Duurzame HU

Arguments Against Aggression congres (terugblik)

Vier studenten van de Hogeschool Utrecht organiseerde op 14 januari 2021 het LHBT+ congres Arguments Against Aggression. Tijdens het digitale evenement gaat het gesprek over samen te ontdekken hoe je jezelf en anderen weerbaar maakt tegen haat en over een pijn die dagelijks wordt ervaren. Hoe ga je om met hate-speech, discriminatie en micro-aggressions? Wat kun je hier aan doen? Hoe reageer jij wanneer een klant jouw lesbische collega beledigd? Of wanneer een klasgenoot grappen maakt over transgenders? Wat kan jij doen om jouw omgeving veiliger te maken? Bekijk de terugblik van het evenement.

Bjorn Wansink, Universiteit Utrecht: Hoe om te gaan met polariserende opmerkingen?

Dr Bjorn Wansink geeft een kort college over hoe je kan omgaan met polariserende opmerkingen. Hij gebruikt daarbij als voorbeeld de manier waarop hiermee om wordt gegaan in de Nederlandse samenleving tijdens de Covid-19-crisis.

Bjorn werkt bij de Universiteit Utrecht als docent, onderzoeker en trainer bij de faculteit Social and behavior sciences.

Halil Karaaslan, Stichting ECHO: Wat zijn microaggressions en hoe ga je er mee om?

Halil Karaaslan, werkzaam bij Stichting ECHO, expertisecentrum diversiteitsbeleid, gaf tijdens het AAA-congres een workshop over microaggressions. Hij geeft in zijn workshops antwoord op de vraag wat microaggressions zijn en hoe je daar mee om kan gaan. Aan het einde van de workshop gaat hij in dialoog met bezoekers van het congres.

Elias van Mourik: Interview over respect en gelijke rechten voor studenten

Elias, student Social Work en studentonderzoeker aan de Hogeschool Utrecht en lid van de stuurgroep Students4students, werd voorafgaand aan het AAA-congres geïnterviewd over respect, gelijke rechten voor studenten en over zijn persoonlijke ervaringen met deze onderwerpen.

Engelshoven, Minister van Onderwijs en Jan Bogerd, voorzitter van het College van Bestuur van HU

Jan Bogerd, voorzitter van het College van Bestuur van de Hogeschool Utrecht introduceert minister Engelshoven en geeft een korte weergave van hoe Hogeschool Utrecht omgaat over diversiteit en hoe de HU daar mee om wil gaan. Minister Engelshoven wordt tijdens het AAA-congres geïnterviewd over hate speech en microagressie in het (hoger) onderwijs.

Hanneke Felten, Movisie: Workshop over effectiviteit antidiscriminatiebeleid

Hanneke Felten is projectleider en onderzoeker bij Movisie, kennisinstituut voor een samenhangende aanpak van sociale vraagstukken, gaf tijdens het AAA-congres een workshop over de effectiviteit van antidiscriminatiebeleid. Aan de hand van stellingen nam ze de bezoeker mee wat wel werkt en wat niet.

Niki Eleveld, Artikel 1: Hoe reageer je op disctriminatie tegen LHBTIQ-personen

Niki Eleveld, medewerker bij Artikel 1 MN, expertisecentrum voor gelijke behandeling en tegen discriminatie, gaf in het kader van het AAA-congres een workshop over hoe je kan reageren op vormen van discriminatie tegen LHBTIQ-personen.

Paula Borsboom, HU docent: Verbindend communiceren

Paula Borsboom, docent bij de opleiding Communicatie en de  minor Mindfull Communiceren, gaf in het kader van het AAA-congres een workshop over Verbindende Communicatie, een manier om te communiceren met mensen die hate speech of microagressie uitspreken, zonder dat je in het gesprek polariseert. Hoe kan je vanuit verbinding een goed gesprek voeren?

Jan Nanne, Roze in Blauw: Hoe gaat Roze in Blauw om met hate speech?

Jan Nanne werkt als wijkagent bij de politie-eenheid Roze in Blauw. Roze in Blauw is de politie-eenheid voor de LHBTI-gemeenschap. Hij legt aan de hand van voorbeelden tijdens het AAA-congres uit hoe Roze in Blauw omgaat met Hate Speech en discriminerende opmerkingen.

Samira Hakim, Transgender Netwerk Nederland: Empowerment van transgender personen

Samira is medewerker bij TNN, een organisatie die zich bezighoudt met discriminatie en de emancipatie van transgender personen in Nederland. Zij werd voorafgaand aan het AAA-congres geïnterviewd over TNN en de wijze waarop zij transgender personen helpen bij hun empowerment.

Steef Kersbergen, TheaterAanZ: Issues die niet vanzelfsprekend zijn bespreekbaar maken in de klas

Steef is acteur en educatie maker bij TheaterAanZ. TheaterAanZ maakt Interactief theater over issues die niet vanzelfsprekend zijn om te bespreken in de klas, zoals seksuele, gender en culturele diversiteit. Steef speelt een rol in de productie Hannah en vertelt hier openhartig over tijdens het AAA-congres. Ook vertelt Steef hoe hen omgaan als acteurs met reacties en vragen van scholieren en studenten op het toneelstuk.