Keuzecursussen en Pre-masters

Zorg aan mensen met een psychische kwetsbaarheid van crisis tot veerkracht – 2024/2025

Voor je begint

Studeer je bij de opleiding verpleegkunde? Dan kun jij je inschrijven. Volg je een andere opleiding, dan kun je een motivatiemail sturen en een gesprek aanvragen met Josette van Klaren.

Wanneer jij zelf een psychische kwetsbaarheid hebt kan dit een waardevolle rol spelen in de cursus. Het kan echter ook zijn dat deze cursus confronterend is. Wij raden aan om, wanneer je een psychische kwetsbaarheid hebt, voorafgaand aan inschrijving een gesprek aan te vragen met de cursuscoördinator.

Wat komt er aan bod?

In deze keuzecursus (15 EC) leer je herstelondersteunend werken binnen de geestelijke gezondheidszorg en daarmee de patiënt te ondersteunen in het herstel van gezondheid, maatschappelijke rollen en eigen identiteit. Je verdiept je in onderwerpen die jij interessant vindt en loopt een dag mee op een  psychiatrische afdeling of andere behandelsetting. Door ontmoetingen met ervaringsdeskundigen en praktijkexperts zul je genuanceerder tegen de krachten en beperkingen van patiënten en hun sociale netwerk aankijken. Naast de verschillende psychiatrische aandoeningen komt bijvoorbeeld aan bod: somatiek in de psychiatrie, medicatie en bijwerkingen, omgaan met suïcidale gedachten, het gebruik van e-health en de risico-inschatting bij iemand met een psychose op een psychiatrische afdeling.

In deze cursus worden zowel jouw kennis als communicatieve vaardigheden vergroot.  Er wordt aandacht besteed aan psychopathologie, behandelmogelijkheden, verschillende methodieken en interventies, maar ook aan de ethische en juridische kaders. Deze kennis pas je toe in het klinisch redeneren rondom casuïstiek. Tevens staan jouw eigen rol en kwaliteiten als hulpverlener centraal.

Lesdagen en lestijden
De cursus vindt plaats in blok A en C. Per lesweek zijn er gemiddeld 8 contacturen op één lesdag per week. De lessen zullen zoveel mogelijk op donderdag worden geroosterd. De beschikbaarheid van gastdocenten en werkbezoeken in de psychiatrie kunnen voor uitzonderingen zorgen.

Kosten en studiematerialen
Via de cursuswebsite wordt de meeste literatuur beschikbaar gesteld. Daarnaast zijn er een aantal boeken die aanbevolen worden, de meeste hiervan zijn te leen in de HU bibliotheek.

Toetsing

  • Toets 1: Portfolio met deelopdrachten
  • Toets 2: Case study
​Inschrijven via Osiris!
Blok Blok A en C, lesdag donderdag
Osiris-codes​ GKO-PSYKW-19
Contactpersoon​ Josette van Klaren
E-mail​ josette.vanklaren@hu.nl
Verantwoordelijk​ Instituut voor Verpleegkundige Studies​