Diversiteit & Inclusie

We willen een inclusieve, toegankelijke hogeschool zijn en ervoor zorgen dat iedere student en iedere medewerker zich thuis voelt. 

Binnen de HU bouwen we samen aan een inclusieve hogeschool waar alle studenten en medewerkers zich, ongeacht gender, etniciteit, religie, leeftijd, huidskleur, beperking, seksuele oriëntatie en sociaal economische achtergrond, thuis voelen. Studenten worden toegerust om te kunnen functioneren op een arbeidsmarkt en in een samenleving, die beide steeds diverser zijn.  De werkgroep diversiteit en inclusie bestaat sinds 2020 en wordt gedreven door HU medewerkers en studenten HU. De werkgroep zet zich samen met de Diversity Officer en het netwerk Diversiteit en Inclusie in om diversiteitsbeleid en activiteiten in dit kader binnen de HU verder te brengen. De werkgroep Diversiteit en Inclusie richt zich binnen de HU gemeenschap in het bijzonder op drie thema’s: culturele diversiteit, studeren en werken met een beperking en LHBTIQ+.

Vanuit deze werkgroep zijn er allerlei mooie initiatieven ontstaan. Dat waren o.a.; een landelijke conferentie tegen stagediscriminatie, Paarse vrijdag, Keti koti dialoogtafelworkshop Diversiteit & Inclusiviteit; aandacht voor de Internationale dag van de vluchteling; langste regenboogfietspad van de wereld; dialoogbijeenkomst “Je thuis voelen”, ALL-Gender wc’s en nog veel meer.

Diversiteit brengt ons nieuwe ideeën
We willen een gemeenschap zijn waarin ruimte is voor talent en ontmoeting. Waarin iedereen zich thuis en gekend voelt. Diversiteit vinden we een groot goed. Het brengt ons nieuwe ideeën, boeiende discussies, verrassende perspectieven en onverwachte oplossingen. Ook alumni vinden in de HU een trouwe partner, een bron van kennis en een thuisbasis. We steken dan ook energie in het opzetten van en bijdragen aan alumni-netwerken en community’s.

Studentenwelzijn draagt bij aan studentsucces
Onderwijs is maatwerk. Sommige studenten hebben extra uitdagingen nodig om optimaal te studeren, sommigen juist extra ondersteuning of aanpassingen. Op HU Helpt kan de student alle informatie vinden om succesvol te studie af te ronden; zoals financiële of juridische hulp, ondersteuning bij topsport of ‘peer support’ bij studeren met autisme.

Terugkerende evenementen

Sinds een aantal jaar doet de HU samen met de UU mee met de Utrecht Canal Pride, met een eigen boot. Het is belangrijk om dit soort evenementen te houden, want: acceptatie begint bij zichtbaarheid. Een geslaagde eerste editie voor de hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Met behulp van de GSA (Hogeschool Utrecht) en Incluusion (Universiteit Utrecht) is de deelname aan de Pride mogelijk geworden.

De HU doet ook mee met de culturele barometer van het CBS Barometer culturele diversiteit (cbs.nl) Barometer culturele diversiteit (cbs.nl)

Lees meer over de ambitie ‘HU-gemeenschap’ in ons ambitieplan HU in 2026

Bron: HUOntwikkelt

Netwerk Diversiteit & Inclusie

‘’Samen hebben we impact’’, dat is de slogan van het Netwerk diversiteit & Inclusie. Bekijk de website van het netwerk voor de vele initiatieven en events waar jij deel aan kunt nemen. Van focusgroepen, waar jouw ervaringen centraal staan, tot aan biertjes drinken tijdens een pubquiz in samenwerking met Podium.

Maar waar staat het Netwerk diversiteit & Inclusie precies voor?

Wie jij bent en hoe jij je identificeert heeft vele lagen, vormen en kleuren. Iedereen is uniek en toch verlangen wij allemaal naar hetzelfde, namelijk om begrepen en gewaardeerd te worden en gewoon te zijn wie we zijn. Onze verschillen zorgen juist voor nieuwe perspectieven, discussies en onverwachte ideeën. Ze zorgen ervoor dat wij als mensheid innoveren en groeien.

Het Netwerk Diversiteit & Inclusie zet zich HU-breed in voor dialoog en werkt actief mee om een bijdragen te leveren aan het realiseren van een diverse en inclusieve werk- en leeromgeving waar iedereen zich welkom en veilig voelt.

Sjamaani Berghout (die/hen/hun) en Ruben van der Weijden (hij/hem) zijn samen met de diversity officer verantwoordelijk voor het aanjagen van diversiteit en inclusie in de HU-gemeenschap. “We hebben binnen de HU al goede stappen gezet, maar we merken dat het soms lastig is om de dialoog hierover te blijven voeren. Inclusie doe je niet ‘even in een cursusje’, het begrip zal altijd in ontwikkeling blijven. Ook wij komen elke dag tot nieuwe inzichten”. vertelt Sjamaani.

Lees op HUontwikkelt https://www.huontwikkelt.nl/netwerk-diversiteit-inclusie-het-gesprek-over-inclusie-is-nooit-klaar/ het volledige interview waarin de aanjagers het belang van het netwerk uitleggen.

HU Teaching & Learning Network

Het Teaching & Learning Network van de HU is een feit: een netwerk waarbinnen wij als professionals ruimte en ondersteuning krijgen voor samenwerken, leren en innoveren. Als netwerk kunnen we onszelf, ons onderwijs en onderzoek verder ontwikkelen.

Het is de bedoeling dat docenten(teams) en onderzoekers zelf nieuwe initiatieven en gezamenlijke activiteiten aandragen en vooral ook hun eigen goede initiatieven en praktijken inbrengen en delen in het netwerk. Het TLN is immers geen organisatie ‘van bovenaf’ maar ‘van binnenuit’: het draait om collega’s die elkaar helpen en elkaar inspireren. Steun komt onder andere van collega’s uit het TLN-netwerkteam, dat support biedt bij onderwijsinnovatie en professionaliseringstrajecten verzorgt. Het netwerkteam denkt ook mee vanuit ons nieuwe ambitieplan, HU in 2026, door bijeenkomsten op te zetten rond vragen als ‘Wat zijn de kansen en mogelijkheden van digitalisering als katalysator? Wat betekent missiegedreven onderwijs in de dagelijkse HU-praktijk?

Het TLN-netwerkteam legt en onderhoudt goede verbindingen met andere kennisknooppunten binnen en buiten de HU, zoals de kenniscentra, onderzoekswerkplaatsen, Centres of Expertise, Learning Labs en het team Digitale Leeromgeving (DLO). Het Kenniscentrum Leren en Innoveren is dragend Kenniscentrum van het TLN. Verder is het TLN actief in landelijke netwerken en communities actief. Ook onderhoudt het contact met de Teacher-HUB van CARPE, waarin onderwijsinnovatieprofessionals uit het Europese CARPE-netwerk elkaar ontmoeten. Zo verzamelt en deelt het netwerk nieuwe inzichten en kennis, waar de onderwijs- en onderzoeksprofessionals van de HU weer van profiteren: kenniscirculatie ‘met open deuren’.

Teaching & Learning Network biedt in samenwerking met het programmateam duurzaamheid begeleiding aan docenten die onderwijs willen ontwikkelen dat bijdraagt aan de Sustainable Development Goals. In een leerteam wordt vraaggestuurd gewerkt.

Klik hier voor meer informatie over het Teaching & Learning Network.

Bron: HUOntwikkelt

GSA

Het doel van onze GSA is te zorgen dat alle studenten aan en medewerkers van de Hogeschool Utrecht zich thuis voelen, ongeacht gender identiteit en/of seksuele voorkeur. Ze willen het bewustzijn over lhbtiqa+ kwesties vergroten en doen dit door het organiseren van events, zoals coming out day en paarse vrijdag. Daarnaast organiseren ze sociale activiteiten voor de lhbtiqa+ gemeenschap van de HU. Je kan al hun linkjes hier vinden.

 

Ambassadeursnetwerk

Wat is de SDG Community HU Samen Duurzaam?

De SDG Community HU Samen Duurzaam bestaat uit een groep enthousiaste pioniers binnen HU die impact (willen) maken. Zij verbinden één of meerdere VN-doelstellingen: Sustainable Development Goals (SDG’s) aan hun onderwijs of onderzoek op de HU. Deze ambassadeurs nemen een voortrekkersrol op zich en stimuleren duurzaam denken en handelen bij studenten en medewerkers van HU. Zowel studenten als medewerkers kunnen zich aansluiten bij de SDG Community.

De SDG Community is een snelgroeiende teamsomgeving waar de HU medewerkers elkaar kunnen ontmoeten. Er wordt lesmateriaal gedeeld, events, stageplekken, interessante workshops en nog veel meer.

Trainingen en workshops

Ga jij glimlachend naar huis aan het einde van de werkdag? Natuurlijk, het zit niet altijd mee, en iedereen heeft weleens een mindere dag. Maar je werk is een belangrijk deel van je leven. Daarom kun je maar beter zorgen dat je er meestal plezier in hebt.

Daar heb je meer invloed op dan je misschien denkt. Want werkplezier begint bij jouw eigen vitaliteit. Als je zorgt dat je je batterij goed oplaadt, heb je veel energie. Ook als het tegenzit. Zo ga je vaker met een glimlach naar huis.

Hogeschool Utrecht biedt je heel veel mogelijkheden om je vitaliteit een boost te geven. Kijk op het ontwikkelportaal (ontwikkelportaal.hu.nl) voor het Vitaliteitsaanbod. Bekijk bijvoorbeeld deze video over vitaliteit. Je kunt daarnaast ook als team aan de slag om de teamvitaliteit te verbeteren. Wil jij bijvoorbeeld stoppen met roken of meer mindful leven? Bekijk het brede aanbod van cursussen en trainingen in het ontwikkelportaal van de HU!

Bron: AskHU en HUOntwikkelt

 

Het Juridisch Studentenloket

Het Juridisch Studentenloket (JLS) is de rechtswinkel van de Hogeschool Utrecht en wordt geheel door studenten bemand! Je kunt bij ons terecht met uiteenlopende juridische vragen. Om kwaliteit te garanderen controleert een gekwalificeerd docententeam alle adviezen.

Voor en door studenten!
Naast dat de adviezen van het JSL door studenten opgesteld en gegeven worden, is ook het bestuur in handen van studenten. Onder begeleiding en advies van een betrokken docententeam stippelt het studentenbestuur de koers van het JSL uit en geeft zij hier invulling aan. Naast eerstelijns advies informeert het JSL studenten over hun rechten en plichten en verwijzen we indien mogelijk studenten door naar andere instanties.

Ga via deze link naar de website voor meer informatie.