Duurzame projecten

12. Duurzame consumptie en productie

Zorg voor duurzaam beheer en efficiënt gebruik van natuurlijke hulpbronnen. Het produceren van onze goederen moet met het oog op de groeiende wereldbevolking veel handiger: ‘meer produceren met minder’.

Miscancell

Op continue basis wordt er door studenten van HU gewerkt aan het bioraffinageconcept van Miscancell. Zij houden zich specifiek bezig met de winning van Xylose uit het olifantsgras. Verder is het uitwerken van het analyseprotocol een belangrijk opleverpunt. Miscancell ontwikkelt een bioraffinageproces waarbij uit een enkel gewas, in één proces vier productgroepen worden geproduceerd. Deze kunnen worden ingezet als industriële grondstoffen voor diverse toepassingen. De grondstof voor het proces is olifantsgras, een gewas dat bekend staat door het vermogen om per oppervlakte-eenheid een grote hoeveelheid CO₂ om te zetten in biomassa. Daarbij gaat het ook goed om met de bodem en is het zelfs in staat om arme grond te verrijken.

Contactpersoon
Hermen Bollemaat, hermen.bollemaat@hu.nl

Duurzaam watertappunt

Sleep jij je waterfles ook overal mee naar toe? Je bent gelukkig niet de enige, want steeds meer mensen gebruiken hervulbare flessen in plaats van wegwerpflesjes. Als HU zijn we daar heel blij mee, en we moedigen dit dan ook graag aan. Daarom zijn er nu op verschillende plekken bij de HU watertappunten te vinden. Zo krijg jij niet alleen makkelijk je water, maar werken we ook samen aan duurzaamheid! Door zelf water te tappen zijn er namelijk geen plastic flessen nodig en hoeft het water niet vervoerd te worden. Dit bespaart grondstoffen en vermindert de uitstoot van CO2. Een win-win situatie dus!

Contactpersoon
Arjan Verheul, arjan.verheul@hu.nl

Tailored-by

Weet jij waar jouw kleding vandaan komt? Waarschijnlijk niet, maar Tailored-by wil daar verandering in brengen. Het doel is om een verantwoorde en transparante kledingindustrie creëren, door bij bestaande kledingmerken de mensen achter het kledingstuk te laten zien. Hierdoor wordt de consument op een positieve manier bewust gemaakt en wordt tegelijkertijd de mogelijkheid gegeven om hun waardering voor de tailor in geld uit te drukken.

Contactpersoon
Robin Boogaards, tailored-by-robin@outlook.com

Sporen naar de Toekomst

Spoorbeheerder ProRail heeft jaarlijks aanzienlijke hoeveelheden afgedankte rails (spoorstaven). ProRail wil naar een meer circulaire toepassing. Alternatieven waarbij spoorstaven hoogwaardig hergebruikt worden zijn nodig! Dankzij de uitstekende materiaaleigenschappen zijn afgedankte spoorstaven vermoedelijk goed bruikbaar als constructief element in gebouwen of infrastructurele objecten. In dit project onderzoeken studenten van Centre of Expertise Smart Sustainable Cities welke kansen dit biedt. Met dit voorstel wordt onderzocht welke constructieve en materiaal-technische aspecten relevant zijn bij het gebruik van spoorstaven als constructiemateriaal. Mogelijkheden voor hoogwaardig hergebruik van spoorstaven worden gegenereerd. Er wordt een constructief ontwerp voor een demontabele modulaire voetgangersbrug gemaakt.

Contactpersoon
Nadia Verdeyen, nadia.verdeyen@hu.nl

3D-printen met soldeertin

Hoe kunnen we de industriële afvalberg verkleinen? Studenten van de opleiding Werktuigbouwkunde hebben in het 3D-printlab van Hogeschool Utrecht als eerste een 3D-printer gebouwd die soldeertin kan printen. Zo kunnen eenvoudig onderdelen worden geprint die stroom geleiden. Het grote voordeel: minder afval, doordat producten efficiënt en op maat geproduceerd kunnen worden.

De tweedejaarsstudenten hadden als opdracht: ontwerp een 3D-printerkop waarmee je soldeertin kunt printen. Zo’n printkop bestond nog niet, dus dit was een mooie uitdaging. Het ontwikkelen van de printkop ging zo goed dat ze er een hele printer omheen hebben gebouwd. Deze toevoeging aan het reguliere project was in het kader van een Honourstraject onder extra begeleiding van het lectoraat Microsysteemtechnologie.

Zo is het mogelijk geworden eenvoudig smart onderdelen te printen die stroom kunnen geleiden – handig voor bijvoorbeeld printplaatjes. Soldeertin is lastiger te verwerken dan plastic, waarmee gewoonlijk wordt ge-3D-print. Onder meer vanwege de hogere smelttemperatuur, snellere warmtegeleiding en hoge oppervlaktespanning. Maar het mooie van printen met soldeertin is dat je zo op een heel betaalbare manier met een metaallegering kunt printen. Het grote voordeel van deze techniek is dat je meteen stroom kunt zetten op een onderdeel dat je geprint hebt, heel handig in de elektrotechniek.

Contactpersoon
Rik Lafeber,rik.lafeber@hu.nl
Website, https://www.hu.nl/studenten-bouwen-3d-printer-voor-soldeertin

Pure Gems – zuivere edelstenen

De sieraden van Pure Gems worden gemaakt met duurzame zuivere edelstenen. Deze edelstenen zijn tot stand gekomen zonder conflicten, mijnbouw, kinderarbeid of dwangarbeid.

De ringen, oorbellen en kettingen bevatten echte edelstenen. Die zijn identiek aan natuurlijke edelstenen, maar zonder de natuurlijke imperfecties. Ze groeien onder gecontroleerde omstandigheden in het laboratorium, met de juiste elementen, temperatuur en druk. De gesmolten elementen verlaten de oven in kleine druppeltjes die hard worden en samen de gekristalliseerde edelsteen vormen. De zuiverheid is VVS – de hoogste score – omdat er geen andere elementen in zitten, zoals bij de meeste natuurlijke edelstenen.

De edelstenen zijn niet alleen 100% conflictvrij maar ook nog eens veel betaalbaarder, omdat ze niet in de natuur tot stand komen maar in het lab, waardoor schaarste geen rol meer speelt. Een van de oprichters van Pure Gems is een oud-student Maatschappelijk Werk- en Dienstverlening (MWD).

Contactpersoon
Sander Bax, info@puregems.nl
Website, https://puregems.eu

Team Celcius – energieneutraal, circulair, modulair huis

Een energieneutraal huis waarin je je leven lang kunt wonen, want je kunt het groter of kleiner maken. Studententeam Celcius creëert een circulair, modulair, zelfvoorzienend én betaalbaar huis. Met deze woning neemt het team deel aan de finale van de Solar Decathlon Build Challenge 2020 in Washington D.C.

Een team HU-studenten vanuit diverse opleidingen ontwikkelt innovatieve en betaalbare oplossingen voor de uitdagingen op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, CO2-reductie en energietransitie in en rondom woningen. Het team gaat hiermee de strijd aan met andere universiteiten en hogescholen in de internationale wedstrijd Solar Decathlon Build Challenge 2020. De resultaten zijn door de interdisciplinaire aanpak kwalitatief beter, realistischer, aantrekkelijker, betaalbaar en beter te implementeren en kennen meer draagvlak.

Celcius is onderdeel van Wonen 3.0, een leeromgeving binnen de HU waar interdisciplinaire studententeams meedoen aan (internationale) challenges. De vorige inzending van de HU aan de Solar Decathlon Challenge, in 2015 in Denver, is inmiddels opnieuw opgebouwd op het Utrecht Science Park. Dit ‘Denver House’ is nu een living lab op het gebied van duurzaam wonen. Studenten, onderzoekers en partners uit het bedrijfsleven testen hier samen nieuwe innovatieve systemen en elementen in een real life omgeving.

Contactpersoon
Petra Beisterveld, petra.beisterveld@hu.nl
Website, https://www.celciushu.nl

CircU – afval bestaat niet

Laptophoesjes gemaakt van autobekleding. Deze en andere relatiegeschenken maakt de sociale onderneming CircU. Het bedrijf wil verspilling in de samenleving tegengaan door bedrijfsafval te upcyclen naar relatiegeschenken en kantoorartikelen. De nieuwe producten worden weer terugverkocht aan hetzelfde bedrijf. Een bedrijf krijgt haar ‘afval’ dus terug, maar dan in een nieuwe functionele vorm. Zo heeft het materiaal een tweede leven gekregen.

Door bewustwording te creëren helpt CircU het bedrijfsleven met de transitie naar een circulaire economie. Dit met hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De relatiegeschenken worden ontwikkeld in sociale werkplaatsen. Want niet alleen verspilling van materialen, maar ook van de kwaliteiten van mensen is zonde. Zo gebruikt onder andere CircU autobekleding die door de wens van de klant voor een specifiek interieur vrijkomt. Zulk materiaal verdwijnt in de huidige situatie in de verbrandingsoven, maar wordt door CircU geupcycled naar laptophoezen. Door dit materiaal een tweede leven te geven en terug te brengen binnen het bedrijf waar het vandaan komt, worden de medewerkers zich bewust van de waarde die dit materiaal nog heeft. En dat het niet nodig is om dit materiaal als ‘afval’ te bestempelen. CircU is opgericht door een oud-student Communicatiemanagement van Hogeschool Utrecht.

Contactpersoon
Soetimah Goos, info@circu.nl
Website, https://www.circu.nl

E-BussEd – elektrisch busvervoer

Omschakelen van vervuilende dieselbussen op schone elektrische bussen, om zo bij te dragen aan energieneutrale mobiliteit en efficiënter openbaar vervoer. Dat is de ambitie van diverse Europese regio’s. Het Europese project Building Capacities for a European-wide E-bus Deployment (e-BussED) verbindt deze regio’s met elkaar door uitwisseling van kennis en ervaringen.

Europese regio’s in Italië, Duitsland, Malta, Hongarije en Nederland die hun busvloot graag willen omschakelen van diesel naar elektrisch, worden door het project e-BussED met elkaar verbonden. De partnerregio’s wisselen ervaringen uit in verschillende stadia van de transitie richting e-bussen. Regio’s die worstelen met de snelle technologische ontwikkelingen op dit gebied worden zo ondersteund. Welke wegen zijn er te bewandelen? Hoe kan energie regionaal worden opgewekt? Door nieuwe ideeën en beter beleid stimuleert het project de vraag- én de aanbodkant van elektriciteit opgewekt uit duurzame bronnen. Daarmee krijgt ook de transitie naar een duurzame economie een impuls. Het project zal leiden tot zes regionale actieplannen en vier best practices reports. Centre of Expertise Smart Sustainable Cities van Hogeschool Utrecht is partner van e-BussED, dat een subsidie kreeg van het European Regional Development Fund Interreg Europe. Studenten van onder andere de opleidingen Werktuigbouwkunde, Elektrotechniek en Technische Bedrijfskunde werken mee aan het project.

Contactpersoon
Martijn Rietbergen, martijn.rietbergen@hu.nl
Website, https://www.smartsustainablecities.nl/projecten/1485992.aspx?t=e-Bussed+-+Transitie+van+elektrisch+busvervoer+in+Europa

Green Office HU

Studententeam Green Office HU zet zich onder leiding van een green officer in om een duurzame toekomst in economische, ecologische en sociale zin te verankeren in Hogeschool Utrecht. Door middel van het bottom-up principe zorgt Green Office voor impact binnen de HU.

Green Office HU is een platform voor studenten en medewerkers om de duurzaamheidsambities van de HU waar te maken en samen te werken aan duurzaamheid. Medewerkers en studenten worden geactiveerd om een bijdrage te leveren aan de Sustainable Development Goals (SDGs) binnen onderwijs, onderzoek, bedrijfsvoering en/of in hun persoonlijk gedrag. Green Office werkt vanuit de drive van studenten, niet vanuit beleidsthema’s. Het motto is ‘positive energy’ – er wordt uitgegaan van mogelijkheden, niet van moeilijkheden. Green Office geeft onder andere workshops voor docenten en studenten om de SDGs in het onderwijs te verweven, promoot het kiezen van duurzame minoren, organiseert een kledingruil om te consuminderen, bevordert plantaardig eten met Meatless Monday, draagt bij aan duurzame inkoop en organiseert Green Café’s.

Contactpersoon
Saskia Hanssen, saskia.hanssen@hu.nl
Website, https://husite.nl/greenoffice

Groene Bouwhekken

Door duurzame houten bouwhekken te verhuren met plantenbakken eraan wil de sociale onderneming Groene Bouwhekken de leefbaarheid van bouwplaatsen verbeteren. Zulke bouwhekken zorgen voor een betere uitstraling van bouwplaatsen en minder ervaringen van overlast. Het werk is erop ingericht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen met (re-)integreren op de arbeidsmarkt. Alle uitvoerende werkzaamheden – zoals inplanten, productie, installatie en onderhoud van de planten – zijn uitbesteed aan (re-)integratie organisaties.

Groene Bouwhekken werkt op het gebied van de begeleiding en ontwikkeling samen met onder meer het Leger des Heils, Groendiensten Reinaerde en Stichting Bouwloods Utrecht. Daardoor kan het bedrijf zich volledig richten op het neerzetten van een duurzame onderneming. Niet alleen het productieproces, maar ook het gebruikte materiaal is duurzaam. De hekken zijn van duurzaam en onderhoudsvrij Douglas-hout. Bij schade wordt er gerepareerd in plaats van vervangen. Hekken worden hergebruikt of het hout wordt gerecycled. In veel gevallen kan de bijdrage voor 100% ingezet worden op de Social Return-verplichting van bedrijven. De arbeidskrachten volgen onder meer opleidingen tot ambachtelijk houtbewerker en assistent-hovenier.

Contactpersoon
Hugo Ward, hugo@groenebouwhekken.nl
Website, www.groenebouwhekken.nl

Innovatielab Circulair beheren, onderhouden en renoveren

De meeste woningen in Nederland zijn relatief nieuw. Doordoor is er weinig nog kennis en ervaring op het gebied van toekomstbestendig renoveren. In het Innovatielab Circulair beheren, onderhouden en renoveren werken studenten van verschillende opleidingen samen met docenten, onderzoekers en bedrijven aan innovatieve oplossingen. Zo leveren ze een bijdrage aan onder andere de transitie naar circulaire stadswarmte en circulaire toekomstbestendige renovatieconcepten.

Renovatieoplossingen worden momenteel meestal snel en voor de korte termijn uitgewerkt. Vooral mkb-bedrijven missen de benodigde kennis en ontwikkelruimte om hun oplossingen zelf te optimaliseren. Ze hebben behoefte aan kennis en samenwerking. In het innovatielab Circulair beheren, onderhouden en renoveren van Hogeschool Utrecht kunnen bedrijven hun vragen en uitdagingen op dit gebied neerleggen. Vragen waar geen eenvoudige oplossing voor is en die samenwerking vanuit verschillende vakdisciplines vereisen. Relevante onderzoeksvragen uit het werkveld worden vertaald naar praktijkvoorbeelden die gebruikt worden in het onderwijs en/of gekoppeld aan onderzoek binnen lectoraten. Dit leidt tot innovatieve oplossingen die kansen bieden voor bedrijven en organisaties en bijdragen aan de circulaire stad.

Contactpersoon
Sebastian Fischerbaling,  sebastian.fischerbaling@hu.nl
Website, https://www.smartsustainablecities.nl/projecten/919326.aspx?t=Innovatielab+Circulair+Beheer%2c+onderhoud+en+renovatie

Miscancell – olifantsgras als industriële grondstof

Het gewas miscanthus of olifantsgras is een veelbelovende circulaire grondstof voor de papier-, farmaceutische en chemische industrie. Het is een zogeheten C4-gewas en daardoor zeer efficiënt in de vastlegging van CO₂. Olifantsgras neemt zeker vier keer zoveel CO₂ op uit de lucht als bomen. Het heeft geen bemesting, bestrijdingsmiddelen of irrigatie nodig, verrijkt de bodem en biedt een goede schuilplek voor klein wild. Ook is het een droog gewas en daardoor na het oogsten direct geschikt voor verwerking. Zo wordt miscanthus al gebruikt voor bio-energie, als stalstrooisel en als rantsoen om koeien een betere stofwisseling te geven.

Op basis van olifantsgras produceert Miscancell hoogwaardige cellulose voor onder andere papier. De geraffineerde producten dienen als circulaire industriële grondstoffen. Bijvoorbeeld voor laag-calorische zoetstof, geur- en smaakstoffen en voor Grasfalt®. In dit asfaltmengsel zijn de bitumineuze bindmiddelen vervangen door de natuurlijke grondstof lignine. Dat zorgt voor veel minder CO₂-emissie in de wegenbouw. Miscancell werkt op duurzame wijze aan de totale valorisatie van miscanthus. Eigenaar is een oud-student Chemische Technologie van Hogeschool Utrecht. Het bedrijf werkt structureel samen met HU-studenten en leidt zo de benodigde workforce op voor Miscancell.

Contactpersoon
Marcel van de Peppel, marcel@miscancell.nl
Website, http://miscancell.nl

Moyu notebooks­ van steenpapier

Bestaat er een duurzame oplossing voor papier gemaakt van bomen? Gelukkig wel: steenpapier. Moyu notebooks wil papierverspilling tegengaan om zo boskap te voorkomen en ecosystemen te redden. Daarom maakt het bedrijf notitieboekjes met waterbestendige pagina’s van steenafval. Je maakt er aantekeningen op met een speciale eco-inktpen en kunt alles zo weer uitwissen. Met het gum dat op de pen zit, of met een nat doekje. Zo zijn de pagina’s tot 500 keer herschijfbaar. De cover van de notebooks is gemaakt van textielafval.

Het steenpapier bestaat uit 80% steenafval en 20% HDPE (gerecycled plastic) om het te binden. Het heeft een Cradle to Cradle-certificaat en wordt in Nederland geproduceerd. Door steenpapier te gebruiken worden 18 bomen per 1.000 kg ‘gewoon’ papier bespaard. Bij de productie wordt geen water gebruikt, waardoor 2.700 liter water per 1.000 kg ‘gewoon’ papier bespaard wordt. Ook is de productie zonder chemicaliën of bleekmiddelen.

De notebooks zijn bedoeld als relatiegeschenk op maat voor bedrijven. Ze moeten volledig recyclebaar worden. Met een app kun je de notities eerst opslaan. De app is in eigen beheer met dataopslag bij een duurzaam databedrijf in Nederland. Moyu is opgericht door een oud-student Bedrijfseconomie van de HU.

Contactpersoon
Roel Schatorje, hello@moyu.rocks
Website, www.moyu.rocks

Refurbished ketens

Grondstoffen worden steeds schaarser, terwijl de vraag naar producten blijft stijgen. Hoe kunnen afgedankte producten ‘refurbished’ worden? HU-studenten onderzoeken – binnen de verschillende schakels die een rol spelen bij de levenscyclus van producten – hoe we afgedankte spullen kunnen renoveren of herstellen om opnieuw te worden verkocht.

Een refurbished product is een product dat na een eerste keer verkocht te zijn geweest, is terugbeland bij de fabrikant, producent of verkoper, daar is gecontroleerd, gerenoveerd, schoongemaakt en/of hersteld, om vervolgens in een zo goed mogelijke staat weer te koop aangeboden te worden. Vier studenten Technische Bedrijfskunde onderzoeken hoe producten hergebruikt zouden kunnen worden en hoe dit te realiseren valt met de verschillende schakels en bedrijven die een rol spelen bij de levenscyclus van de producten.

Contactpersoon
Evert-Jan Velzing, evert-jan.velzing@hu.nl

Repurpose – circulair slopen en bouwen

Hergebruik van bouwmaterialen in de bouwsector zou doodgewoon moeten zijn, vindt Repurpose. Dit bedrijf ondersteunt vastgoedbedrijven, woningcorporaties en ontwikkelaars in circulair bouwen met nog goede bouwmaterialen die vrijkomen uit andere projecten. Dit doet Repurpose door een kansenscan te maken, de gekozen materialen te zoeken en te helpen om de materialen te verwerken in de ontwerp- en bouwprocessen. Bestaande materialen vormen zo de bouwstenen voor nieuw en onderscheidend vastgoed.

De bouwmaterialen zijn afkomstig van onder andere sloopprojecten, handelaren en producenten. Hergebruik moet haalbaar zijn voor elk projectbudget. Daarom berekent Repurpose bij elk geselecteerd materiaal wat het gebruik bespaart of meer kost ten opzichte van nieuw materiaal. Partijen met eigen vastgoed kunnen met Repurpose bouwmaterialen hergebruiken uit eigen projecten in nieuwe projecten. De eigenaar van Repurpose is een oud-student Bouwkunde van Hogeschool Utrecht.

Contactpersoon
Bas Slager, bas@repurpose.nl

Selficient – duurzame aanpasbare woningen

Verhuizen als je groter of kleiner wil gaan wonen is niet meer nodig met een Selficient-huis. Deze circulaire, modulaire woningen kunnen worden aangepast door het bijplaatsen of afkoppelen van modules. De huizen zijn gemaakt van gestandaardiseerde houten prefab-elementen, in plaats van baksteen en beton. Daarmee kunnen meerdere woningtypen en ‑vormen gecreëerd worden. Door zonnepanelen, een slimme accu, een warmtepomp met vloerverwarming en goede isolatie verbruiken de woningen heel weinig energie.

De huizen zijn bedoeld voor iedereen die duurzaam, energieneutraal en comfortabel wil wonen en een veranderende woonbehoefte heeft. Door de bouwmethode van Selficient passen de huizen zich aan de specifieke woonwensen van de bewoners aan. Ze zijn dus levensfasebestendig. Met deze bouwmethode wil Selficient de negatieve milieu-impact van wonen beperken. De bewoner staat centraal bij duurzame technologische ontwikkelingen. Die moeten op maat beschikbaar zijn voor een groot publiek.

Selficient B.V. is het commerciële vervolg van het gelijknamige HU-studentenproject dat heeft deelgenomen aan de Solar Decathlon 2017 in Denver. Het Selficient-huis won de prestigieuze publieksprijs en prijzen voor marktpotentieel, watermanagement en architectuur. Het bedrijf is opgericht door twee oud-studenten Werktuigbouwkunde van Hogeschool Utrecht.

Contactpersoon
Robin Stuiver, robin.stuiver@selficient.com
Website, https://www.selficient.com

Vegan Fittie – duurzaam leven met weinig geld

Is duurzaam leven niet hartstikke duur? Hoe gaat daten met vleesetende mannen? Wat serveer je op een vegan verjaardag? Hoe ziet een vegan huis eruit en welke vegan hotspots zijn er?

Op deze en andere vragen gaat oud-studente Jetske in op Vegan Fittie. Met veel humor wil ze veganisme en duurzaamheid overbrengen. Ze probeert zelf zo duurzaam, vegan en sportief mogelijk te leven en ze doet daar verslag van op haar YouTube-kanaal, op Instagram en op Twitter. Regelmatig plaatst ze berichten, video’s en vlogs voor haar volgers, die ze liever ‘Vegan Fitties’ noemt.

Allerlei vragen en onderwerpen komen op een ongedwongen en persoonlijke manier aan bod. Ze krijgt veel reacties en zo ontstaan discussies over duurzaamheid, veganisme, gezondheid en hoe principieel je zou moeten zijn. Ze stapt bijvoorbeeld wél in het vliegtuig voor een weekendje Boedapest of Barcelona, dus een heilige is ze zeker niet, geeft ze eerlijk toe. De eigenaar van Vegan Fittie studeerde Creatieve Therapie aan Hogeschool Utrecht.

Contactpersoon
Jetske Kalwij, jetske@veganfittie.nl
Website, https://www.veganfittie.nl

Werkspoorkwartier – Creatief Circulair Maakgebied

Hoe ga je zo slim mogelijk om met grondstoffen, voorkom je afval en maak je hoogwaardig gebruik van producten, componenten en materialen? In de circulaire broedplaats Werkspoorkwartier Utrecht werken tientallen HU-studenten, onderzoekers en bedrijven aan ontwerpvraagstukken over circulair ontwerp van gebouwen, interieurs en openbare ruimte, hergebruik van materialen en flexibele tijdelijke stedenbouw.

Het project Werkspoorkwartier Creatief Circulair Maakgebied heeft als doel om een toonaangevend vestigingsgebied te maken van het bedrijventerrein Werkspoorkwartier in Utrecht, met ruimte voor creatieve, circulaire maakbedrijven. Om de circulariteit van gebouwen te kunnen vaststellen ontwikkelde het lectoraat Building Future Cities (HU) samen met het Copernicus Institute for Sustainable Development (UU) een doorlopende onderzoekslijn. Het gaat in het Werkspoorkwartier om zowel nieuwbouw als renovatie. Andere projecten zijn ontworpen voor hergebruik, volgens het Design for Deconstruction-principe (DfD). Ze hebben een demontabele constructie. De huidige manier van ontwerpen maakt het vaak onmogelijk om beschikbare gebruikte materialen en gebouwcomponenten in te passen. Material driven design is hiervoor een oplossing, de beschikbare materialen zijn dan leidend voor het ontwerp. Alleen als ontwerp voor hergebruik de standaard wordt kan circulair bouwen de gewenste voordelen geven voor de bouwsector en bijdragen aan het besparen van materiaalgebruik, energiegebruik en CO2-uitstoot.

Contactpersoon
Evert-Jan,  Evert-jan.velzing@hu.nl
Website, https://www.smartsustainablecities.nl/projecten/919151.aspx?t=Werkspoorkwartier