We willen een inclusieve, toegankelijke hogeschool zijn en ervoor zorgen dat iedere student en iedere medewerker zich thuis voelt.
Binnen de HU bouwen we samen aan een inclusieve hogeschool waar alle studenten en medewerkers zich, ongeacht gender, etniciteit, religie, leeftijd, huidskleur, beperking, seksuele oriëntatie en sociaal economische achtergrond, thuis voelen. Studenten worden toegerust om te kunnen functioneren op een arbeidsmarkt en in een samenleving, die beide steeds diverser zijn. De werkgroep diversiteit en inclusie bestaat sinds 2020 en wordt gedreven door HU medewerkers en studenten HU. De werkgroep zet zich samen met de Diversity Officer en het netwerk Diversiteit en Inclusie in om diversiteitsbeleid en activiteiten in dit kader binnen de HU verder te brengen. De werkgroep Diversiteit en Inclusie richt zich binnen de HU gemeenschap in het bijzonder op drie thema’s: culturele diversiteit, studeren en werken met een beperking en LHBTIQ+.
Vanuit deze werkgroep zijn er allerlei mooie initiatieven ontstaan. Dat waren o.a.; een landelijke conferentie tegen stagediscriminatie, Paarse vrijdag, Keti koti dialoogtafel, workshop Diversiteit & Inclusiviteit; aandacht voor de Internationale dag van de vluchteling; langste regenboogfietspad van de wereld; dialoogbijeenkomst “Je thuis voelen”, ALL-Gender wc’s en nog veel meer.
Diversiteit brengt ons nieuwe ideeën
We willen een gemeenschap zijn waarin ruimte is voor talent en ontmoeting. Waarin iedereen zich thuis en gekend voelt. Diversiteit vinden we een groot goed. Het brengt ons nieuwe ideeën, boeiende discussies, verrassende perspectieven en onverwachte oplossingen. Ook alumni vinden in de HU een trouwe partner, een bron van kennis en een thuisbasis. We steken dan ook energie in het opzetten van en bijdragen aan alumni-netwerken en community’s.
Studentenwelzijn draagt bij aan studentsucces
Onderwijs is maatwerk. Sommige studenten hebben extra uitdagingen nodig om optimaal te studeren, sommigen juist extra ondersteuning of aanpassingen. Op HU Helpt kan de student alle informatie vinden om succesvol te studie af te ronden; zoals financiële of juridische hulp, ondersteuning bij topsport of ‘peer support’ bij studeren met autisme.
Terugkerende evenementen
Sinds een aantal jaar doet de HU samen met de UU mee met de Utrecht Canal Pride, met een eigen boot. Het is belangrijk om dit soort evenementen te houden, want: acceptatie begint bij zichtbaarheid. Een geslaagde eerste editie voor de hogeschool Utrecht en Universiteit Utrecht. Met behulp van de GSA (Hogeschool Utrecht) en Incluusion (Universiteit Utrecht) is de deelname aan de Pride mogelijk geworden.
De HU doet ook mee met de culturele barometer van het CBS Barometer culturele diversiteit (cbs.nl) Barometer culturele diversiteit (cbs.nl)
Lees meer over de ambitie ‘HU-gemeenschap’ in ons ambitieplan HU in 2026
Bron: HUOntwikkelt