Ook de alumni van de HU laten zich inspireren door een brede visie op duurzaamheid en de ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Enkele mooie voorbeelden van duurzame bedrijven en projecten van oud HU studenten.
PixelFarming – circulaire akkerbouw
Je eigen duurzame moestuin pachten en het werk laten doen door robots op zonne-energie. PixelFarming is duurzame akkerbouw waarbij consumenten bepalen wat er geteeld wordt.
PixelFarming is telen op vraag en niet op grootschalig aanbod. Consumenten en chefkoks kunnen ‘farmpixels’ pachten en zelf ontwerpen op basis van diverse gewassen. De autonoom rijdende robots onderhouden de akkers en zorgen voor de gewassen. Er worden geen kunstmest en pesticiden gebruikt. Klanten kunnen de groei van hun moestuin digitaal volgen en worden op de hoogte gehouden van onder meer onderhoud, waarnemingen en recepten. Na de oogst gaat het gewas van het land rechtstreeks naar de klant. Dit zorgt voor een korte duurzame voedselketen. De optimale combinaties voor biodiversiteit in het ecologisch systeem worden geautomatiseerd.
PixelFarming is een initiatief van Campus Almkerk, een innovatiecentrum voor landbouw en duurzaamheid in Almkerk. Door kennis en digitale technologie te combineren wil het bedrijf landbouw duurzaam maken voor mens en milieu. Het doel is een zelfvoorzienende Future Farm. De proeftuinen van Campus Almkerk bieden gelegenheid aan samenwerkende partijen om PixelFarming en natuurinclusieve circulaire landbouw verder te ontwikkelen.
Onderwijsinstellingen en studenten kunnen gratis gebruik maken van PixelFarming academy voor onderzoek. Kijk op pixelfarmingrobotics.com/pixelfarming-academy#pixelfarming-academy voor meer informatie.
Contactpersoon
Simone Koekkoek
Website:
www.pachtjepixel.nl
www.pixelfarmingrobotics.com
www.pixelfarming.eu
www.proofyourfuture.com
Laatste update december 2020
Pure Gems – zuivere edelstenen
De sieraden van Pure Gems worden gemaakt met duurzame zuivere edelstenen. Deze edelstenen zijn tot stand gekomen zonder conflicten, mijnbouw, kinderarbeid of dwangarbeid.
De ringen, oorbellen en kettingen bevatten echte edelstenen. Die zijn identiek aan natuurlijke edelstenen, maar zonder de natuurlijke imperfecties. Ze groeien onder gecontroleerde omstandigheden in het laboratorium, met de juiste elementen, temperatuur en druk. De gesmolten elementen verlaten de oven in kleine druppeltjes die hard worden en samen de gekristalliseerde edelsteen vormen. De zuiverheid is VVS – de hoogste score – omdat er geen andere elementen in zitten, zoals bij de meeste natuurlijke edelstenen.
De edelstenen zijn niet alleen 100% conflictvrij maar ook nog eens veel betaalbaarder, omdat ze niet in de natuur tot stand komen maar in het lab, waardoor schaarste geen rol meer speelt. Een van de oprichters van Pure Gems is een oud-student Maatschappelijk Werk- en Dienstverlening (MWD).
Contactpersoon
Sander Bax
Website: www.puregems.eu
CircU – afval bestaat niet
Laptophoesjes gemaakt van autobekleding. Deze en andere relatiegeschenken maakt de sociale onderneming CircU. Het bedrijf wil verspilling in de samenleving tegengaan door bedrijfsafval te upcyclen naar relatiegeschenken en kantoorartikelen. De nieuwe producten worden weer terugverkocht aan hetzelfde bedrijf. Een bedrijf krijgt haar ‘afval’ dus terug, maar dan in een nieuwe functionele vorm. Zo heeft het materiaal een tweede leven gekregen.
Door bewustwording te creëren helpt CircU het bedrijfsleven met de transitie naar een circulaire economie. Dit met hulp van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De relatiegeschenken worden ontwikkeld in sociale werkplaatsen. Want niet alleen verspilling van materialen, maar ook van de kwaliteiten van mensen is zonde. Zo gebruikt onder andere CircU autobekleding die door de wens van de klant voor een specifiek interieur vrijkomt. Zulk materiaal verdwijnt in de huidige situatie in de verbrandingsoven, maar wordt door CircU geupcycled naar laptophoezen. Door dit materiaal een tweede leven te geven en terug te brengen binnen het bedrijf waar het vandaan komt, worden de medewerkers zich bewust van de waarde die dit materiaal nog heeft. En dat het niet nodig is om dit materiaal als ‘afval’ te bestempelen. CircU is opgericht door een oud-student Communicatiemanagement van Hogeschool Utrecht.
Contactpersoon
Soetimah Goos
Facebook: www.facebook.com/circuwastedoesnotexist/
Laatste update december 2020
Vegan Fittie - duurzaam leven met weinig geld
Is duurzaam leven niet hartstikke duur? Hoe gaat daten met vleesetende mannen? Wat serveer je op een vegan verjaardag? Hoe ziet een vegan huis eruit en welke vegan hotspots zijn er?
Op deze en andere vragen gaat oud HU studente Jetske in op Vegan Fittie. Met veel humor wil ze veganisme en duurzaamheid overbrengen. Ze probeert zelf zo duurzaam, vegan en sportief mogelijk te leven en ze doet daar verslag van op haar YouTube-kanaal, op Instagram en op Twitter. Regelmatig plaatst ze berichten, video’s en vlogs voor haar volgers, die ze liever ‘Vegan Fitties’ noemt.
Allerlei vragen en onderwerpen komen op een ongedwongen en persoonlijke manier aan bod. Ze krijgt veel reacties en zo ontstaan discussies over duurzaamheid, veganisme, gezondheid en hoe principieel je zou moeten zijn. Ze stapt bijvoorbeeld wél in het vliegtuig voor een weekendje Boedapest of Barcelona, dus een heilige is ze zeker niet, geeft ze eerlijk toe. De eigenaar van Vegan Fittie studeerde Creatieve Therapie aan Hogeschool Utrecht.
Contactpersoon
Jetske Kalwij
Youtube kanaal: www.youtube.com/channel
Laatste update december 2020
Moyu notebooks van steenpapier
Bestaat er een duurzame oplossing voor papier gemaakt van bomen? Gelukkig wel: steenpapier. Moyu notebooks wil papierverspilling tegengaan om zo boskap te voorkomen en ecosystemen te redden. Daarom maakt het bedrijf notitieboekjes met waterbestendige pagina’s van steenafval. Je maakt er aantekeningen op met een speciale eco-inktpen en kunt alles zo weer uitwissen. Met het gum dat op de pen zit, of met een nat doekje. Zo zijn de pagina’s tot 500 keer herschijfbaar.
Het steenpapier bestaat uit 80% steenafval en 20% HDPE (gerecycled plastic) om het te binden. Het heeft een Cradle to Cradle-certificaat en wordt in Nederland geproduceerd. Door steenpapier te gebruiken worden 18 bomen per 1.000 kg ‘gewoon’ papier bespaard. Bij de productie wordt geen water gebruikt, waardoor 2.700 liter water per 1.000 kg ‘gewoon’ papier bespaard wordt. Ook is de productie zonder chemicaliën of bleekmiddelen.
De notebooks zijn bedoeld als relatiegeschenk op maat voor bedrijven. Ze moeten volledig recyclebaar worden. Moyu is opgericht door een oud-student Bedrijfseconomie van de HU.
Contactpersoon
Roel Schatorje
Website: www.moyu.rocks
Laatste update december 2020
RIforest -permacultuur Rifgebergte
Arme boerengezinnen in het Rifgebergte in Noord-Marokko worden door Riforest ondersteund bij het ecologisch en economisch herstel van hun landbouwgronden. Onder meer door fruitbomen te planten en principes uit de permacultuur toe te passen. Door vergroening kunnen fruitteelt en landbouw er voldoende inkomsten opleveren voor een waardig bestaan. Op die manier vervalt de noodzaak voor vertrek naar de steden of het buitenland.
Samen met lokale bewoners werkt Stichting Riforest in het Rifgebergte aan de ontwikkeling van groene kernen. Op basis van principes uit de permacultuur geeft men ook training en advies. Permacultuur is een ontwerpwetenschap voor de bouw van menselijke leefomgevingen op ecologisch duurzame en economisch stabiele wijze. Complexe ecosystemen in de natuur dienen hierbij als voorbeeld. Doelen zijn bijvoorbeeld voedselvoorziening, verbeterde waterhuishouding, productie van brandstof, bouwmateriaal, herstel van door de mens beschadigde landschappen en het creëren van een weerbare omgeving die onder andere beschermt tegen natuurgeweld.
Riforest is opgericht door een oud-student Communicatiesystemen van Hogeschool Utrecht. Het Rifgebergte is het land van de voorouders van de oprichters. De stichting neemt deel aan het EU-programma Frame, Voice and Report, dat erop gericht is de duurzame ontwikkelingsdoelen onder de aandacht te brengen van Europese burgers.
Contactpersoon
Aziz Kaouass
Website: www.riforest.nl
Laatste update december 2020
Insted duurzame bodem energie
Om duurzame energiesystemen ook echt duurzaam te laten presteren moet je ze wél goed onderhouden en beheren. Insted verzorgt het onderhoud en beheer van bodemenergiesystemen voor onder andere onderwijs‑ en zorginstellingen, hotels en wooncomplexen. Door onnodige vraag naar energie en energieverlies door transport te beperken, wordt de werkelijke vraag duurzaam opgewekt. Comfort en de energieprestatie zijn een samenspel van gebouw, installaties en bodemenergiesysteem. De opwekking, distributie en afgifte van energie zijn dus goed op elkaar afgestemd.
Insted werkt met eenvoudige grondwatersystemen en gestandaardiseerde concepten. Zo zijn de voorwaarden voor het leveren van kwaliteit goed en het maakt de kans op fouten kleiner. Ook het beheer is eenvoudiger als de bodemenergiesystemen per gebouw vrijwel gelijk zijn. Insted maakt deel uit van de Installect bedrijven die het gehele traject van ontwerp, realisatie en beheer van (bodem)energiesystemen verzorgen. Voor partners organiseert het bedrijf cursussen bodemenergie. Bij Insted werken diverse HU-alumni.
Contactpersoon
Bart van Zevenbergen
Website: www.insted.nl
Laatste update december 2020
Slim Opgewekt
Slim Opgewekt helpt scholen, sportcentra en zorginstellingen om hun maatschappelijk vastgoed te verduurzamen. Onder meer door zonne-energie, ledverlichting en innovatieve oplossingen voor aardgasreductie. Dat levert een behoorlijke financiële besparing en CO2-reductie op. Zo kunnen deze organisaties ook voldoen aan hun wettelijke verplichtingen.
Maar net zo belangrijk vindt Slim Opgewekt educatieve bewustmaking. Zodat medewerkers, leerlingen en cliënten zich realiseren wat ze zelf kunnen doen aan verduurzaming en hun gedrag aanpassen. Zo wil Slim Opgewekt draagvlak creëren en de verduurzaming versnellen.
Slim Opgewekt neemt op een opgewekte manier het volledige verduurzamingstraject uit handen. Van advies en strategie tot het onderzoeken van financieringsmogelijkheden. Van bewustmakingsprogramma’s en duurzame technieken tot beheer. Elk type organisatie vraagt om een eigen aanpak en daarom zijn er drie merken: Onze Zorg is Opgewekt, Slim Opgewekt Scholen en Sportief Opgewekt. Eén van de oprichters studeerde Communicatie aan Hogeschool Utrecht.
Contact:
Michelle Hieltjes
Website: www.slimopgewekt.nl
Laatste update december 2020
EnergyParty
Veel mensen willen wel een energiezuinige woning. Maar ze weten niet altijd waar te beginnen. Op verjaardagen en buurtborrels wisselen mensen er vaak informatie over uit. EnergyParty vindt dit soort gesprekken heel waardevol en organiseert door heel Nederland energy-party’s. Op zo’n ‘energie-feestje’ bij iemand thuis gaan bekenden met elkaar in gesprek. Het idee is geïnspireerd door de Tupperware-party.
Hoe kunnen de deelnemers bezuinigen en welke mogelijkheden zijn er om zelf duurzame energie op te wekken? Onder leiding van een ervaren facilitator van EnergyParty ontdekken de deelnemers in twee uur tijd welke besparingsmogelijkheden ze kunnen doorvoeren en wat de financieringsmogelijkheden zijn. De deelnemers krijgen inzicht en gaan de urgentie voelen.
EnergyParty wil de energietransitie versnellen door bewoners zelf aan de slag te laten gaan met het verduurzamen van hun woning. Op deze party’s krijgen de deelnemers inzicht in welke energiebesparende maatregelen het best bij hun woning en gedrag past. Ze gaan naar huis met handelingsperspectief en vaak met urgentie waardoor veel bewoners direct aan de slag gaan met verduurzaming maatregelen.
Na de EnergyParty’s gaan mensen vaak met buren aan de slag en zo zijn er al veel collectieven opgezet. In Den Haag hebben al meer dan 1.500 huishoudens deelgenomen aan een EnergyParty, waarvan bijna 60% daarna een grote duurzame investering deed in de woning. En in 2020 is EnergyParty gaan samenwerken met stichting Buurkracht en zijn we in meer dan 25 gemeente in Nederland aan de slag met (digitale) EnergyParty’s. EnergyParty is mede opgericht door een oud-student Industriële automatisering van Hogeschool Utrecht.
Contactpersoon
info@energieparty.nl
Website, www.energyparty.nl
Laatste update december 2020
Selficient- duurzame aanpasbare woningen
Verhuizen als je groter of kleiner wil gaan wonen is niet meer nodig met een Selficient-huis. Deze circulaire, modulaire woningen kunnen worden aangepast door het bijplaatsen of afkoppelen van modules. De huizen zijn gemaakt van gestandaardiseerde houten prefab-elementen, in plaats van baksteen en beton. Daarmee kunnen meerdere woningtypen en ‑vormen gecreëerd worden. Door zonnepanelen, een slimme accu, een warmtepomp met vloerverwarming en goede isolatie verbruiken de woningen heel weinig energie.
De huizen zijn bedoeld voor iedereen die duurzaam, energieneutraal en comfortabel wil wonen en een veranderende woonbehoefte heeft. Door de bouwmethode van Selficient passen de huizen zich aan de specifieke woonwensen van de bewoners aan. Ze zijn dus levensfasebestendig. Met deze bouwmethode wil Selficient de negatieve milieu-impact van wonen beperken. De bewoner staat centraal bij duurzame technologische ontwikkelingen. Die moeten op maat beschikbaar zijn voor een groot publiek.
Selficient B.V. is het commerciële vervolg van het gelijknamige HU-studentenproject dat heeft deelgenomen aan de Solar Decathlon 2017 in Denver. Het Selficient-huis won de prestigieuze publieksprijs en prijzen voor marktpotentieel, watermanagement en architectuur. Het bedrijf is opgericht door twee oud-studenten Werktuigbouwkunde van Hogeschool Utrecht.
Contactpersoon
Robin Stuiver
Website: www.selficient.com
Laatste update december 2020
Tailored-by
Weet jij waar jouw kleding vandaan komt? Waarschijnlijk niet, maar Tailored-by wil daar verandering in brengen. Het doel is om een verantwoorde en transparante kledingindustrie creëren, door bij bestaande kledingmerken de mensen achter het kledingstuk te laten zien. Hierdoor wordt de consument op een positieve manier bewust gemaakt en wordt tegelijkertijd de mogelijkheid gegeven om hun waardering voor de tailor in geld uit te drukken.
Contactpersoon
Robin Boogaards
Website: www.tailored-by.com
Laatste update december 2020
Repurpose - circulair slopen en bouwen
Hergebruik van bouwmaterialen in de bouwsector zou doodgewoon moeten zijn, vindt Repurpose. Dit bedrijf ondersteunt vastgoedbedrijven, woningcorporaties en ontwikkelaars in circulair bouwen met nog goede bouwmaterialen die vrijkomen uit andere projecten. Dit doet Repurpose door een kansenscan te maken, de gekozen materialen te zoeken en te helpen om de materialen te verwerken in de ontwerp- en bouwprocessen. Bestaande materialen vormen zo de bouwstenen voor nieuw en onderscheidend vastgoed.
De bouwmaterialen zijn afkomstig van onder andere sloopprojecten, handelaren en producenten. Hergebruik moet haalbaar zijn voor elk projectbudget. Daarom berekent Repurpose bij elk geselecteerd materiaal wat het gebruik bespaart of meer kost ten opzichte van nieuw materiaal. Partijen met eigen vastgoed kunnen met Repurpose bouwmaterialen hergebruiken uit eigen projecten in nieuwe projecten. De eigenaar van Repurpose is een oud-student Bouwkunde van Hogeschool Utrecht.
Contactpersoon
Bas Slager
Laatste update december 2020
Groene bouwhekken
Door duurzame houten bouwhekken te verhuren met plantenbakken eraan wil de sociale onderneming Groene Bouwhekken de leefbaarheid van bouwplaatsen verbeteren. Zulke bouwhekken zorgen voor een betere uitstraling van bouwplaatsen en minder ervaringen van overlast. Het werk is erop ingericht mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen met (re-)integreren op de arbeidsmarkt. Alle uitvoerende werkzaamheden – zoals inplanten, productie, installatie en onderhoud van de planten – zijn uitbesteed aan (re-)integratie organisaties.
Groene Bouwhekken werkt op het gebied van de begeleiding en ontwikkeling samen met onder meer het Leger des Heils, Groendiensten Reinaerde en Stichting Bouwloods Utrecht. Daardoor kan het bedrijf zich volledig richten op het neerzetten van een duurzame onderneming. Niet alleen het productieproces, maar ook het gebruikte materiaal is duurzaam. De hekken zijn van duurzaam en onderhoudsvrij Douglas-hout. Bij schade wordt er gerepareerd in plaats van vervangen. Hekken worden hergebruikt of het hout wordt gerecycled. In veel gevallen kan de bijdrage voor 100% ingezet worden op de Social Return-verplichting van bedrijven. De arbeidskrachten volgen onder meer opleidingen tot ambachtelijk houtbewerker en assistent-hovenier. Oprichter van Groene Bouwhekken is een oud student Werktuigbouwkunde van de Hogeschool Utrecht.
Contactpersoon
Hugo Ward
Website: www.groenebouwhekken.nl
Laatste update december 2020