt ligt. Een Elstar appel 100 kilometer. De aanschaf van een Elstar scheelt dus een hoop vervuilend transport. Voeding is inmiddels goed voor een derde van alle transporten over de wereld. Per vliegtuig is de meest vervuilende vorm’’. (Bron: Trouw)

In het bovenstaande voorbeeld kan je dus veel beter kiezen voor een Elstar appel die lokaal geproduceerd wordt. Duurzaam, verantwoord geproduceerd lokaal voedsel is beter voor ons lichaam, de lokale gemeenschap én de aarde. Vandaar dat de Green Office is gaan shoppen bij Locals Utrecht, voor dagelijkse boodschappen en broodjes ‘on the go’.

Lokale supermarkt op de Vismarkt

Deze lokale supermarkt, genaamd ‘Locals Utrecht’ is sinds februari geopend in het centrum van Utrecht. Zij geloven dat deze Utrechters met hun producten onze regio leuker en lekkerder maken. Hun oorspronkelijke concept werd opgericht aan het begin van de coronacrisis; een pakketdienst waarin voedseloverschotten worden verwerkt. De consument neemt hierbij direct producten van de producent af. Hierdoor liggen de prijzen niet eens veel hoger dan bij een ‘normale’ supermarkt of to go service; een koffie heb je zelfs al vanaf 1,75,-.                                                                                                         

Locals Utrecht werkt dus mee aan de kortere keten en ze zijn er voor de lokale makers. Ze denken ook aan het milieu, zo hebben ze een levering aan huis met fietskoeriers en het vervoer naar pick-up locaties is elektrisch.

Voordelen

Hieronder nog even op een rij waarom het nou daadwerkelijk goed is om lokaal voedsel te kopen:

  • Lokaal voedsel heeft minder impact op het milieu

Je kan je wel voorstellen dat voedsel die duizenden kilometers vervoerd moet worden meer impact heeft op het milieu. In vergelijking tot voedsel wat uit dezelfde provincie komt. Vorige week had ik het over je eigen footprint. Lokaal voedsel heeft dus een kleinere ecologische voetafdruk.

  • Lokaal voedsel bevordert de voedselveiligheid en de lokale economie

Het lokale voedsel gaat door minder handen, wat twee voordelen heeft. Ten eerste bevordert het de voedselveiligheid, omdat er minder stappen zijn tussen de bron van je voedsel en jouw tafel. Ten tweede gaat meer van het geld dat je uitgeeft naar de mensen die het daadwerkelijk kweken en bereiden.

  • Lokaal voedsel creëert gemeenschapszin

Daarnaast verbindt je je met de mensen die het laten groeien en creëer je zo meer gemeenschapszin.

Switch to English English