Sustainable Campus Challenge

Winnaars Sustainable Campus Challenge 2020: koffiebekers maken van koffiedik

Achtergrond en organisatie

 • Regio Utrecht is het centrum en het knooppunt van Nederland. Eén van de grote knelpunten in dit gebied is Utrecht-Oost, waar rond Utrecht Science Park (USP) en Rijnsweerd heel veel mensen dagelijks naartoe reizen om te leren, werken, onderzoeken en innoveren. Dit legt een grote druk op de bereikbaarheid en de leefbaarheid van deze regio. Tegelijkertijd is er hier een grote hoeveelheid kennis beschikbaar over duurzaamheid, en de wil om als regio toe te werken naar een meer duurzame samenleving en economie. Ook zien we in dit gebied de grote impact van de coronacrisis op het wonen, werken en studeren, wat tegelijkertijd een kans kan zijn bij de verduurzaming van het Utrecht Science Park.
 • Om het USP verder te verduurzamen organiseert Hogeschool Utrecht de Sustainable Campus Challenge. Dat doet ze vanuit de Utrecht Challenge Alliantie, samen met Universiteit Utrecht (UU), ROC Midden Nederland (ROC MN) en Gemeente Utrecht, en in samenwerking met veel organisaties die betrokken zijn bij de verduurzaming van het Utrecht Science Park: Utrecht Sustainability Institute, HU Centre of Expertise Smart Sustainable Cities, Stichting Utrecht Science Park, TNO, SUEZ, RENEWI, RIVM, Goed op Weg, het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat en SSH.
 • De Sustainble Campus Challenge van 2020 vond plaats in de periode 5 tot 8 oktober 2020. Er deden meer dan 100 studenten aan mee, afkomstig van de HU, Universiteit Utrecht en ROC Midden-Nederland.

Doelen en opdracht

 • De Sustainable Campus Challenge gaat op zoek naar realistische duurzame oplossingen voor de toekomst van Utrecht-Oost/USP rond vier thema’s: duurzame mobiliteit, circulaire economie, leefbaarheid en duurzame energie.
 • Met de challenge willen we experts, gebruikers en bewoners van het USP uitdagen om oplossingen te ontwerpen voor een meer duurzame en leefbare regio. We zoeken zowel naar nieuwe oplossingen als naar manieren om de positieve effecten van de lockdown te verduurzamen.
 • In de challenge werken de studenten met behulp van toekomstscenario’s, design thinking en prototypes aan vernieuwende concepten voor realistische duurzame oplossingen.

Jury en beoordeling

 • De vakjury van 2020 was als volgt samengesteld:
  – Voorzitter: Jan Henk van der Velden (directeur Stichting Utrecht Science Park)
  – Mark Kauw (projectmanager Duurzaamheid UU)
  – Marjolein van der Stok (Goed op Weg / Werkgeverscollectief Beter Bereikbaar Utrecht-Oost)
  – Rik Braams (ministerie van Infrastructuur &Waterstaat)
  – Floor Borlee (Gemeente Utrecht)
  – Hidde Feenstra (SSH).
 •  De jury heeft beoordeelt en getoetst naar de bruikbaarheid voor het USP.

De finale

 • Op 8 oktober 2020, tijdens de online HU Dag van de Duurzaamheid 2020, hebben alle finalisten hun concepten aan het (online) publiek gepresenteerd.
 • Het publiek heeft vervolgens met hun stem bepaalt wie de winnaar werd van de Sustainable Campus Challenge.
 • Lot van Hooijdonk, locoburgemeester en wethouder Duurzaamheid en Milieu van de gemeente Utrecht, heeft de naam van het winnende team bekend gemaakt en de Award uitreikt.

Green Office HU publiceerde dagelijks een verslag wat je hier terug kunt lezen.