Schoon drinkwater en goede en schone sanitaire voorzieningen hebben een positieve invloed op andere Global Goals zoals voedselveiligheid, onderwijs en gezondheid. Schoon drinkwater zorgt voor minder infecties en schone toiletten op scholen zorgen ervoor dat meer meisjes naar school gaan, ook als ze ongesteld zijn.
Duurzaam watertappunt
Sleep jij je waterfles ook overal mee naar toe? Je bent gelukkig niet de enige, want steeds meer mensen gebruiken hervulbare flessen in plaats van wegwerpflesjes. Als HU zijn we daar heel blij mee, en we moedigen dit dan ook graag aan. Daarom zijn er nu op verschillende plekken bij de HU watertappunten te vinden. Zo krijg jij niet alleen makkelijk je water, maar werken we ook samen aan duurzaamheid! Door zelf water te tappen zijn er namelijk geen plastic flessen nodig en hoeft het water niet vervoerd te worden. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de uitstoot van CO2. Een win-win situatie dus!
Contactpersoon
Arjan Verheul
Statiegeldflesjes inzamelton
Hogeschool Utrecht en schoonmaakpartner Hago slaan de handen ineen om plastic afval te verminderen. Sinds begin dit jaar zit er statiegeld op plastic flesjes. Deze flesjes kun je nu inleveren in de PET-inzamelton (grote blauwe fles) die in elk HU gebouw te vinden is. De opbrengst hiervan gaat naar Join the Pipe, een organisatie die zich inzet voor het verminderen van plastic afval en het toegankelijk maken van schoon drinkwater voor iedereen.
De ontwikkeling van de waterzuivering van de toekomst
Schoon en betrouwbaar drinkwater komt niet zomaar uit jouw kraan. Om het water te zuiveren worden veelal korrels zoals filterzand, actieve kool en kalkkorrels gebruikt. Deze zijn zelden perfect rond – terwijl hier wel vanuit wordt gegaan voor berekeningen. Waternet heeft daarom samen met de HU een methode ontwikkelt (de Statische Diameter Analyse) om te bepalen in welke mate korrels rond zijn. Door gebruik van een scanner en software kunnen verbeteringen berekend worden die helpen met de beheersing van waterzuiveringsprocessen. Zo verminderen we grondstoffen en kunnen reststoffen weer opnieuw als grondstoffen worden ingezet!
Leuk om te kijken:
- The Calcite Factory. Neem een kijkje in de keuken van onze fabriek via YouTube
- Statische Diameter Analyse via YouTube
- Instructievideo over de expansiekolom op de Hogeschool Utrecht, door Jos Vantomme (ILC) – YouTube en Sam Rutten (ILC) – YouTube
Contactpersoon
Hermen Bollemaat
Ontkalkproces waternet
In de zoektocht naar slimmere manieren om drinkwater ontharden (i.p.v. dit te doen met zand uit Australie) hebben heel veel studenten gewerkt aan innovatie. In alle installaties van Waternet, en ook steeds meer drinkwaterbedrijven in Nederland, wordt nu kalk gebruikt uit het water zelf om te ontharden. Hiermee kun je heel veel CO2 (klimaatvoetafdruk verlagen) besparen. Tegelijkertijd is het ook een goedkopere oplossing dan zand halen uit Australië.
Uitkomst voor de HU
Voor de HU is dit project min of meer afgerond nu. Het vele onderzoek heeft tot een werkbare uitkomst geleid bij Waternet. Met deze ervaring werken we inmiddels met Waternet weer aan nieuwe onderzoeksvragen. Zo werkt Onno op dit moment met Bo de Groot (en eerder met Roy Duijnmayer, die dit jaar genomineerd is voor de Gouden Spatel voor de beste afstudeerscriptie) aan een Hydrometer. Met deze Hydrometer is het mogelijk om in reactoren weer nieuw soort metingen en analyses te doen naar deeltjesgrootte van kalkkorrels. Graag werken we als HU met Waternet en andere drinkwater bedrijven samen aan de vraagstukken van de toekomst. Waaronder een toekomstbestendige drinkwatervoorziening voor Nederland (en met Wereld Waternet ook voor de rest van de wereld).
Innovatieve samenwerking
Deze samenwerking komt tot stand in de driehoek onderwijs, onderzoek en werkveld. Studenten werken aan een concreet en actueel probleem en komen samen met docent-onderzoekers en mensen uit het bedrijfsleven tot een oplossing die ook echt in de praktijk tot resultaat heeft geleid. Studenten hebben zich iedere keer verdiept in het werk van hun voorgangers en daar hun nieuwe ideeën aan toegevoegd. Dit deden ze zowel bij Waternet als bij de HU. Praktisch werk op de HU werd verder uitgewerkt in de praktijk bij Waternet. Het is belangrijk om niet alleen iets theoretisch te toetsen maar ook om het daadwerkelijk tot een werkende praktische oplossing gebracht te hebben. Duurzaamheid gaat niet over goede bedoelingen maar ook om het concreet boeken van resultaten en dit is een mooi voorbeeld daarvan.
Contactpersoon
Laatste update april 2022