Keuzecursussen en Pre-masters

Kind in zorg deel 1 Het kind in ontwikkeling – 2024/2025

Ingangseisen
De keuzecursus is onderdeel van de uit twee delen bestaande minor Kind in zorg en kan als afzonderlijk deel worden gevolgd. De keuzecursus heeft een verpleegkundige medische basis en er wordt een gedegen kennis van de menselijke anatomie en fysiologie verwacht. Naast basiskennis op het gebied van anatomie en fysiologie van de zwangerschap en bevalling is een passieve beheersing van de Engelse taal dus lezen en begrijpen een vereiste.

Studentprofiel
Wil jij je in de toekomst gaan specialiseren binnen de zorg aan kind en ouders/verzorgers? Wil jij alles weten over de ontwikkeling van het kind, vanaf de prille geboorte tot het negentiende levensjaar? Wil jij graag inzicht krijgen in hoe de invloed van het systeem rondom het kind invloed heeft op het kind? Ben jij nieuwsgierig naar de mogelijkheden voor jou als professional om je bijdrage te leveren aan een gezonde ontwikkeling? Dan is ‘Kind in zorg deel 1’ zeker iets voor jou.

Deze keuzecursus is ook beschikbaar voor deeltijdstudenten, maar hou rekening met de studiebelasting die het onderwijs vraagt.
De studiebelasting is berekend op 40 uur per week. Dit zijn 8 contacturen op de lesdag en 32 uur voorbereiding, uitwerking van (groeps)opdrachten.

Perspectieven op de arbeidsmarkt
Voor verpleegkunde studenten die hun 4e stage op een kraamafdeling of 3e of 4e bij een consultatiebureau of de JGZ willen lopen, kan deze keuzecursus een pré zijn in hun CV en sollicitatiebrief.

Cursusinhoud
De Keuzecursus Kind in Zorg I Het kind in ontwikkeling wordt momenteel herschreven. Er wordt hard gewerkt om uitdagend onderwijs te ontwerpen wat nauw aansluit bij de uitvoeringspraktijk, maar inhoudelijk is nog niet alles duidelijk. Op deze pagina staat een globale beschrijving van de keuzecursus. De definitieve en concrete invulling wordt bekend gemaakt aan de start van het eerste deel van de minor in blok C 2024-2025.

De Keuzecursus Kind in Zorg I Het kind in ontwikkeling is ontwikkeld voor studenten met interesse in de kraam-, kind- en jeugdzorg en voor studenten die zich in de toekomst hierin verder willen specialiseren. De keuzecursus zal de periode omhelzen vanaf het zeer prille ontstaan van het kind (conceptie) tot 19 jaar.

In de keuzecursus ligt de focus op de normale ontwikkeling van het kind in het gezin en de rol van de jeugdgezondheidszorg aan alle jeugdigen in Nederland. Er is aandacht voor de preventieagenda van de JGZ. Daarnaast wordt er ingegaan op de zorg voor zwangere, – en kraamvrouwen, en komt de zorg rondom bevalling aan bod.

Alle lessen vinden op 1 lesdag plaats, dit is op de dinsdag of de donderdag. In de cursus wordt gebruik gemaakt van Team Based Learning (TBL). Team Based learning (TBL) is een activerende werkvorm waarin studenten actief samenwerkend leren. Daarnaast worden er hoorcolleges, werkcolleges en gastlessen ingezet. Er is veel ruimte voor samenwerking.

Lesdagen en lestijden
Dinsdag is er een capaciteit voor de keuzecursus 20 studenten en donderdag is er een capaciteit voor 20 studenten. Let er dus op dat de lessen op dinsdag OF op donderdag gegeven kunnen worden. Er wordt rekening gehouden met de lesdag van de duale studenten.

Toetsen en beoordelingscriteria

  • Toets 1: Portfolio
  • Toets 2: Kennisassessment

Literatuur
Er wordt gewerkt met de digitale leeromgeving CANVAS.

Verplichte boeken:

  • Nog niet bekend
​Omschrijving Gegevens​
EC​ 15
Vorm ​ Blok: dinsdag of donderdag. Gemiddeld 8 contacturen per week.
Osiris-code ​
GKO-KZ.1-24
Periode​ Blok C
Contactpersonen​ Diana van Steenbergen
E-mail Diana.vansteenbergen@hu.nl
Verantwoordelijk​ Instituut Verpleegkundige Studies (IVS)