Duurzame projecten

10. Minder ongelijkheid

Inkomensongelijkheid tussen landen is de laatste jaren verminderd. Maar ongelijkheid binnen landen is alleen maar groter geworden. Ook binnen ontwikkelde landen is de inkomensongelijkheid toegenomen. Economische groei moet inclusief zijn.

Sign Language Coffeebar

Wat hebben koffie en gebarentaal met elkaar te maken? Bij ons Sign Language Café op Padualaan 97 bestelt iedereen zijn koffie in gebarentaal. Dat is gelukkig ook voor mensen die geen gebarentaal beheersen heel makkelijk gemaakt, door filmpjes die laten zien welke gebaren je nodig hebt om te bestellen. Nog belangrijker is dat het Sign Language Café kansen biedt voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alle gebaarista’s hebben zijn doof of slechthorend, en krijgen op deze manier de kans om al hun talenten te gebruiken. Kom ook eens langs om een kopje koffie te drinken, of lees meer info op site HU Ontwikkelt.

Contactpersoon
Aukje Timmer, aukje.timmer@hu.nl

Arbeidsparticipatie binnen de HU

Bij de HU zijn we ervan overtuigd dat iedereen de kans moet krijgen om zijn talenten te ontwikkelen. We doen dan ook ons uiterste best om studenten met een beperking zo onbezorgd mogelijk te laten studeren. Ook als werkgever zijn we ons bewust van onze maatschappelijke taak en de voorbeeldfunctie die wij vervullen. Zo werken er collega’s met een arbeidsbeperking als huismeester, bij de ICT-helpdesk, in administratief ondersteunende rollen en ook in het onderwijs. Kortom: wij streven naar een inclusieve organisatie en hopen de komende jaren nog meer werkplekken te creëren voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt!

Contactpersoon
Allard Schelhaas, allard.schelhaas@hu.nl

Tailored-by

Weet jij waar jouw kleding vandaan komt? Waarschijnlijk niet, maar Tailored-by wil daar verandering in brengen. Het doel is om een verantwoorde en transparante kledingindustrie creëren, door bij bestaande kledingmerken de mensen achter het kledingstuk te laten zien. Hierdoor wordt de consument op een positieve manier bewust gemaakt en wordt tegelijkertijd de mogelijkheid gegeven om hun waardering voor de tailor in geld uit te drukken.

Contactpersoon
Robin Boogaards, tailored-by-robin@outlook.com

Gezonde Peutermonden

Goede mondzorg moet vroeg beginnen. Tandbederf is wereldwijd de meest voorkomende chronische ziekte bij kinderen. Het lectoraat Innovaties in de Preventieve zorg en Financieel-economische advisering van innovaties van Hogeschool Utrecht startte daarom, begin 2017, een groot samenwerkingsproject. Het project, Gezonde Peutermonden, werd tijdens de Landelijke Dag voor de Preventie assistent uitgeroepen tot Preventieproject van het jaar 2018. Inmiddels is de inclusiefase afgerond (400 kinderen geïncludeerd) en is de tussenmeting (op 2-jarige leeftijd) gestart. Binnen het project worden zogenoemde mondzorgcoaches ingezet op consultatiebureaus. Zij adviseren en begeleiden ouders in het aanleren van gezond mondzorggedrag en gezonde voeding. Toegang tot de mondzorg wordt hiermee makkelijker, vooral voor de groepen die dit het hardst nodig hebben. Lees meer op de site HU Onderzoek.

Contactpersoon
Peggy van Spreuwel, peggy.vanspreuwel@hu.nl

Pure Gems – zuivere edelstenen

De sieraden van Pure Gems worden gemaakt met duurzame zuivere edelstenen. Deze edelstenen zijn tot stand gekomen zonder conflicten, mijnbouw, kinderarbeid of dwangarbeid.

De ringen, oorbellen en kettingen bevatten echte edelstenen. Die zijn identiek aan natuurlijke edelstenen, maar zonder de natuurlijke imperfecties. Ze groeien onder gecontroleerde omstandigheden in het laboratorium, met de juiste elementen, temperatuur en druk. De gesmolten elementen verlaten de oven in kleine druppeltjes die hard worden en samen de gekristalliseerde edelsteen vormen. De zuiverheid is VVS – de hoogste score – omdat er geen andere elementen in zitten, zoals bij de meeste natuurlijke edelstenen.

De edelstenen zijn niet alleen 100% conflictvrij maar ook nog eens veel betaalbaarder, omdat ze niet in de natuur tot stand komen maar in het lab, waardoor schaarste geen rol meer speelt. Een van de oprichters van Pure Gems is een oud-student Maatschappelijk Werk- en Dienstverlening (MWD).

Contactpersoon
Sander Bax, info@puregems.nl
Website, https://puregems.eu

Groene Bouwhekken

Door duurzame houten bouwhekken te verhuren met plantenbakken eraan wil de sociale onderneming Groene Bouwhekken de leefbaarheid van bouwplaatsen verbeteren. Zulke bouwhekken zorgen voor een betere uitstraling van bouwplaatsen en minder ervaringen van overlast. Het werk is erop ingericht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen met (re-)integreren op de arbeidsmarkt. Alle uitvoerende werkzaamheden – zoals inplanten, productie, installatie en onderhoud van de planten – zijn uitbesteed aan (re-)integratie organisaties.

Groene Bouwhekken werkt op het gebied van de begeleiding en ontwikkeling samen met onder meer het Leger des Heils, Groendiensten Reinaerde en Stichting Bouwloods Utrecht. Daardoor kan het bedrijf zich volledig richten op het neerzetten van een duurzame onderneming. Niet alleen het productieproces, maar ook het gebruikte materiaal is duurzaam. De hekken zijn van duurzaam en onderhoudsvrij Douglas-hout. Bij schade wordt er gerepareerd in plaats van vervangen. Hekken worden hergebruikt of het hout wordt gerecycled. In veel gevallen kan de bijdrage voor 100% ingezet worden op de Social Return-verplichting van bedrijven. De arbeidskrachten volgen onder meer opleidingen tot ambachtelijk houtbewerker en assistent-hovenier.

Contactpersoon

Hugo Ward, hugo@groenebouwhekken.nl
Website, www.groenebouwhekken.nl

Vegan Fittie – duurzaam leven met weinig geld

Is duurzaam leven niet hartstikke duur? Hoe gaat daten met vleesetende mannen? Wat serveer je op een vegan verjaardag? Hoe ziet een vegan huis eruit en welke vegan hotspots zijn er?

Op deze en andere vragen gaat oud-studente Jetske in op Vegan Fittie. Met veel humor wil ze veganisme en duurzaamheid overbrengen. Ze probeert zelf zo duurzaam, vegan en sportief mogelijk te leven en ze doet daar verslag van op haar YouTube-kanaal, op Instagram en op Twitter. Regelmatig plaatst ze berichten, video’s en vlogs voor haar volgers, die ze liever ‘Vegan Fitties’ noemt.

Allerlei vragen en onderwerpen komen op een ongedwongen en persoonlijke manier aan bod. Ze krijgt veel reacties en zo ontstaan discussies over duurzaamheid, veganisme, gezondheid en hoe principieel je zou moeten zijn. Ze stapt bijvoorbeeld wél in het vliegtuig voor een weekendje Boedapest of Barcelona, dus een heilige is ze zeker niet, geeft ze eerlijk toe. De eigenaar van Vegan Fittie studeerde Creatieve Therapie aan Hogeschool Utrecht.

Contactpersoon
Jetske Kalwij, jetske@veganfittie.nl
Website, https://www.veganfittie.nl