Binnen de millenniumdoelstellingen was er nauwelijks aandacht voor, maar nu is vrijwel iedereen het erover eens dat zonder vrede, veiligheid en rechtvaardigheid bijna geen ontwikkeling mogelijk is. Vrede, justitie en sterke publieke diensten zorgen voor ontwikkeling, en andersom. Ze versterken elkaar.
HU Oekraïne
Het HU Oekraïne project is in 2022 in het leven geroepen als antwoord op het maatschappelijke vraagstuk en hulpvraag rondom de Oekraïense vluchtelingen in Utrecht en omstreken. De Hogeschool Utrecht heeft ervoor gekozen om dit te koppelen aan onze studenten. Zo kunnen studenten hun skills gebruiken, ervaring krijgen in de praktijk en krijgen de Oekraïners de hulp die zij nodig hebben.
Hoe werkt het HU Oekraïne Project?
Een voorbeeld is het nieuwe project met zes SJD-studenten. Deze studenten zijn kortgeleden gestart bij onze partner Vital’nya Anna, een huiskamerproject voor Oekraïners in Utrecht. Daar gaan ze Oekraïners helpen met juridische vragen en kwesties.
Contactpersoon
Website of mail naar oekraine@hu.nl.
Laatste update december 2022
De Impact van theater: Gevaarlijke Namen Srebrenica 25 jaar
Hoewel Srebrenica opgenomen is in de canon van de Nederlandse geschiedenis, worstelen veel sociale professionals, leraren en docenten met de vraag hoe zij Srebrenica een plek kunnen geven in het onderwijs. De voorstelling en thematiek krijgt bovendien relevantie door de actuele gebeurtenissen in Oekraïne. Ook in deze contexten komen vragen op als kijken we toe, grijpen we in en wat kan ik doen als burger?
Het doel van dit onderzoek is het versterken en verbinden van de community van betrokkenen bij Srebrenica. Via dialoog en kennisontwikkeling over genocide wordt naar een passende vorm van doorwerking gezocht. Daarmee dragen we bij aan het verminderen van polarisatie en bevorderen van democratisering in de samenleving.
Een participatief actieonderzoek en Arts based Research met een expertgroep, bestaande uit o.a. leraren en leerlingen.
Looptijd
25 oktober 2022 – 31 december 2024
Meer info: https://www.hu.nl/onderzoek/projecten/de-impact-van-theater-gevaarlijke-namen-srebrenica-25-jaar
Laatste update januari 2023
Het Juridisch Studentenloket
Het Juridisch Studentenloket is de rechtswinkel van de Hogeschool Utrecht en wordt geheel door studenten bemand! Je kunt bij ons terecht met uiteenlopende juridische vragen. Om kwaliteit te garanderen controleert een gekwalificeerd docententeam alle adviezen. Naast dat de adviezen van het JSL door studenten opgesteld en gegeven worden, is ook het bestuur in handen van studenten. Onder begeleiding en advies van een betrokken docententeam stippelt het studentenbestuur de koers van het JSL uit en geeft zij hier invulling aan. Naast eerstelijnsadvies informeert het JSL studenten over hun rechten en plichten en verwijzen we indien mogelijk studenten door naar andere instanties.
Contactpersoon
Juridisch Studentenloket
Website: Juridisch Studentenloket
Honoursmodule Mensenrechten voor de praktijk
Mensenrechten zijn er voor iedereen en gelden altijd en overal. Hoewel dit eenvoudig klinkt, blijkt het in de praktijk vaak complex te zijn. Mag je bijvoorbeeld gezichtsherkenning inzetten om een buurt veiliger te maken? Is het recht voor iedereen toegankelijk, en hoe is dit voor mensen met een beperking of laaggeletterdheid?
Wat is de link tussen mensenrechten en het klimaat? En welke rechten hebben kinderen? Kwesties op het gebied van mensenrechten zijn actueel en je komt ze ook steeds vaker tegen in het dagelijks werk. Ook voor jou als beginnend professional is het belangrijk te weten wanneer mensenrechten een rol spelen en hoe je hierop anticipeert. Tijdens deze minor van Instituut Recht ga je in op alle bovenstaande vragen.
Contactpersoon
Maartje Vermeulen
Deze minor wordt ieder schooljaar in periode A en B gegeven.